ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM - NECMETTİN DURSUN

Pandemi ve çatışmalı süreçler dışında son 20 yılda Van’ın en büyük kazanç kapısı olan turizmde Van büyük bir çıkış aramasına rağmen türlü sorunlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Kapıköy’de milyona yakın geçişler yakalanmasına ve iç turizmde hareketli yıllar geçirilmesine rağmen uçuş eksikliği, havalimanındaki sıkıntılar ve tadilatlar, bilet pahalılığı, alt yapı eksiklikleri gibi sorunlar Van’ın önünde büyük engeller olmaya devam ediyor. Bu yıl hem yerli hem de yabancı turist ziyaretinde büyük hedefleri olan Van’da turizm camiasını ve kenti sıkıntıya düşürecek haberler gelirken son olarak Ferit Melen havalimanının 3 ay süre ile tadilata gireceği iddiası gündeme bomba gibi düştü. Halihazırda uçuşların az olması ve bilet fiyatlarının pahalılığı büyük sorun olurken bu iddia kentin turizmcilerini ciddi manada tedirgin etmeye başladı.

YİNE UÇUŞ AZ, YİNE BİLET YOK!

Van’ın uçuş sayısı ile ilgili eksikliği iki yılı aşkın bir süredir çözülmezken kentin bu anlamda verdiği mücadelesi karşılıksız kaldı. Siyasiler ve bürokrasi üzerinden konunun çözülmesi için ciddi girişimler yapan Vanlılar’ın bu talepleri karşılık bulmazken çözüm ile ilgili verilen sözler de karşılıksız kaldı. Konuyla ilgili yapılan yoğun eleştiriler sonrası konuyu gündeme aldıklarını söyleyen geçen dönem milletvekillerinin “Uçuşlar artırılacak” sözleri de karşılıksız kalırken bir yaz sezonunda daha Van büyük bir ulaşım krizi ile karşı karşıya kaldı. Bir dönem 20’nin üstünde uçuşa sahip olan Van’da uçuşlar yarı yarıya düşürken geçen zaman içinde iptal edilen uçuşların büyük bölümü bir daha geri verilmedi.

HAVALİMANIN KAPALI KALACAĞI İDDİASI DA BÜYÜK ENDİŞE YARATIYOR!

Uçak yetersizliğinin büyük bir tartışma konusu olduğu son günlerde, havalimanın tadilata gireceği iddiası ise en büyük endişelerden birisi oldu. Şehrivan’ın gündeme iddiaya göre Van Ferit Melen Havalimanı 3 ay süreyle kapalı kalabilir. Kentte son yıllarda eksik uçuşların artmasına yönelik girişimler, çalışmalar ve çağrılar sürerken, havalimanın pist yenileme, asfalt çalışması ve diğer birçok çalışmalar nedeniyle kapatılacağı bilgisi edinildi. Konu uzun süredir gündemde olmasına ve tartışılmasına rağmen yetkili isimlerden bu anlamda hiçbir açıklama ise yapılmadı. Buna rağmen turizmciler iddiaların doğruluğunu teyit eden açıklamalarda bulundu.

ANKARA, İSTANBUL, ADANA UÇUŞLARINDAN SONRA İZMİR UÇUŞLARI DA DÜŞTÜ!

Van’ın en büyük sorunlarından biri olan sefer azlığı ve uçuş sorunu Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla gündeme gelirken, vatandaşların uçaklarda yer bulamaması hafta boyunca ciddi tepki aldı. Bu konuda ilk ve en önemli tepkilerden birisi Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Ticaret Borsası başkanlığı görevini de yapan iş insanı Feridun Irak ortaya koydu. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, Van-İzmir sefer sayısını haftada 3 güne düşüren SunExpress yönetimine tepki göstererek, kentin bir türlü çözülmeyen sorununu bir kez daha gündeme taşıdı. Irak, “Van’dan İzmir’e seyahat etmek isterseniz temmuz ayı sonuna kadar uçakta yer yok. Nedeni? SunExpress’in daha önce haftanın her günü, hatta bazı günlerinde iki olan sefer sayısını haftada 3’e düşürmesi olmuştur. SunExpress’in fırsatçı, ticari ahlaka sığmayan bu tutumunu kınıyorum. Amma velakin biz sizin değil sizin bu tutumunuza her zaman olduğu gibi sessiz kalan, itirazı olmayan siyasiler ve STK’ların kurbanı oluyoruz. Onları da protesto ediyoruz” dedi.

İNCE: VAN’A GELMEK İSTEYENLER GELEMİYOR, VATANDAŞ UÇAKTA YER BULAMIYOR!

Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var... Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var...

Bu durum turizmcileri ve sektördeki önemli firmaları da zor durumda bırakırken konuyla ilgili eleştiri ortaya koyan bir diğer isim ise Urartu Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkerim İnce oldu. İnce, yaptığı paylaşımlarda Van’ın düşen uçak sefer sayısı ile ilgili tüm firmalara seslenerek şu ifadelere yer verdi; “Pandemiden sonra Van’da uçak seferleri sayısında yüzde elli oranında bir düşüş yaşandı. Pandeminin etkisi bitse de uçak sayılarında bir artış yaşanmadı. Van’a gelmek isteyen turistler gelemiyor, Van halkı ise zorunlu bir durumda uçaklarda yer bulamıyor. Uçak seferlerinde artış olması gerekiyor. Bu sorunla ilgilenilmesini rica ediyorum.”

TAŞDEMİR: BU ŞEHRİN İHTİYAÇLARINA NEDEN KAYITSIZ KALINIR?

Gidiş gelişlerdeki sıkıntı sadece turizmi ve turistleri değil, iş ve diğer nedenlerle İstanbul, Ankara gibi illere giden Vanlıları da sıkıntıya düşürdü. Otobüs fiyatlarının yüksekliği ve önemli tarihlerde karayolunda da araç bulunamaması nedeniyle kente gelip gidemez hale gelen vatandaşlar da konuyla ilgili tepkisini ortaya koydu. Uzun yıllardır İstanbul’da yaşayan gazetecil/televizyoncu Semra Taşdemir de konuyla ilgili olarak şu mesajı paylaştı; “Mevcut biletimi ertelemek için hava yolu şirketini aradım ve ayın 25’ine kadar boşluk yok dendi. Van gibi her taraftan turist alan bir şehrin bu ihtiyacına neden kayıtsız kalınır, neden ek seferler konulmaz anlamak güç. Acil hastası olana, cenazesi olana Allah yardım etsin.”

“VAN FERİT MELEN HAVALİMANI VAZGEÇİLEMEZ!”

Gazeteci Arif Karakaş da konuyla ilgili yorum paylaşan isimlerden birisi oldu ve özellikle de havalimanının 3 ay tadilata girecek olması ile ilgili olarak; “Harbi ne yapacağız? Van Ferit Melen Havalimanı Temmuz ayında 3 aylığına tadilata giriyor... En yakın yerler Hakkari Yüksekova, Muş ve Ağrı... Van turizmi de kötü etkilenir sosyal hayatı da hastası olan da...” dedi. Av. Sinan Özaraz ise, “Van Ferit Melen Havalimanının sefer sayısı dahi yetersiz kalırken, kapatılmasına yönelik alınacak karar; ihtiyaç ve kent gelişimine hizmet amacı dışında amaçlar barındıracağı açıktır. Van için Ferit Melen Havalimanı vazgeçilemez.”

Editör: Necmettin Dursun