“ZULÜM HALİNE GELEN SU KESİNTİLERİ YURTTAŞLARIN YAŞAMINI OLUMSUZ EKİLİYOR”

AK Parti yerel seçimde neden oy kaybetti? İşte ankete göre oy kaybının en büyük nedeni AK Parti yerel seçimde neden oy kaybetti? İşte ankete göre oy kaybının en büyük nedeni

Su kesintilerinin vatandaşı olumsuz etkilediğini dile getiren Varlı, “Türkiye’de son yılların en sıcak yazı yaşanırken bölge illerinde yaşanan sıcaklıklar 40 dereceyi geçmektedir.  Kayyum darbesiyle yönetimine el koyulan Van, Diyarbakır, Mardin ve Siirt başta olmak üzere bölge kentlerinde yaz aylarında zulüm haline gelen su kesintileri yurttaşların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Her yıl yaz aylarında tekrarlanan su kesintilerine dair sağlıklı bir çözüm geliştirilmemektedir. Örneğin geçen hafta basına da yansıyan görüntülerde; Siirt ilinde yaşanan su sorunundan kaynaklı yurttaşların cenazeyi bile taşımalı su ile yıkadığı görülmüştür. Yurttaşların dini vecibelerini bile karşılayacak suyu bulamamasının vebali halkı susuz bırakanların boynunadır” dedi.

“TARIM EMEKÇİLERİ VE YÜZBİNLERCE İNSAN ÇOK ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇMEKTEDİR”

Varlı, vatandaşların zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “Temiz suya erişim hakkı ihlali bir yana yaşanan yüksek sıcaklıklardan kaynaklı kuraklık ciddi bir sorun olmakta ve her açıdan yurttaşları mağdur etmektedir. Van, Diyarbakır, Mardin ve Siirt başta olmak üzere, temiz su ve sulama alt yapısı yetersizliği nedeniyle tarımla geçimini sağlayan başta tarım emekçileri olmak üzere yüzbinlerce yurttaş çok zor bir dönemden geçmektedir. Su kaynaklarının tarım dışı alanlarda ve rant amaçlı kullanımının artması tarım emekçilerinin zor olan üretim koşullarını daha da zorlaştırmaktadır. Bir yandan her gün artan yakıt ve benzin fiyatları; öte yandan gübre, tohum ve işçilik maliyetleri nedeniyle tarım emekçileri üretim yapamaz duruma getirilmektedir” ifadelerini kullandı.

“HER GÜN YURTTAŞLARDAN ŞİKÂYETLER GELMEKTEDİR”

Varlı, “Devlet kurumları bu sorunları çözmek bir yana; ithal ürünler alarak, tarım ülkesi olan Türkiye’yi dışa bağımlı bir hale getirmiştir. Özellikle seçim bölgem olan Van ilinde yaşanan su sorununa dair her gün yurttaşlardan şikâyetler gelmektedir. Gelen şikayetler üzerine sorunun çözümü için ulaşmaya çalıştığımız VASKİ yetkilileri sorumluluğunu yerine getirmemektedir. Bununla kalmayıp Van’ın su sorunu için yapılan görüşmelerde su sorunu için ayrılan bütçenin deprem bölgesine aktarıldığı belirtilmiştir” diye aktardı.

“DEPREM BÖLGELERİNİ VAN BELEDİYELERİ NE KADAR BÜTÇE AYIRDI?”

Varlı, “Buradan soruyoruz deprem bölgelerini Van belediyeleri ne kadar bütçe ayırdı? Deprem bölgesi olan Van kenti ve Van’da yaşayan yurttaşların mağduriyeti neden görülmemektedir? Halkın mağduriyeti giderilmediği gibi basına yansıyan bir haberde: VASKİ’ye 22 Haziran günü gidip su sorununu aktaran; Van’ın İpekyolu İlçesine bağlı Degirmenarkı Mahallesi muhtarı Şakir Taşdemir, köyün yıllardır su sorunu yaşadığını ve yıllardır başvurmalarına rağmen depo taleplerinin yerine getirilmediğini söylemiştir. 10 yıldır yaşadıkları su sorunun giderilmesi için VASKİ’ye gittiklerini anlatan Taşdemir, “VASKi’ye gittiklerini ama içeri alınmadıklarını kurumdaki yetkili kişinin güvenlik memurlarına bunlarla görüşmek istemiyorum, bunları atın dışarı dediğini sonrasında koruma memurlarının müdahale ettiğini ve oğlunu odaya alıp darp ettiklerini beyan etmiştir.” Yaşanan olay sorasında darp raporu alan yurttaşların hala su sorunu çözülmüş değil. Bu sorun derinleşerek devam etmektedir” diye konuştu.

“YAPILAN ZAMLARA RAĞMEN SAATLERCE SÜREN SU KESİNTİLERİ YAŞANMAKTADIR”

Van’da suya yapılan zammı aktaran Varlı, “Yine, Van Erçiş’te gün içinde mahalleliye ceza kesmek için gezen VASKİ ekipleri hangi mahallenin, köyün suyunun olmadığına dair bilgi sahibi değil. Çözüm bulmak, var olan mağduriyeti gidermek yerine ceza kesmek için dolaşan bir yönetimle karşı karşıyayız. Bunlarla beraber üst üste suya yapılan zamlara dair halk şeffaf bir şekilde bilgilendirilmemekte, VASKİ’nin suya yüzde 30 zam yaptığı ve en düşük metreküp fiyatın 15 TL olduğu bilinmekte ancak yapılan bu zamlara rağmen saatlerce süren su kesintileri yaşanmaktadır. VASKİ’nin bu ay içerisinde su faturalarına yüzde 30-40 arası zam yaptığı bilinmektedir. 2020 yılından bu yana defalarca zam yapan VASKİ’nin söz konusu zamları nedeniyle temel bir ihtiyaç olan suya birçok yurttaş ve esnaf erişemez hale gelmiştir” dedi.

“ESNAF BÜYÜK SIKINTI YAŞAMAKTADIR”

Esnafın mağdur olduğuna dikkat çeken Varlı, “Sık sık su kesintilerinin de yaşandığı Van’da özellikle büyük lokanta, otel ve benzeri işletmelerde taşımalı su ile çalışan esnaf kepenk açamaz duruma getirilmektedir. Halkın temiz içme suyuna erişimi için başta yerel yönetimler ile Devlet Su İşleri olmak üzere diğer ilgili tüm kurumların gecikmeksizin kapsamlı bir programla yasal görevlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Örneğin, şehrin en işlek caddelerinden biri olan Cumhuriyet caddesinde su kesintilerinden dolayı yurttaşlar ve esnaf büyük sıkıntı yaşamaktadır. VASKİ, su seviyesinin az olduğunu ve kesintilerin bundan kaynaklı olduğunu bilmesine rağmen su sorununun çözümüne dair herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söylemiştir. Hayırlısıyla çözeceğiz denilerek somut adımlar atmayan kurum yetkilileri Büyükşehir’in susuz kaldığının farkında değil mi” ifadelerini kullandı.

“UÇAK SEFERLERİNİN YETERSİZLİĞİ, YER BULAMAMA SORUNU DA GÜN GEÇTİKÇE ARTMAKTADIR”

Varlı, kentteki diğer sorunlara da değinerek sözlerini şöyle tamamladı: “Ayrıca, Van su sorunu ile beraber bir türlü çözüm bulanmayan ulaşım sorunu da bulunmaktadır. Uçak seferlerinin yetersizliği, yer bulamama sorunu da gün geçtikçe artmaktadır. Yetkililere buradan sesleniyoruz; bölge turizmi için önemli bir kent olan Van Kent’inin artan sorunlarına yetkililer neden sessiz kalmakta ve somut çözümler yerine ‘inşallah halledilecek’ denilerek görmezden gelinmektedir.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN