ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-CEYLAN KARA
Van, yıllardır kronikleşmiş sorunlarla cebelleşmeye ve çözüm aramaya devam ederken Şehrivan bir kez daha vatandaşa kulak verdi. İşsizlik, ulaşım, kirlilik, çevre düzeni, imar, çarpık kentleşme, çevresel sorunlar gibi pek çok sorunu bulunan Van’ın bu sorunları sık sık gündeme gelmesine rağmen çözüm bulunmazken aynı soru bir kez daha Vanlılara soruldu. Kentte en belirgin sorunlara dair görüş bildiren vatandaşlar hem ekonomiden hem de günlük yaşamı ilgilendiren birçok konudan yana dert yandı. İşte o görüşlerden bazıları:

“VAN GÖLÜ’MÜZ VAR AMA ÇOK KİRLİ VE BAKIMSIZ KİMSE İLGİLENMİYOR”

Van’ın başlıca sorunlarını dile getiren vatandaşlardan Ekrem Erseçkin, “Van Gölü’nün kirliliği aldı başını gidiyor. Van’da ki en büyük sorun şu ki, Van Gölü’müz var ama çok kirli ve bakımsız kimse ilgilenmiyor. Öte yandan yollarımız, kaldırımlarımız aynı şekilde bakımsız ve kırık dökük alt yapılarımız zaten yok. Ayrıca yanında 35 yıldır Van’da ikamet eden bir vatandaş olarak Van’da açlık sorununun var olduğunu biliyorum. 5 tane çocuğum var nasıl evlendireceğim bilmiyorum, fiyatlar çok artmış her şeye zam geldiği gibi düğün masrafları da bir hayli arttı. Son olarak su çok büyük bir sorun, bir hafta su oluyor bir hafta olmuyor nasıl devam edecek bu böyle” dedi.

Öğretmen atamalarında kontenjan ve branşlar belli oluyor Öğretmen atamalarında kontenjan ve branşlar belli oluyor

“VAN’IN EN BÜYÜK SIKINTILARI; GEÇİM SIKINTISI, EKONOMİK SIKINTILAR VE İŞSİZLİKTİR”

Van’ın işsizlik sorununu belirten Şevket Sevkvan adlı vatandaş, “10 yıldır esnafım ve bence Van’ın en büyük sıkıntıları; geçim sıkıntısı, ekonomik sıkıntılar ve işsizliktir. Bunlara ek olarak İranlılar çok büyük sorun teşkil ediyor. Esnafların bazıları turistik açıdan faydalı olduklarını savunuyorlar fakat bazı esnaflar ise tam tersi zarar verdiklerini düşünüyorlar: Bunun sebebi olarak çevreye zarar verdiklerini ve toplumun ahlaki yapısını etkilediklerini söylüyorlar” diye aktardı.

“EVİMİZE SEBZE VE MEYVE ALAMIYORUZ, FİYATLARI HER GÜN ARTIYOR”

Zamlara değinen Mehmet Avcı adlı vatandaş, “En büyük sorun pahalılıktır. Her şey el yakıyor. Evimize sebze ve meyve alamıyoruz, fiyatları her gün artıyor. Her gün yeni bir zam geliyor. Bu da bir şeyleri almamızı daha fazla güçleştiriyor, ne yapacağız böyle devam edemez. Devletimizin bir an öne vatandaşın sesini duyması lazım, bize yardım etmeleri ve bu sorunlara çözüm bulmaları gerekir” diye belirtti.

“VAN’DA BİR SORUN YOK, BİNLERCE ÇÖZÜM ÜRETİLMEYEN ÖYLECE KENDİ BAŞINA BIRAKILAN SORUN VAR”

Kentteki sorunları dile getiren Uğur Çetiz adlı vatandaş şunları söyledi: “Van’ın en büyük sorunları; ekonomik, işsizlik, trafik, kaldırımlar ve yerdeki çöpler daha sayamayacağım onlarca şey. Van’da bir sorun yok, binlerce çözüm üretilmeyen öylece kendi başına bırakılan sorun var.  Bunlarda Van’a ve Van halkına yakışmayan şeyler lütfen devletimiz sesimizi duysun ve bu sorunlara bir an önce çözüm getirsinler.”

“VAN’DAKİ EN BÜYÜK SORUN SU SIKINTISI”

Van’ın su sorununu aktaran Rojhat Alkan adlı vatandaş, “Van’daki en büyük sorunlar su imkanlarının yetersiz kalması, yolların bu kadar bakımsız olması, bunlara bir an önce çare bulunmalı. Ben her akşam eve gittiğimde su gelmediği için duş alamıyorum diye düşünmemeliyim biran öne bu sorunlar halledilmelidir” dedi.

“VAN’IN EN BÜYÜK SORUNU, 90’LARDAN BERİ YAŞADIĞI ŞEYLER”

Van’ın sorunlarının doksanlardan beri devam ettiğini söyleyen Ramazan B, “Van’ın en büyük sorunu, 90’lardan beri yaşadığı şeyler. Yol, çevre, insanlar açısından çok sıkıntılı. Yaşam çok kritik. Halk tedirgin anlatmaya gelirsek çok büyük sorunlar var imdi başlasam bitiremem. Van’ımız çok güzel ve büyük bir şehirdir. Doğunun incisidir ama maalesef sahipsizdir. Gerek içerisinde yaşayan insanlar gerekse milletvekilleri olsun bunları dile getirmiyor. Haklarını savunmuyorlar. Gelip buralara baksınlar insanlar nasıl yaşıyor, geçimlerini nasıl sağlıyor? İnsan hakları diye bir şey var. Maalesef siyasetten başka bir şey konuşmuyorlar. Milletvekilleri başıboş şekilde oturuyorlar koltuklara, bu insanların haklarını savunmuyorlar. İnsanlara samimiyet, sıcaklık ve güven vermeleri lazım. Van için gereken her şeyi yapsınlar. Van Gölümüze deniz diye hitap ediliyor. Böyle bir güzellik herhangi bir şehir de yok! Maalesef hep kirli bir şekilde, insanların bunları görmeleri lazım” ifadelerini kullandı.

“VAN’DA YÜKSEK KİRA SIKINTISI VAR”

Van Gölü’ne sahip çıkılmadığına değinen Ömer Faruk Teknaz, “Van’da şu anda havaların çok sıcak olmasıyla birlikte su sıkıntısı var, düzensiz bir göç sorunu var, buna bağlı olarak da trafik sorunu var. Dünyada eşi benzeri olmayan bir Van Gölümüz var. Fakat biz Vanlılar olarak bunun farkında değiliz. Bu büyük nimete hiçbir zaman sahip çıkmadık. Bir de her yerde olduğu gibi Van’da da yüksek kira sıkıntısı var. Tayin olan memurlar vs. ev bulmakta sıkıntı çekiyorlar” diye konuştu.

“O KADAR SIKINTI VAR Kİ SABAHA KADAR SİZE ANLATIRIM”

Son iki senedir Van’ın sorunlarının çoğaldığını söyleyen İlhan Şapkacı adlı vatandaş, “Son bir-iki senedir sıkıntılar almış başını gidiyor. Van turizm kenti olmuş. İranlılar çok geliyor. Ben İranlıların “Böyle bir şehirde su sıkıntısı nasıl olur?” dediklerine şahit oldum. Yakınlarda ikamet ettikleri otellerde, su sıkıntılarından dolayı girişlerini iptal ediyorlar. Son bir-iki aydır. Bu semtte su uğramadı. Gece birkaç saat verilir ve kesilir. Yüzüncü yıla geçtik diyorlar ama halen buraya tankerle su taşıyorlar. En basitinden kahvehaneci tankerden su alıp çay demliyor. Bu ne kadar sağlıklı olabilir?”

İRANLILAR DA VAN SAHİPSİZ DİYOR!

“Yabancı ülkelerden insanlar buraya geliyor ve tankerden boşaltılmış su ile duş alıyorlar. Bu çok sağlıksız. Kaldırımlar zaten ortada şahısların kendi yaptığı kaldırımlar dururken, belediyenin yaptığı kaldırımlar yıkılmış durumda. Belediye yetkilisinin gelip gezip bakması ona göre hareket etmesi lazım. Van’a günde belki binlerce turist geliyor. Düşünebiliyor musunuz böyle bir yerde su sorunu var? O kadar sıkıntı var ki sabaha kadar size anlatırım ama emin olun bitmez. Van denizinin kirliliğini biz yıllardan eridir dile getiriyoruz ama hiçbir şey değişmedi. İranlılar, “Van ve Van Gölü sahipsizdir.” diyor. Mollakasım, Amik, Gevaş sahilleri gibi daha birçok sahil çöpten geçilmiyor” diye aktardı.

Editör: Necmettin Dursun