4 günlük Kurban Bayramı tatilinde Türkiye’nin birçok turistik şehri dolup taşarken, Van bir kez daha tatilcilerin rotası dışında kaldı. Ramazan Bayramı tatilinde beklenen turist yoğunluğunu yakalayamayan Van, Kurban Bayramı tatilinde de aynı tabloyla karşı karşıya kaldı. Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa gibi iller her bayram olduğu gibi bu bayram da mahşeri kalabalıkları görürken, bölgenin turizm üssü olma hayali kuran Van ise bu şehirleri yine izlemek ile yetindi. Tatil dönemi, birçok kent için turizmde yüzde 100 doluluk oranına ulaşılan, esnafın yüzünü güldüren hareketli zamanlar olarak öne çıkarken; Van’da hem otellerde hem de tarihi ve doğal alanlarda ciddi bir durgunluk gözlemlendi. Van’da bayram tatilindeki durgunlukla ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, kentin tanıtım eksikliğine dikkat çekerek, “Van ancak Van Gölü Havzası ile birlikte bir kalkınma modeliyle gelişebilir” dedi.

VANLILAR BİLE BAYRAM TATİLİNDE BAŞKA İLLERİ GEZDİ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük illerinden biri olan Van, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı tatilinde de beklediği turist yoğunluğunu yaşayamadı. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa gibi iller akın akın turist çekerken, Van bu bayram tatilini oldukça sakin geçirdi. Kurban Bayramı tatilinde Van’dan Karadeniz ve Güneydoğu turlarına yoğun rağbet olurken, bu durum “Vanlı bile bayramda Van’da durmadı” dedirtti.

Turist Kapıköy (6)

BEYAZ: VAN KURBAN BAYRAMI’NDA DA İZLEMEKLE YETİNDİ

Beyaz, Van’ın Kurban Bayramı’nda da turist çekememesini eleştirerek, “Bayram dönemleri ve tatil dönemleri aslında bazı iller, bazı şehirler için yüzde 100 kapasiteyle çalışabilecekleri, turist çekebilecekleri dönemlere denk geliyor. Ancak biz Van olarak bu sene, özellikle hem Ramazan Bayramı’nda hem de Kurban Bayramı’nda, bu yüzde 100 doluluk oranına ya da tam kapasiteyle çalışma düzeyine ulaşamadık. Diğer iller bayramda akın akın turist çekerken biz maalesef izlemekle yetiniyoruz” dedi.

VAN KURBAN BAYRAMI’NDA DA TURİST ÇEKEMEDİ! PEKİ NEDEN?

Van’ın turist çekememe nedenlerini dile getiren Beyaz, “Van’ın turist çekememesinin çeşitli nedenleri var. En başta ulaşım problemi geliyor. Genelde yurt içinde insanlar tatil kararlarını son dakikada verir. Son birkaç gün kala karar verilir. O birkaç günün içinde ise uçaklarımız zaten dolu olduğu için birçok misafirimize bilet planlayamadık, bilet bulamadık. Bu anlamda bir eksiklik yaşadık. Bir diğer neden ise insanların tatil tercihlerinde, ne yazık ki Van ilk sıralarda yer almıyor. Burada “ne hikmetse” dememizin altında aslında bir eleştiri yatıyor. Biz bunu başaramadık, başaramıyoruz” ifadelerini kullandı.

VAN BAYRAMI BOŞ GEÇİRDİ: TURİSTLER ÇEVRE İLLERE AKIN ETTİ!

Bölge iller turist çekerken Van’ın bayramda boş kalmasını değerlendiren Beyaz, “Bize rakip olabilecek iller, bölgeler bizden çok daha fazla turist çekiyor. Tur operatörleri bu illere tur programlarını rahatlıkla koyabiliyor ama ne yazık ki Van için tur programı oluşturulurken ciddi endişeler yaşıyorlar. Bu turların dolmama ihtimali oluyor, aldıkları uçak biletleri ellerinde kalabiliyor. Açıkçası Van çok tercih edilen bir destinasyon olmuyor, olamıyor. Şöyle düşünün: Diyarbakır, Mardin, Urfa mı, Van mı diye sorulduğunda, insanlar hiç düşünmeden Diyarbakır, Urfa, Mardin’i tercih ediyorlar. Bu da bu kentlerin bilinirliğini, tanınırlığını ve birbirini destekleyen destinasyonlar üretiyor olmalarını bize gösteriyor. Bu avantajları onları Van’a göre çok daha ön plana çıkarıyor” diye konuştu.

“VAN İNSANLARIN GİTMEK İSTEDİĞİ, GÖRMEK İSTEDİĞİ BİR YER DEĞİL”

Baba kız birlikte üniversite YKS’ye girdi
Baba kız birlikte üniversite YKS’ye girdi
İçeriği Görüntüle

Van’ın tercih edilir bir il olmadığını aktaran Beyaz şunları söyledi: “Van, tercih edilen bir şehir değil. İnsanların gitmek istediği, görmek istediği bir yer değiliz. Van ismi biliniyor, insanlar Van’ın farkında ama Türkiye’nin 81 ili arasında bir sıralama yapıldığında Van 50. ya da 60. sıralardan sonra yer alıyor. Bu kadar gerideyiz. İlk 50’nin, ilk 60’ın içinde olmadığınızda, maalesef bir turizm kenti olamıyorsunuz, turist çekemiyorsunuz. Bizim tercih edilebilir bir kent olabilmemiz için önümüzde kat etmemiz gereken çok fazla yol var. Hem altyapı hem de üstyapı sorunlarımızı ve bilinirlik problemimizi aşmamız gerekiyor.”

VAN SAHİP OLDUĞU POTANSİYELİ DEĞERLENDİREMİYOR: VAN’DA, TURİZME DÖNÜK BİR HAREKETLENME YAŞANIRSA BİR PATLAMA YAŞANIR

Beyaz, Van’ın sahip olduğu potansiyeli değerlendirmediğinin altını çizerek, “Açıkçası Van turizm anlamında çok bakir bir bölge. Van’da, turizme dönük bir hareketlenme yaşanırsa, bu kent adeta bir patlama yaşayabilir. Bu dinamiğe sahip. Bu cazibeye ulaşabilecek potansiyele sahip bir kent. Hem doğal güzellikleri hem tarihi zenginlikleri hem de sosyal-kültürel aktiviteleriyle Van, bence önümüzdeki süreçte Türkiye’nin parlayan yıldızı olabilecek kapasitede bir şehir. Ama bunu değerlendirmek bize kalıyor. Tanıtım yapmadığımız sürece kimsenin bizden haberi olmuyor” diye aktardı.

VAN SADECE İSMEN BİLİNİYOR!

Van’ın tanıtım eksikliğini örneklendiren Beyaz, “Örneğin, üç gün önce gezdirdiğim bir yurt içi turist grubunun anlattıkları çok dikkat çekiciydi. İnsanlar Van’ı gerçekten tanımıyor. Hatta bazıları arkadaşlarına giderken “Van’da çok bir şey yoktur ama yine de bir gidip görelim,” havasıyla geliyorlar. Ancak gelip gördüklerinde, yaşadıkları ve deneyimledikleri şeyler Van’ın olağanüstü güzellikleri oluyor. Bu da bizlere çok açık bir şekilde gösteriyor ki, şehrimiz sadece ismen biliniyor. Türkiye’nin 81 ilinden biri olarak biliniyor, o kadar. Ne denizimizden kimsenin haberi var, ne Akdamar Adası’ndan, ne Van Kalesi’nden… Türkiye’nin en güzel müzelerinden birinin Van’da olduğunu biz Vanlılar bile kavrayamadık, insanlara da anlatamadık” dedi.

BEYAZ: VAN GÖLÜ HAVZASI’NIN ÖN PLANA ALINMASI LAZIM

Beyaz, Van Gölü Havzası’nın ön planda tutulması gerektiğini belirterek, “Bir şehir, tek başına bir cazibe merkezi olamıyor. En azından bizim şehrimiz için bu böyle. Yıllardır bunu gözlemliyoruz. Mardin gibi popüler bir şehir olamadık. Cazibe merkezi haline gelemedik. Bunu başaramadık. Ama Van Gölü Havzası dediğimiz bölgeyi ön plana almamız gerekiyor. Sadece Van’la olacak bir iş değil bu. Van Gölü Havzası’nın içerisinde Bitlis de var, Iğdır da var, Doğubayazıt da var, Tatvan da var, Hakkari de var. Bu bölgeyi, Van merkezli bir cazibe merkezi haline getirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

BEYAZ’DAN ÇAĞRI: VAN ANCAK ÇEVRESİ İLLERLE BİRLİKTE BİR KALKINMA MODELİYLE GELİŞEBİLİR

Van’ın çevre illerle birlikte bir kalkınma modeliyle gelişebileceğini vurgulayan Beyaz sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanlar hafta sonu Mardin’e rahatlıkla gidip gelebiliyor. Bunu hem bireysel olarak hem de tur organizasyonlarında yapabiliyorlar. Ama Van böyle bir tercih nedeni olamıyor. Eğer şehir olarak bunu başaramadıysak, belki de artık yöntemimizi değiştirmemiz gerekiyor. Van Gölü Havzası’nı, bu havzanın içindeki tüm kentleri, ilçeleri, doğal ve tarihi dokuyu dahil ederek yeni bir modelle denememiz gerektiğini düşünüyorum. Van sadece Van’dan ibaret değil. Van, çevresiyle birlikte bir kalkınma modeliyle ancak gelişebilir.”

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN - VEYSEL İZGİ