DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, “Van'ın Başkale ilçesindeki Gelincik Sınır Kapısının açılması talebine ilişkin” Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM), Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi vermişti. Bakan Bolat, milletvekili Sayyiğit’in soru önergesini yanıtladı. Bakan Bolat yanıtında, Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

BAKAN BOLAT, MİLLETVEKİLİ SAYYİĞİT’İN SINIR KAPILARIYLA İLGİLİ SORU ÖNERGESİNİ YANITLADI

Bakan Bolat yanıtında, Gelincik Sınır Kapısı’na dikkat çekerek, “Bilindiği üzere 21.11.2023 tarihli ve 32376 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile Göç İdaresi Başkanlığına bağlı Sınır Yönetimi Genel Müdürlüğü kurulmuş olup "sınır kapılarının açılış ve kapanışına ilişkin iş ve işlemlerin hazırlık çalışmalarını yürütmek ve koordinasyonu sağlamak” görevi Göç İdaresi Başkanlığına devredilmiştir. Bu çerçevede, Van ili Gelincik İlçesinde İran' a açılacak yeni bir sınır kapısı talebine ilişkin gerekli koordinasyon Göç İdaresi Başkanlığınca gerçekleştirilmekte olup, Bakanlığımız ve diğer ilgili kurumlarımız eşgüdümünde İranlı makamlar nezdinde konuya ilişkin girişimlerde bulunulmuş; bu girişimler kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde, İran tarafınca anılan sınır kapısının açılması talebine ilişkin muvafakatleri iletilmiş ve gerekli yasal sürecin tekemmülünü teminen çalışmaların sürdürüldüğü ifade edilmiştir”

omer-bolat-gnxy_cover

BAKAN BOLAT: GELİNCİK SINIR KAPISI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

“Diğer taraftan, 2024 yılı ocak ayında Sayın Cumhurbaşkanlarınca gerçekleştirilen Türkiye-İran 8. Dönem Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısında, Türkiye-İran sınırında açılması gündemde olan iki yeni sınır kapısından Gelincik Sınır Kapısı'na ilişkin çalışmaların önümüzdeki dönemde süratle ifa edilmesinin planlandığı ve ifade edilmiş olup İran tarafınca ise Gelincik'e karşılık gelen Kuzereş bölgesinde hazırlıklara devam edildiği belirtilmiştir” dedi.

Borsada tarihi rekor! Borsada tarihi rekor!

VAN’DA ANALİZ LABORATUVARI AÇILACAK MI?

Van’da analiz laboratuvarının açılmama nedenine de değinen Bakan Bolat, “Öte yandan, Bakanlığımıza bağlı gümrük laboratuvar müdürlükleri; gümrük idaresinin bulunduğu bölgede yapılan ithalat hacmi, laboratuvar analizine tabi tutulması gereken eşya gruplarının o bölgedeki ithalat sıklığı ve bölgeye ulaşım imkânları gibi kriterler göz önünde bulundurularak kurulmaktadır. Bu doğrultuda İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Bursa, Ankara, Hatay ve Gaziantep illerinde kurulmuş toplam 8 adet Gümrük Laboratuvar Müdürlüğümüz bulunmaktadır. Bakanlığımızın Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı (LARA) verileri incelendiğinde; Doğu Anadolu ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı Kapıköy Gümrük Müdürlüğünden Laboratuvar Müdürlüklerimize, 2022 ve 2023 yılları içerisinde analiz amacıyla numune iletilmediği anlaşılmıştır. Bu çerçevede, bölgede işlem hacmi açısından laboratuvar müdürlüğü kurulması ihtiyacına ilişkin koşulların oluşması durumunda gerekli çalışmalar ifa edilecektir” ifadelerini kullandı.

GülcanKSayiğit

MİLLETVEKİLİ SAYYİĞİT NE SORMUŞTU?

Van Milletvekili Sayyiğit, Bakan Bolat’ın cevaplaması istemiyle şu soruları sormuştu:

“Van ili Başkale ilçesinde Gelincik Sınır Kapısı'nın 34 yıldır kapalı tutulmasının sebebi nedir? Van'ın Başkale ilçesinde bulunan Gelincik Sınır Kapısı'nın açılması amacıyla önerge tarihine kadar atılan adımlar nelerdir? 24 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-İran İş Forumu kapsamında yapılan görüşmelerde Gelincik Sınır Kapısı gündeme gelmiş midir? Gelincik Sınır Kapısı'nın açılması amacıyla herhangi bir karar alınmış mıdır? Gelincik Sınır Kapısının ne zaman açılması öngörülmektedir? Gelincik Sınır Kapısı'nın açılması için herhangi bir bütçe oluşturulmuş mudur? Yatırım programına alınmış mıdır? Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit geçişlerde kullanılması ve tam donanımlı bir laboratuvarın yapılması planlanmakta mıdır? İranlı turistlerin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği Van'da İran Konsolosluğunun açılması için herhangi bir girişim var mıdır?”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ