14 Mayıs seçimleri dün YSK’nın resmi olmayan sonuçları açıklaması ve yurt içi sandıkların yüzde 100’nün açıldığını duyurulması ile birlikte tamamlanmış oldu. Cumhurbaşkanlığında seçim ikinci tura kalırken, milletvekilliği seçiminde ise büyük sürprizler yaşanan bir seçim daha geride bırakılmış oldu. Sadece anket şirketlerini değil, Türkiye’nin tamamını şaşırtan bir seçim sonucunun ortaya çıktığı yarışta Van adına da ilginç sonuçlara ulaşıldı. Partilerin ülke genelindeki performansları ile birlikte kentlerdeki durumunun da farklılaştığı seçimlerde ülke iktidarındaki AK Parti’de, Van’da temsiliyetin büyük çoğunluğunu elinde bulunduran Yeşil Sol Parti (YSP) de oy kaybı yaşadı. YSP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Van ve bölge illerinde yüzde 75’e varacak oranda Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vermesine rağmen Van’da toplam oy sayısını düşürdü. Ak Parti ise hem oy sayısını hem de vekil sayısını düşürerek kayıplar yaşadı.

400 BİN HEDEFLEYEN YEŞİL SOL 300 BİNİ AŞAMADI

2018 genel seçimlerinde Van’da toplamda 313 bin 10 oy alan HDP, o seçimde Van’daki 8 milletvekilinden 5’ini kazanmıştı. 1 Kasım 2015 seçimlerindeki yüzde 64’lük oyunu yüzde 59’a düşüren HDP, Yeşil Sol Parti adıyla girdiği seçimlerde bu oy oranını biraz daha düşürdü. Önceki seçim 5 olan vekil sayısını 6’ya çıkarsa da YSP, oy oranında ise yüzde 52’ye kadar geriledi. Bu seçim için 7 Haziran 2015 seçimlerine benzer bir oy oranı hedefleyen YSP, 400 bin hedeflediği seçimlerde 289 bin 155 oy olarak 300 bin barajının da altında kalmış oldu. Son üç seçimde kademeli bir düşüş yaşamasına rağmen YSP, Türkiye’de İstanbul ve Diyarbakır’dan sonra bir ilde en fazla vekil çıkaran il oldu. YSP yüzde 52’lik oy oranı ile Van’dan Pervin Buldan, Zülküf Uçar, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varli, Mahmut Dindar’ı meclise gönderdi.

AK PARTİ’NİN OYLARI DA AZALDI VEKİL SAYISI DA

Cumhur İttifakı ile seçime giren Ak Parti, ittifakı ile birlikte mecliste sandalye çoğunluğunun sahibi olurken, Türkiye’de birçok partinin ilk kez vekil çıkarmasını da sağladı. Ak Parti ülke genelinde toplam 267 vekil çıkardı. AK Parti’nin ittifak ortağı MHP 50 milletvekili alırken, Yeniden Refah Partisi ise 5 milletvekili kazanarak ilk seçiminde başarı elde etmiş oldu. Ak Parti ile birlikte hareket eden BBP vekil çıkarmezken, Ak Parti listelerinden seçime giren 4 Hüda-Par’lı siyasetçi de mecliste yer alarak Hüda-Par’ın ilk vekilleri olarak tarihe geçti. Önceki seçimlere göre Türkiye genelinde oyunu ve vekil sayısını düşüren AK Parti, Van’da da benzer şekilde oy ve vekil kaybetti. Mecliste çoğunluğu alıp yeniden iktidarın sahibi olan AK Parti Van’daki vekil sayısını da resmi olmayan sonuçlara göre 2’e düşürdü.

Son dakika! 1 Nisan’da okullar tatil edilecek mi? MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi... Son dakika! 1 Nisan’da okullar tatil edilecek mi? MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi...

İTTİFAKLAR OY ARTIRDI, AK PARTİ AZALTTI

Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 30’luk oy oranını Haziran 2018 seçimlerinde yüzde 31,8’e yükselten AK Parti, 5 yıl sonra Van’da YSP gibi düşüş yaşadı. Son seçimde 160 bin civarındaki bir oy ile 3 vekil kazanan Ak Parti, 142 bin 585 oy ve yüzde 26,12’lik oy oranına geriledi. AK Parti’nin oy düşürdüğü seçimlerde Van’da MHP, Yeniden Refah Partisi ve BBP şaşırtıcı oylar aldı. 14 Mayıs seçimlerinde MHP Van’da 27 bin 870 oy, YRP 17 bin 134 oy, BBP ise 4 bin 588 oy aldı. İttifak ortaklarının bu oyları AK Parti’nin daha fazla vekil çıkarmasının önüne geçerken AK Parti’nin üçüncü bir vekili binin altında bir oy oranı ile kaybettiği bilgisine ulaşıldı.

İLÇE BAZINDA SONUÇ 12-1

Parti ve ilçe bazındaki sınıflandırma yapıldığında Ak Parti, 13 ilçeden sadece Bahçesaray’ı kazandı. Bahçesaray’da yüzde 45’lerde oy oranı alarak YSP’yi geride bırakan AK Parti, geriye kalan ilçelerin tamamında YSP’nin gerisinde kaldı. Van’ın en büyük ikinci ilçesi olan ve Van’daki dengeleri en çok etkiliyen ilçe olan Erciş’te ise tüm partiler adına ilginç sonuçlar çıktı. Hem AK Parti’nin hem de CHP’nin güçlü adaylar ile yarıştığı Erciş’ten YSP 34 bin 784 oy alarak yüzde 47,68 oranına ulaştı. AK Parti, Erciş’ten 22 bin 620 oy alırken, CHP ise 6 bin 286 oy aldı. Gelen oylar ne AK Parti’ye ne de CHP’ye bir vekil kazanmak için yeterli olmadı.

Editör: Necmettin Dursun