ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ
Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan, tarihi, doğası ile dikkat çeken Van, son zamanlarda turizmde nispeten de olsa iyi bir ivme yakalamaya başladı. Turizm sektörü Van’ın kalkınması için önemli bir fırsat haline gelirken, kentin başat sektörü olma noktasında Tarım ve Hayvancılık ile en önemli sektör haline geldi. Geçmişteki Avrupalı turist hareketliliğini kaybetse de hatırı sayılır oranda İranlı turist ağırlayan kentte yabancı turist noktasında önemli bir devamlılık sağlandı. Tarihi ve doğal güzellikleriyle de bölgenin öne çıkan turizm merkezleri arasında yer alan ve ‘Doğu’nun incisi’ olarak adlandırılan Van, bu yönüyle yerli turistlerin de ilgi gösterdiği kentler arasında yer almaya başladı. Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Van’a gelen turist sayısı ve konaklamaların doluluk oranında ilk 15 il arasında yer buldu. Böyle bir süreç geçiren kentte turizm ve turizm ile ilgili adımlar büyük anlam ifade ederken, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’nda şehrivan turizmcilere Van’ı ve turizmi sordu. Değerlendirmede Van için turizmin olmazsa olmaz olduğu bir kez daha öne çıktı.

VAN’IN TURİZMDE GELECEĞİ PARLAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Van’a gelen turist sayısı ve konaklamaların doluluk oranı kentte turizmin geleceği adına umut veriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre kentte konaklamada ve diğer alanlarda harcanan paranın da miktarı artıyor. Sadece Şubat ayında Van’da tesislere gelen turist sayısı 13 bin 856, tesislerde konaklayan turist sayısı 28 bin 308, turistlerin kentte ortalama kalış süresi 2,04 gün, konaklama tesislerinin doluluk oranı ise yüzde 22,98 oldu. Van sadece İranlılar nezdinde de yerli turizmde de gözde illerden birisi haline gelirken, süreç içerisinde 4 mevsim turist çekebilen illerden birisi de oldu. Son zamanlarda da turizmde yeni rotalar belirlemeye çalışan kentin durumu konuşulurken Turizm Haftası dolayısıyla Şehrivan’a görüş veren turizmciler, bu sektörde yapılacak çalışmaların bütün olarak yapılması gerektiği önerisinde bulundu.

HER YIL YÜZBİNLERCE TURİST VAN’A GELİYOR!

Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren turizmci Murat Beyaz, turizm sektörünün ülke için önemine değinerek, “Turizm dünyada revaçta olan, her ülkenin ciddi yatırımlar yaptığı bir alandır. Birçok sektörü de besleyen bir alan. İş istihdamı sağlayan dünyada revaçta olan ekonomik bir döngüdür. Dolayısıyla dünya ve dünyanın gelişmiş ülkeleri için turizm çok önemlidir. Dünya için bu kadar önemli olan sektör elbette ki ülkemiz için de önemli bir pozisyondadır. Özellikle son yıllarda birçok yatırımın yapılmış olması ve turizmcilerin de büyük çabalar vermesi, ülkeye turist getirmeleri yurt içinde de iç turizmi hareketlendirerek bir ekonomik döngü elde ediliyor. Bu anlamda dünyada teknoloji, sanayi gibi kalemler bir zamanlar çok revaçtayken şu an turizmin yükselen bir trend olduğunu, her ülkenin turizm politikası olduğunu, turizmden yeteri kadar pay alma derdinde olduğunu düşünüyorum” dedi.

TURİZM VAN İÇİN OLMAZSA OLMAZ!

Beyaz, turizm sektörünün Van’a sağladığı katkıları dile getirerek şunları söyledi: “Van şehri için turizm olmazsa olmazdır. Van son zamanlarda daralan bir ekonomik yapıya sahip ve daralan bu ekonomik yapıyı rahatlatan tek sektör turizmdir. Halk, işletme, tüccar, esnaf turizmin farkına vardı ve bir turisti çekmeye dönük adımlar atıldı. Tabii bunlar ileri boyutlara taşınmalı. Diğer alanlarda kaybettiğimiz tarımda, hayvancılıkta, sanayide kaybettiğimiz gelirleri turizmle toparlayabiliyoruz. Van, turizm pazarından gerekli desteği almalı, gerekli desteği almalı ve gerekli alt yapı yapılmalıdır.”

VAN’DA TURİZM HAREKETLİLİĞİNİN ÖNEMLİ HEDEF KİTLESİNİ İRANLI ZİYARETÇİLER OLUŞTURUYOR

Van’da turizm sektöründe yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu belirten Beyaz, “Van’da yapılan turizm çalışmaları kesinlikle yetersiz. Bunu açık ve net şekilde belirtmek gerekiyor. Çünkü Van zaman bir tarafı eksik olan, birini düzeltip diğer taraftan iş açısından deney haline gelen bir şehir. Restorasyon yapılıyor ama oraya gidecek insanların ihtiyaçlarını karşılayacak alan eksik kalıyor. Tanıtımda bir yere yoğunlaşıp bir taraf eksik bırakılıyor. Van’da topyekûn bir turizm anlayışına ihtiyaç var. Van’ın öncelendiği bir turizm algısı oluşturmak gerekiyor. Bir bütün olarak Van’ı turizm kenti yapma anlayışına büründürmemiz gerekiyor. Çeşitli öneriler ortaya çıkıyor ama bunları bir bütün olarak ele alınması gerekiyor. Van şehri için bir master planı çıkarılarak, şehri bir bütün olarak halkıyla beraber bir turist kenti haline getirilmelidir” diye aktardı.    

BEYAZ: VAN’DA YAPILAN TURİZM ÇALIŞMALARI YETERSİZ

Beyaz, kentte bu anlamda neler yapılabileceğini aktararak, “Turisti sadece para bırakan bir varlık olarak düşünürsek hata yaparız. Turist bir şehre geldiğinde oradaki insanların hayatına, kültürüne dokunuyor. Biz de Van halkı olarak öncelikle şehrimize gelen insanlara dilimizi, kültürümüzü, geleneğimizi, örf ve adetimizi tanıtmalıyız. Onlardan bir şeyler öğrenmeliyiz. Turizmin sağladığı ekonomik girdi çok önemli olsa da gelen insanlardan mutlaka bir şeyler öğrenilmelidir. Bu da işin biraz daha manevi boyutu. İlk etapta gelen turiste mümkün olduğunca maddi fayda sağlayıp ona göre politikalar geliştirmek ve ona göre davranmak gerekiyor” dedi. Turizm Haftası’nın önemine değinen Beyaz şunları söyledi: “Ülkemizde her sene 15-22 Nisan tarihleri arası Turizm Haftası olarak kutlanıyor. Bunun için de çeşitli aktiviteler yapılıyor. Zaman zaman çok hareketli geçse de bazen de sönük geçiyor. Bu ülkenin genel durumuyla da alakalı. Turizm dediğimiz olay 7-24 saat yapılan bir faaliyettir. Yılın 365 günü yapılan bir faaliyettir.”

Trabzon'un hedefi Van'daki turistleri çekmek! Trabzon'un hedefi Van'daki turistleri çekmek!

BEYAZ: VAN, TURİZM İÇİN TOPYEKÛN BİR MÜCADELE GEREKİYOR

Beyaz, turizmde bir bütün olarak hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Turizm için topyekûn bir mücadele gerekiyor. Halkıyla, kurumlarıyla, STK’larıyla, sektör temsilcileriyle, sektörün içindeki emekçilerle herkes bir bütün olarak mücadele etmeliyiz. Çünkü mücadeleden başka bir şekilde bu iş yapılamaz. Mücadele edilecek ve bunu herkes isteyecek. İlk hedef Van olacak, Van’ın turizmi olacak. Daha sonra reklamını yaparak olan reklamını yapar, kazancını yapmak isteyen kazancını yapar. O yüzden ortak payda Van olmalıdır. Van’ı hak ettiği konuma getirirsek turizmde istediğimiz hedefe ulaşırız. Yoksa küçük küçük işler yapılırsa, topyekûn mücadele edilmezse maalesef yıllar sonra aynı sorunları konuşacağız. Böyle olursa da Van turizmde bir arpa boyu yol alamayacak.”

VAN, TURİZMDE DOĞU’NUN PARLAYAN YILDIZI!

Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Van Turizm Derneği Başkanı İzzet Kütükoğlu, “Turizm bir ülkeye ekonomik girdi sağlıyor. Turizm birçok sektörü etkiliyor. Turizm Van için de çok önemli. Van’ın en önemli getirilerinden birisi turizmdir. Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nde turizmde en etkili olan illerden biridir. Van Gölü başta olmak üzere diğer doğal ve tarihi güzellikler nedeniyle ilimiz çok turist çekiyor. Bunu çok iyi değerlendirmek lazım” diye konuştu.

KÜTÜKOĞLU: 1990 SONRASINDA DİĞER ÜLKELERDEN VAN’A GELEN TURİST SAYISI AZALDI

Kütükoğlu, Van’ın turizm potansiyeline değinerek, “Son yıllarda sadece İran’dan gelen bir turizm hareketliliği var. Maalesef 1990 sonrasında diğer ülkelerden Van’a gelen turist sayısı azaldı. İranlıların Van’a yoğun bir ilgisi var. Iraklıların da ilgisi var ama çok az. Turist sayısını çoğaltmak ve ilgiyi Van’a çekmek lazım. Değişik etkinliklerle, turizm faaliyetleriyle tüm ülkelerden turisti buraya çekmek gerekiyor. İranlı turistler bizim için çok önemli. Diğer ülkelerden gelenler zaten az. Van’a gelen İranlı turistleri de iyi değerlendirmek lazım. Değişik etkinlikler yaparak turistlerin devamlılığını sağlamak lazım” ifadelerini kullandı.

“VAN’IN REKLAMINI İYİ YAPMAK LAZIM”

Kütükoğlu, kentin daha çok tanıtılması gerektiğine vurgu yaparak, “Van’ın reklamı az yapılıyor. Tanıtım, bir kent için çok önemlidir ama Van’ı tanıtamıyoruz. Van’ın reklamını iyi yapmak lazım. Yetkililer böyle önemli haftalarda gerekli şeyleri yapmalılar. Etkinlikler kentin reklamı için çok önemlidir. Bunları göz önünde bulundurarak çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

Editör: Necmettin Dursun