Türkiye’nin en pahalı suyunu içen ve suya sık sık zam yapılan Van’da vatandaş su faturasını ödemekte zorluk çekiyor. GSYH’de son sırada alan Van’da su faturasını ödeyemeyen vatandaşlar icraya verilirken, bunların sayısı da her geçen yıl artıyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 5 yıl içerisinde Van’da su faturası borcu nedeniyle icraya verilen kişi sayısını açıkladı.

VAN’IN SU ÇİLESİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR…

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 5 yıl içerisinde icraya verilen Vanlı sayısını açıkladı. Bakan Yerlikaya, son 5 yıl içerisinde Van’da 4 bin 307 aboneye abone feshi, abone devri ya da borçtan dolayı su kesme işleminin yapıldığı, ayrıca alacakların zaman aşımına uğratılmaması amacıyla 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu uyarınca 13 bin 229 abone hakkında icra takibi yapıldığını açıkladı.

VANLI SU FATURASINI ÖDEYEMİYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; “Van’da son 5 yılda su faturasını ödemediği için suyu kesilen ve hakkında icra takibi başlatılan kişilere ilişkin” Van Vekili Mahmut Dindar’ın verdiği soru önergesini cevapladı.

VASKİ 13 BİN 229 SU ABONESİNİ İCRAYA VERDİ!

CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık CHP lideri Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ne konuşacak? İşte masadaki 8 başlık

İlgi yazı ekinde yer alan Van Milletvekili Mahmut Dindar’a ait 7/6441 esas numaralı yazılı soru önergesi incelenmiştir. Bahse konu soru önergesinde belirtilen hususlarla ilgili olarak Van Valiliğinden alınan 07.12.2023 tarihli ve 97601 sayılı yazıda; Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) tarafından abonelerden su ve atık su bedeli, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa istinaden katma değer vergisi ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında çevre temizlik vergisi alındığı, bunların dışında herhangi bir bedel tahsil edilmediği, Van İlinin su tarifesinin ülke ortalamasının altında olduğu, içme suyu fiyatlarına son 5 yıl içerisinde 5 defa zam yapıldığı, 2022 yılı Ağustos ayından itibaren aylık tefe oranına göre enflasyon farkı uygulandığı, son 5 yıl içerisinde 4 bin 307 aboneye abone feshi, abone devri ya da borçtan dolayı su kesme işleminin yapıldığı, ayrıca alacakların zaman aşımına uğratılmaması amacıyla 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu uyarınca 13 bin 229 abone hakkında icra takibi yapıldığı, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanlığı Genelgelerine istinaden VASKİ Genel Müdürlüğü tarafından, şehit yakınları, gaziler ve engelli vatandaşlara su ve atık su fiyatlarında yüzde 50 indirim uygulandığı belirtilmektedir.

Bakanlığımıza, soru önergesinde bahsi geçen iddialar ile ilgili olarak herhangi bir bilgi ve belge intikal etmediğinden 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında işlem yapılmamıştır.

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL