Van Gölü'nden tatlı sulara üremek için göç eden Van Balığı’nın mucizevi göçü bugün itibarıyla başladı. Van Balığının üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulamasına geçilirken göçü koruma çalışmaları da güvenlik güçleri tarafından 7/24 esaslı sürecek.

Van Gölü Havzası'nda yaklaşık 15 bin kişinin geçim kaynağı olan inci kefalinin üreme dönemi öncesinde balıkçılar son kez ağlarını göle atarken Vanlı balıkçılar avlanmaya 3 ay ara verdi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir öncülüğündeki ekipler, balıkçıları ziyaret ederek yasakların başlamasıyla birlikte gerekli bilgilendirmeleri yaptı.

KAÇAK AVLANMAYA KARŞI 7/24 ESASLI NÖBET TUTULUYOR

Van’da trafik düzenlemesi uygulamada sınıfta kaldı! Van’da trafik düzenlemesi uygulamada sınıfta kaldı!

Ağlarını toplayan balıkçılar, teknelerini kıyıya yanaştırmaya başladı. Tatlı sulara girerek akıntıya karşı yüzen Van Balığı, göç sırasında boylarını geçen engelleri adeta uçarcasına aşıyor. Bu süreçte görsel bir şölen sunan Van Balığının korunması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve zabıta ekipleri, 7 gün 24 saat esasına göre nöbet tutuyor.

"VAN BALIĞI KAÇAK AVCILARIN HEDEFİ HALİNE GELİYOR"

Van Şube Müdürü Muhammet Demir, inci kefalinin yalnızca Van Gölü Havzası'nda yaşayan endemik bir tür olduğunu belirtti. Her yıl 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında üremek için Van ve Erçek göllerinin sodalı suyundan çıkarak akarsulara göç ettiğini hatırlatan Demir, "Bu göç esnasında inci kefalleri, ne yazık ki kaçak avcıların hedefi hâline gelmektedir. Bizler de kolluk kuvvetleriyle birlikte inci kefalini korumak amacıyla 7 gün 24 saat sahada aktif şekilde görev yapmaktayız" dedi.

"2024 YILI VERİMLİ BİR SEZON OLDU"

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yasağın başlamasından önce düzenlenen komisyon toplantılarında kurumlara ayrı sorumluluklar verildiğini belirten Demir, "İlgili kurumlar, av yasağı süresince bu görevleri etkin şekilde sahada yerine getirmektedir. Ayrıca okullarda öğrencilere yönelik bilinçlendirme eğitimleri düzenlenmekte, inci kefalinin ürediği akarsuların geçtiği mahallelere ziyaretler gerçekleştirilmektedir. Bu ziyaretlerde mahalle muhtarları ve sakinleri bilgilendirilmektedir. 2024 yılı inci kefali açısından verimli bir dönem olmuştur. Bu eşsiz türü av yasağı süresince hep birlikte koruyalım" diye konuştu.

GEÇTİĞİMİZ YIL MİLYONLARCA LİRA CEZA KESİLMİŞTİ

Öte yandan, geçtiğimiz av yasağı süresince 43 tonu ölü, 34 tonu canlı olmak üzere toplam 77 ton inci kefali ele geçirilmişti. Canlı balıklar doğal yaşam alanlarına bırakılırken, kaçak avcılık yapan 185 kişiye toplam 2 milyon 260 bin TL idari para cezası uygulanmıştı.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI