ŞEHRİVAN ÖZEL: HAKAN İZGİ-ÇETİN DEMİR - Türkiye genelindeki oy oranını önceki seçime göre artırmasına rağmen hem Cumhurbaşkanlığında hem de meclis çoğunluğunda istediğini alamayan CHP, Van’da da çok istediği vekillik fırsatını kaçırdı.

14 Mayıs seçimleri büyük oranda tamamlanırken Türkiye genelindeki veriler de netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili belirsizlik yurt dışı oylarının sayımı ve itirazlar nedeniyle devam ederken milletvekilliği süreci ise neredeyse tüm illerde tamamlandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti Türkiye genelinde yüzde 35,49 oy oranı ile 266 milletvekili kazanırken, CHP ise yüzde 25,37 oranında oy aldı ve 169 milletvekili kazandı. Birçok ilde oyunu yükselten ve yıllardır vekil çıkarmadığı illerde vekil çıkaran CHP, Van’da ise bu hedefini gerçekleştiremedi.

AK Parti İlçe Başkanı seçim tartışmasında vuruldu! 1 gözaltı AK Parti İlçe Başkanı seçim tartışmasında vuruldu! 1 gözaltı

Van ve Diyarbakır’ı çok önemseyen ve “Mutlaka vekil çıkaracağız” diyen CHP’li yetkililerin işaret ettiği Diyarbakır’dan Sezgin Tanrıkulu vekil olarak seçilmeyi başardı. 21 yıl sonra Diyarbakır’dan çıkan ilk CHP’li olan Tanrıkulu ile birlikte Kars’ta da ilk kez bir CHP isim milletvekili olarak seçilme başarısı gösterdi.

Van 1. Sıra milletvekili adayı Seracettin Bedirhanoğlu ise Van’dan milletvekili seçilme şansını adeta kıl payı kaçırdı.

Bedirhanoğlu Van’da kullanılan 541 bin geçerli oydan 46 bin 631 oyu aldı. Yüzde 8,61 oranına ulaşan Bedirhanoğlu buna rağmen vekil çıkarmaya yetecek oyu almadı. CHP’nin 2018’de 12 bin civarındaki oyunu çok büyük oranda artıran Bedirhanoğlu vekillik şansını çok küçük bir oy oranı ile kaybetti.

MHP’nin de şaşırtıcı oranda yüksek oy aldığı Van’da, YSP 6 milletvekili AK Parti ise 2 milletvekili kazandı.

Editör: Ömer Aykaç