ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

 

Kapıköy’ün hem turizmde hem de ihracatta iyi rakamlar gördüğü bir dönem geçiliyor. 7/24 çalışma esasına geçmesi kentte büyük bir sevinç ve heyecan yaratan Kapıköy’le ilgili daha önce de dile getirilen beklentiler sürerken bunlar arasında en önemli yeri ise kapının transit geçişlere açılması geliyor.

Sabah namazına giden imama silahlı saldırı! Sabah namazına giden imama silahlı saldırı!

 

Van son dönemlerde en iyi turist ağırladığı ve Kapıköy Sınır Kapısı’nın en iyi verileri gördüğü dönemleri yaşıyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyon geçişi yakalayan Kapıköy, bu yıl 1 milyonun çok üstünde bir geçiş hedeflerken bayram sürecindeki geçişler bu hedefe katkı sunacak yoğunlukta gerçekleşti. Bayram tatilinde yoğun bir İranlı ağırlayan kentte adeta çifte bayram yaşandı. Öte yandan Kapıköy sadece turizme değil ihracata da katkı sunmaya başladı. İran’ın da Razi tarafında modernizasyonu tamamlayıp açılışı yaptığı sınır kapısında ihracat rakamları da hareketlenmeye başlarken Van birçok sektörde ihracatta yüzde 200-300’lük artışlar görmeye başladı. Bu artış sürerken Şehrivan’a konuşan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) ve Van TSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Faruk Altınal, transit geçişlerin açılması ile çok daha büyük hareketliliğin yaşanacağını vurguladı.

 

ALTINAL: VAN ESNAFI ARTIK BÜTÜN SEKTÖRLERDE AKTİF OLARAK ÇALIŞIYOR

DAİB’de yer alan ve sık sık kentin ihracat verilerini paylaşan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) ve Van TSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Faruk Altınal, geçtiğimiz günlerde artış gösteren ihracat rakamlarındaki iyileşmenin süreceğini ifade etti. Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede sebze-meyve ihracatının umut verdiğini vurgulayan Altınal, “Ülkenin ihracat rakamları göz önünde bulundurulduğunda yaş sebze ve meyve ihracatı iyi bir oranı yakalamış durumda. Türkiye iyi bir tarım ihracatçısı. Van, yaş sebze ve meyve ihracatında ülke ortalamasına göre çok üst seviyelerde değil ama en dipte de değiliz. Van esnafı artık bütün sektörlerde aktif olarak çalışıyor. Yaş sebze ve meyve ihracatında da iyi bir trend yakaladık. Grafiğin sürekli yukarıya çıktığını görüyoruz. Bu da ihracatla uğraşan Van esnafının ne kadar azimle çalıştığının göstergesidir. Bu yönüyle bütün ihracatçılarımızı tebrik ediyoruz. Yaş sebze-meyve ihracatı yapan firmalarımızı ayrıca tebrik ediyoruz çünkü onlar Antalya’dan, İzmir’den ve başka illerden ürün alıp Avrupa ülkelerine gönderebiliyorlarsa bu takdire şayandır. Yaş sebze ve meyve ihracatı rakamları bize umut veriyor. Van’ın grafikteki yeri iyi şu anda. İnşallah bunun devamı da gelecektir” dedi.

 

ALTINAL: BÖLGE İHRACATI OLARAK 7 KITANIN 7’SİNE DE İHRACATIMIZ VAR”

İhracattaki artışın süreceği ve eksikliklerin giderilmesiyle Van’da tarımsal ürünlerde artışın artacağını belirten Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) ve Van TSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Faruk Altınal; “Tarım ürünlerinin ihracatı biraz titizlik istiyor. Paketleme, sarılma, raf ömrünün hesaplanması, rafta daha uzun kalabilmesi için saklama koşulları, soğuk hava depoları ve paketleme tesislerinin olması lazım. Bu yönden Van’da eksiklikler var. Bu eksiklikler giderilirse elbette Van elmasının ihracatı çok iyi noktalara gelir. Van elmasının ciddi bir şekilde üretimi var. Hem yerel tüketicilere hem çevre illere satılıyor. Elma ihracatı da geçmişte oluyordu.” ifadelerini kullandı.

VAN’IN İHRACAT RAKAMLARININ ARTMASI İÇİN KAPIKÖY’ÜN TRANSİT GEÇİŞE AÇILMASI LAZIM!

Altınal, ihracat rakamlarının artması için Kapıköy Sınır Kapısı’nın transit geçişe açılması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “İhracat rakamlarını konuşurken Kapıköy’ün transit geçişe kapalı olmasının da altını çizmek istiyorum. Eğer Kapıköy transit geçişlere, ticari araç geçişine açık olsaydı biz bugün çok daha farklı rakamları konuşuyor olacaktık. Umut ediyoruz ki Kapıköy bir an önce transit geçişe açılır ve ihracat rakamları çok daha artar.”

VAN, AVRUPA ÜLKELERİNE SEBZE MEYVE İHRACATI YAPIYOR!

Van’ın Avrupa ülkelerine ihracat yaptığını aktaran Altınal, “Biz Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği olarak dünyanın 189 ülkesine ihracat yapıyoruz. Bölge ihracatı olarak 7 kıtanın 7’sine de ihracatımız var. Van, Avrupa’dan Doğu Avrupa’ya, Amerika’dan Afrika’ya ve Asya ülkelerinin hemen hemen hepsine ihracat yapıyoruz. Sebze ve meyve ihracatında Avrupa ülkelerinin birçoğuna ihracat yapıyoruz. Hemen hemen bütün ülkelere ihracat yapıyoruz. Bizim Van esnafı pazar konusunda çok güzel bir başarı gösteriyorlar” diye konuştu.

Editör: Ömer Aykaç