ABD ve İran heyetleri arasındaki görüşmeler Umman'ın başkenti Maskat'ta başladı. İran heyetine İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD heyetine ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Temsilcisi Steve Witkoff liderlik ediyor.

Umman’ın arabuluculuğunda yürütülen temaslar kapsamında taraflar, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed El-Busaidi’nin ev sahipliğinde Maskat’ta bir araya geldi. İran ile ABD arasındaki nükleer müzakereler, Tahran-Washington arasında tansiyonun yeniden yükseldiği, Washington’un Tahran'a karşı bölgede askeri yığınağını artırdığı bir dönemde gerçekleşiyor. Haziran 2025'te İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırılarıyla kesintiye uğrayan diplomatik süreç, Türkiye başta olmak üzere bölge ülkelerinin çabalarıyla yeniden canlandırıldı.

BAKAN ERAKÇİ, MÜZAKERE ÖNCESİ MEVKİDAŞI BUSAİDİ İLE GÖRÜŞTÜ

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi ile İran-ABD müzakereleri öncesinde bir araya geldi. Görüşmede İran-ABD nükleer görüşmeleri dahil ikili ve bölgesel konular ele alındı.

BAKAN ERAKÇİ: DİPLOMASİYE İYİ NİYETLE AMA TAVİZ VERMEDEN GİRECEĞİZ

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, resmi X hesabından yayınladığı gönderide bugün başlayacak müzakerelere ilişkin şu ifadelere yer verdi: "İran, geçtiğimiz yılın derslerini dikkatle dinleyerek ve olayların etkisini kaybetmeden diplomasiye giriyor. İyi niyetle hareket ederiz ve haklarımız konusunda kararlı dururuz. Verilen sözlere sadık kalınmalıdır. Eşitlik, karşılıklı saygı ve karşılıklı çıkar, sadece laf değil, olmazsa olmazdır ve kalıcı bir anlaşmanın temel taşlarıdır."

ABD'NİN TAHRAN BÜYÜKELÇİLİĞİ, VATANDAŞLARINA

SGK Başkanlığına Yunus Elitaş atandı!
SGK Başkanlığına Yunus Elitaş atandı!
İçeriği Görüntüle

ABD'nin Tahran Sanal Büyükelçiliği İran'daki vatandaşlarına güvenlik uyarısı yaptı. İran yönetiminin mobil, sabit hat ve ulusal internet ağlarına erişimi kısıtlamaya devam ettiği belirtilen açıklamada, hava yolu şirketlerinin de İran'a ve İran'dan başka bölgelere uçuşları sınırladığı veya iptal ettiği kaydedildi. Açıklamada, "İran'ı hemen terk edin. İran'dan ayrılmak için ABD hükümetinin yardımına bağlı olmayan bir plan yapın." denildi. ABD vatandaşlarının alternatif iletişim araçları planlaması ve güvenli olması halinde İran'dan kara yoluyla Türkiye veya Ermenistan'a gitmesi önerildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ