ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ

Yurt genelinde yağışlar bir hafta boyunca etkili olacak Yurt genelinde yağışlar bir hafta boyunca etkili olacak

Van’da doğal gaz hattı sorun olmaya devam ediyor. Birbirlerine komşu olan mahallenin birine doğal gaz hattı döşenirken diğerine döşenmiyor. Yalı Mahallesi sakinleri ise yaşanılan soruna dikkat çekerek, mahallelerine doğal gaz istiyor.

İpekyolu İlçesine bağlı Yalı Mahallesi’nde doğal gaz hat sorunu yıllardır devam ediyor. Yaklaşık iki yıldır tüm çabalara rağmen bir adımın bile atılmadığını belirten mahalle sakinleri, doğal gaz çalışmalarının ivedilikle başlamasını talep ediyor. 

YALI MAHALLESİ SAKİNLERİ, SORUNLARA ÇÖZÜM BEKLİYOR

Yalı Mahallesi sakinleri, yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, şunlara yer verdi: “Akasya sokaklar (1,2,3,4,5,6), Honca sokak, Önkaya sokak, Sazlık sokaklar ve daha birçok sokakta 50-60 yıldan beri var olan yerleşimlere yeni konutlar eklenerek büyüyen sokaklarda yaşıyoruz. Alt yapı ve üst yapı çalışmaları için sürekli belediye, valilik, kaymakamlık ve hatta TBMM ile kimi zaman yıllarca süren mücadeleler verdik. Kanalizasyon, kilit parke taşı, çöplerin sık toplanmaması, su şebekesi, afet alanı, sit alanı, 1655-1652 kot sorunu yoğun uğraşlar sonucu kimi tamamen kimi kısmen çözülmüş sorunlarımıza örnektir. Son yıllarda ise verdiğimiz mücadele yine önceki sorunlar gibi zamanın gerisinde bırakıldığımız, ertelendiğimiz, ötelendiğimiz bir konu üzerinedir; bu sorun ise doğal gaz sorunudur.”

“KÖMÜRLE ISINMAYA MECBUR BIRAKILIYORUZ”

“Mahallemiz genel olarak ve özellikle de yukarıda bahsettiğim ve haritada gösterdiğimiz sokaklar kırsaldan göç ile oluşmuş, sosyoekonomik düzeyi vasat altı ve düşük olan, sigortalı çalışan oranı düşük, kalabalık nüfuslara sahip, dezavantajlı ailelerden oluşmaktadır. Tüm bu dezavantajların yanı sıra, bu yüzyılda metropol denilebilecek, turizm ve ticaret potansiyeli yüksek, nüfusu 1 milyon kişiyi aşmış bir büyükşehrin en merkezi ilçesinin merkez mahallesinde ikamet eden bizler, konutlarımızı hâlâ kömürle ısıtmaya mecbur bırakılıyoruz.

Geçtiğimiz kış mevsiminde bir ton kömürün bedeli, doğal gazla ısınan bir evin 3-4 aylık faturasına denk gelmiştir. Üstelik bu fatura tutarında ihtiyaç duyulan sıcak su ve mutfak tüpü bedeli dahildir. Kömürle ısınan evlerde tüm aile fertleri ya tek bir odada uyumakta, öğrenciler çoğu zaman gerektiği gibi ders çalışma imkanı bulamamaktadır. Bahsi geçen sokaklarda doğal gaz çalışması yapılması için mahalleli olarak bütün kapıları çaldık. Milletvekili, vali, kaymakam, siyasi parti il ve ilçe başkanları gibi ilin ileri gelenleriyle görüştük. Sorunun gelip tıkandığı yer İpekyolu ilçesinin bir belediye meclisinin olmayışı ve karar alınamaması oldu. Kaymakam Bey'le görüştüğümüzde ise kendisi buna engel olmadığını ve karar çıkaracaklarını ifade etti. Fakat yaklaşık iki yıldır ve özellikle de 5-6 aydır tüm çabalarımıza rağmen henüz bir adım bile ilerleme sağlayamadık.”

“DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARININ BAŞLAMASINI TALEP EDİYORUZ”

Mahalle sakinleri, son olarak şunlara vurgu yaptı: “Yanı başımızdaki İskele Mahallesi'nde, Bostaniçi, Buzhane, Hacıbekir gibi sokak ve imar durumları bizimkinden çok daha karmaşık ve sorunlu olan mahallelerde doğal gaz çalışmaları ya çoktan bitmiş ya da bu sene kış mevsimine yetişecek şekilde başlamıştır. Mahallemizde aynı bahçe duvarını paylaşan, kapıdan kapıya mesafesi 10 metre olan konutlardan birine doğal gaz verilmiş ötekine verilmemiştir. Yine doğal gaz firması yetkililerinin buraya asla doğal gaz çekilmez dediği sokakta ikamet eden onlarca kişi olmasına rağmen tek bir vatandaşın evine doğal gaz götürdüğü tüm mahalle sakinlerinin malumudur. Bizler Yalı Mahallesi sakinleri olarak insanca yaşamak, ayrımcılığa uğramadığımızı ve ikinci sınıf vatandaş olmadığımızı hissetmek, ülkenin zor ekonomik şartlarının sırtımızda tam bir kambura dönüşmemesi için, verilen sözlerin yerine getirilip yaşadığımız şehrin bürokrasisine ve ülkemize güvenimizin kırılmaması için sokaklarımızda doğal gaz çalışmalarının ivedilikle başlamasını talep ediyoruz”

Editör: Ömer Aykaç