ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Türkiye 31 Mart’ta sandık başına gidiyor. Seçimlere bir haftadan az bir süre kalırken, hem ülke genelinde hem de yüz binlerce seçmenin oy kullanacağı Van’da seçim heyecanı sürüyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) de büyükşehir ile 13 ilçe belediye eşbaşkan adayları belli olduğundan bu yana seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Van’da seçim çalışmalarını sürdüren DEM Parti Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal, kazandıkları taktirde hayata geçirecekleri projeleri kamuoyu ile paylaştı. Zeydan ve Şedal, istihdamdan imara, ulaşımdan tarım ve hayvancılığa, turizmden çevreye 13 başlık altında 113 projeyi açıkladı. Proje lansman toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan, seçimde yüksek bir oy alacaklarını dile getirerek, “14 belediyenin 14’ünü alarak gece gündüz halkımızın emrinde olacağız” dedi.

ŞEDAL: VAN’DAKİ SORUNLAR HEPİMİZİN DERDİDİR

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Neslihan Şedal, Van’daki sorunlara halkla birlikte çözüm bulacaklarını belirterek, “Kadın kentleri, ekolojik kentler, engelsiz kentler, gençlik kentleri, çok kültürlü kentler inşa etmek için mücadelemiz devam ediyor. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü yerel yönetimler paradigmasıyla demokratik topluma ulaşma yolculuğumuz sürüyor. Kadın mücadelemizden aldığımız inançla başardık, yine başaracağız. Van’daki sorunlar hepimizin derdidir. Biz de hep birlikte sorunlara çözüm bulacağız. İnanıyoruz ki başaracağız. Başarı bizimdir, başarı bizim halkımızındır” ifadelerini kullandı.

Abdullah Zeydan Yeni

ZEYDAN: GECE GÜNDÜZ VANLININ EMRİNDE OLACAĞIZ

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Abdullah Zeydan, Vanlının emrinde olacaklarını dile getirerek, “2023 seçiminden sonra, partimiz çok önemli bir eleştiri süreci başlattı. Bu süreçte 4 bini aşkın toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda açığa çıkan anlayışı biz kent uzlaşısı olarak adlandırdık. Demokratik toplum, demokratik siyaset anlayışını gözetiyoruz. Biz sizin evlatlarınızız, biz bu kentin çocuklarıyız. Bu kenti karış karış biliyoruz ve Van’ın bütün sorunlarına hakimiz. Kentin dinamikleriyle birlikte sorunlarına çözüm bulacak yetkinlikte, kabiliyette, dürüstlükte insanlarız. Bunu bütün kadrolarımızla gerçekleştireceğiz. Bu anlamda inanıyoruz ki 31 Mart seçimlerinde halkımız cevap verecektir. 31 Mart’ta yüksek bir oy oranıyla, yüksek bir sahiplenmeyle 14 belediyenin 14’ünü alarak gece gündüz halkımızın emrinde olacağız ve halkımıza layık hizmetler yapacağız. Dem Van’ın demidir” diye konuştu.

“VAN’IN DİMANİKLERİYLE HAYATA GEÇİREBİLECEĞİMİZ PROJELERLE HALKIMIZIN ÖNÜNE ÇIKTIK”

Zeydan, vizyon projelerini açıklayarak, “Van’ın dinamikleriyle, gerçekçi projelerle, hayata geçirebileceğimiz projelerle halkımızın önüne çıktık. Bizim vizyon projelerimiz hayata geçirebileceğimiz projelerdir. Bu projelerimiz şunlardır; Konutvan projesi ile dar gelirli yurttaşlara depreme dayanıklı, ekolojik ve sürdürülebilir sosyal konutlar inşa edeceğiz. Van’da otogar sorunu var. Kente modern otogar tesisi kazandıracağız. 30 bin seyirci kapasiteli şehir stadyumu inşa edeceğiz. Hijyen ve sağlık standartlarına uygun yeni sebze ve meyve hali kuracağız. Kent seyir teleferiklerini Van turizmine kazandıracağız” diye belirtti.

ZEYDAN: VAN’DA DERİN YOKSULLUKLA MÜCADELE BİRİMİ KURACAĞIZ

Zeydan, işsizlikle mücadele birimi kuracaklarını dile getirerek, “Toplumcu belediyecilik ile halkın yanındayız. Van Türkiye’nin en yoksul kenti arasındadır. Van aynı zamanda en genç nüfusa sahip illerden biri. Gençleri her anlamda destekleyeceğiz. Belediyemizin bünyesinde derin yoksullukla mücadele birimi kuracağız. Kentin yoksulluk haritasını bilimsel veriler ışığında oluşturacağız. Gıda bankaları kurarak dar gelirli ailelere destek sağlayacağız. Dar gelirli yurttaşlardan 15 metreküpe kadar su bedeli alınmayacak. Halk ekmek uygulamasını yaygınlaştıracağız. Mobil sağlık araçlarıyla halkımıza ağız ve diş sağlığı ile genel sağlık taramaları sunacağız” dedi.

ŞEDAL: AFET ACİL TOPLANMA VE BARINMA ALANLARINI OLUŞTURACAĞIZ

Şedal, afet acil toplanma alanlarını oluşturacaklarının altını çizerek, “Afet koordinasyon ve kriz yönetim merkezi kuruyoruz. Afet acil toplanma ve barınma alanlarını oluşturacağız. VAKUT’u (Van Arama Kurtarma) kuracağız. Van Gölü havzası ve çevre illerde gönüllü ekipler oluşturarak acil durumlarda profesyonel destek sağlayacağız. Eğitim ve tatbikatlar ile vatandaşları olası afetlere hazırlayacağız. Deprem önlemleri kapsamında riskli yapıların tespiti yapılarak gerekli destekler sunulacak” diye aktardı.

Neslihan Şedalyeni

ZEYDAN: MODERN BİR VAN İÇİN KISA ORTA VE UZUN VADELİ İMAR PLANLAMASI YAPACAĞIZ

Zeydan, kentin imar sorununu çözeceklerini aktararak şunları söyledi: “Kenti modern, yaşanabilir, ekolojik bir imara kavuşturuyoruz. İmar sorunlarını halk ve kent dinamikleri ile istişare ederek çözeceğiz. Modern bir Van için kısa orta ve uzun vadeli imar planlaması yapacağız. Depreme dayanıklı, güvenli, yeşil bir Van inşa edeceğiz. Güvenli yapılar ve modern bir kent için kontrol ve denetimleri arttıracağız. Kent estetik kurulu ile kentsel kirliliğin önüne geçeceğiz.”

ŞEDAL: ULAŞIM MASTER PLANI HAZIRLANARAK KENTİN MEVCUT ULAŞIM SORUNLARINA SON VERECEĞİZ

Şedal, ulaşım projelerini dile getirerek, “Ulaşımı sorun olmaktan çıkarıyoruz. Ulaşım Master Planı hazırlanarak kentin mevcut ulaşım sorunlarına son vereceğiz. Alternatif güzergahlar ile kent trafiğini rahatlatacağız. Katlı ve asansörlü otoparklar ile otopark sorunlarını çözeceğiz. Bahçesaray halkı için yüz yıldır eziyete dönüşen Van-Bahçesaray yolunun güvenli hale getirilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nin bütün imkânlarını seferber edeceğiz. Bisiklet temin istasyonları ve bisiklet yolları yapacağız” dedi.

ZEYDAN, TARIM VE HAYVANCILIK PROJELERİNİ AÇIKLADI

Zeydan, tarım ve hayvancılık projelerini açıklayarak şunları söyledi: “Van tarım ve hayvancılıkta ülkenin en iyi 5 kentinden biri. Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde. Buna rağmen çiftçilerimiz üretimden, hayvan yetiştiriciliğinden uzaklaşmıştır. Çiftçilerimiz göç etmektedir. Çiftçilerimizi bu anlamda destekleyeceğiz. Tarım ve hayvancılığa tam destek vereceğiz. modern tarımsal ekipman parkı oluşturarak çiftçilerin yükünü hafifleteceğiz. Yerli tohum bankası kurarak tohum desteği sunacağız. Çiftçi ve üretici birliklerimiz ile iş birliği yapacağız. Çiftçilere teknik eğitim desteği vereceğiz. Tarım ve hayvancılık kooperatifleri kuracağız. Hayvansal ürün işleme tesisleri kuracağız. Kent bostanları ve organik tarımı yaygınlaştıracağız. Tıbbi ve aromatik bitki üretimini destekleyeceğiz. Endemik türleri koruma altına alacağız. Kadın üreticilere tam destek sunacağız.”

“GÜNEŞİN KENTİ VAN’DA YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”

Zeydan, ekolojik bir kent kuracaklarını belirterek, “Yaşanılabilir ekolojik bir kent inşa edeceğiz. Atıl halde olan Van Gölü belediyeler birliğini Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir araya getirerek Van Gölü havzasının korunmasını ve yönetimini sağlayacağız. Van Gölü havzasındaki kıyı kirliliği ve yapılaşmayı durduracağız. Sulak alanlar, doğal sit alanları ve özel çevre koruma bölgelerinin tahribatını önleyeceğiz. Van’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı 0,7 metrekare ile çok düşüktür. Bu oranı standart değerlere ulaştıracağız. Güneşin kenti Van’da yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştıracağız. Ekolojik toplu taşıma seçenekleri ile kentin hava kirliliğini azaltacağız. Eski çöp alanlarını ıslah ederek ekolojik dengeyi sağlayacağız. Sıfır atığı Van genelinde yaygınlaştıracağız. Van Gölü öngörünüm alanlarında taş ocakları ve madencilik faaliyetlerinin önüne geçeceğiz” dedi.

Neslihanşedal

“VAN’I KÜLTÜR SANAT VE TURİZM KENTİ YAPACAĞIZ”

Şedal, kültür ve sanat projelerini açıklayarak, “Van’ı kültür sanat ve turizm kenti yapacağız. Kültür ve sanat kompleksi inşa edeceğiz. Kültür sanat ve turizm festivalleri düzenleyeceğiz. Yaşar Kemal kent müzesi kuracağız. Dengbêj akademisi ve müzesi kuracağız. Gezici tiyatro oluşturacağız. Gastronomi okulu ile mutfak geleneğimizi yaşatacağız. Yöresel el sanatlarını destekleyeceğiz. Yerel sanatçıları destekleyeceğiz. Kültür doğa ve turizm rotalarını belirleyeceğiz. Kamp ve karavan turizmini yaygınlaştıracağız. Mavi bayraklı plajların sayısını arttırarak halkın hizmetine ücretsiz sunacağız. Kaplıcalar ile sağlık turizmini geliştireceğiz” diye belirtti.

ŞEDAL: KADINLAR İÇİN İNDİRİMLİ KART UYGULAMASINI TÜM BELEDİYELERİMİZDE HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Şedal, kadınlar için hayata geçirecekleri projeleri açıklayarak, “Kapatılan kadın yaşam merkezlerini yeniden açıp yaygınlaştıracağız. Kadınların ücretsiz hizmet alacağı kadın spor komplekslerimizin sayılarını çoğaltacağız. Özgür kadın kooperatifleri kurmak isteyen kadınların söz konusu protokolleri yerine getirmesine dönük yönlendirici birimler oluşturacağız. Kadın kültür ve sanat evleri ile kadın spor kompleksleri açacağız. Kadınlar için indirimli kart uygulamasını tüm belediyelerimizde hayata geçireceğiz. Barınma sorunu olan üniversiteli genç kadınlar için yurt projelerimizi yeniden hayata geçireceğiz. Kadın semt pazarları açacağız” ifadelerini kullandı.

Dem Parti Van Büyükşehir

“ÜNİVERSİTELİ GENÇ KADINLARA BURS İMKÂNI SAĞLAYACAĞIZ”

Şedal, üniversite okuyan kadınlara burs imkanı sağlayacaklarını belirterek, “Kadınlar için haftanın bir günü ücretsiz ulaşım olanağı sağlayacağız. Belediyelerimize ait kadın yaşam evlerini yeniden açıp özgür kadın köyleri inşa edeceğiz. Üniversiteli genç kadınlara burs imkânı sağlayacağız. 7-24 ulaşılabilir çok dilli alo şiddet hattını tüm belediyelerimizde yeniden kuracağız. Gezici sağlık ekipleri oluşturarak köylerde, mahallelerde kadınlara ücretsiz sağlık taramaları yapacağız. 40 yaş altı kadınlara HPV aşısı ücretsiz uygulayacağız. Göçmen ve mülteci kadınlarla dayanışma ağlarını genişleteceğiz. Bu alanda çalışma yürüten kurum ve derneklerle ortaklaşarak politikalar üreteceğiz. Kadın eserleri kütüphaneleri, kadın akademileri, kadın hafıza merkezleri açacağız” diye konuştu.

Abdullah Zeydan Yeni

ZEYDAN: TOPLUMCU BELEDİYECİLİK İLE ÇOCUKLARI VE GENÇLERİ DESTEKLEYECEĞİZ

Zeydan, çocuk ve gençler için hayata geçirecekleri projelerinden söz ederek, “Toplumcu belediyecilik ile çocukları ve gençleri destekliyoruz. Çocuk politikaları daire başkanlığı kuracağız. Anadilde gündüz bakım evi ve kreşler açacağız. Çocuklara yönelik kültürel sanatsal ve sportif faaliyetleri ücretsiz sağlayacağız. Çocuklara eğitim, beslenme ve ulaşım konularında destek vereceğiz. Çocuklara koruyucu sağlık hizmetleri sağlayacağız. Çocuk yoksulluğuyla mücadele ve çocukların işçiliğinin önüne geçmek için temel gelir güvencesi ve ona eşlik edecek ücretsiz sağlık, barınma, ulaşım gibi hakların güvence altına alınması için çalışmalar yürüteceğiz. Toplum içinde yaygınlaşan madde bağımlılığı ile etkin bir şekilde mücadele edeceğiz. Mesleki eğitimler ile gençlerin iş hayatına katılımını sağlayacağız. Gençlere eğitim burs desteği sunacağız. Öğrencilere ulaşım, barınma ve gıda desteği sunacağız. Etüt merkezlerinin niteliklerini düzenleyerek sayılarını arttıracağız. Üniversiteye kayıt için gelen gençlere kayıt süresince şehir içi ulaşım ve barınma desteği sağlayacağız. Gençlerin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerini destekleyeceğiz” dedi.

“YAŞI İLERLEMİŞ BİREYLERE YÖNELİK MOBİL SAĞLIK HİZMETLERİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”

Şedal, yaşlılar için hayata geçirmeyi hedefledikleri projeleri açıklayarak şunları söyledi: “Toplumcu belediyecilik ile yaşlı bireyleri destekliyoruz. Yaşı ilerlemiş bireylere yönelik mobil sağlık hizmetlerini yaygınlaştıracağız. Yaşı ilerlemiş bireylere mekansal düzenlemeler ile temel yurttaşlık gelir desteği sunacağız. Bilge evlerini kurup kuşaklar arası hafıza aktarımını sağlayacak çalışmalar yürüteceğiz. Yaşı ilerlemiş bireylerin sosyal hayata katılımlarını sağlayacak hobi atölyeleri kuracağız. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde tedavi ve bakım hizmetleri desteği sağlayacağız.”

Neslihanşedal

“ENGELSİZ BİR VAN İNŞA EDECEĞİZ”

Zeydan, engelli bireyler için hazırladıkları projelerinden söz ederek, “Toplumcu belediyecilik ile engelli bireyleri destekliyoruz. Engelliler daire başkanlığını kuracağız. Engellilerin çalışma hayatına katılımını arttıracağız. İhtiyaç sahibi engellilere tıbbi medikal malzeme ve temel yurttaşlık gelir desteği sunacağız. Engellilere yönelik sosyal kültürel ve sportif faaliyetleri yaygınlaştıracağız. engellilere yönelik fizik tedavi ve rehabilitasyon desteği sunacağız. Engelliler için Van kentini erişilebilir hale getireceğiz. Engelsiz bir Van inşa edeceğiz. Engelsiz kadın yaşam merkezleri kuracağız. İşaret dili tercümanı istihdam edeceğiz” diye aktardı.

AK Parti yerel seçimde neden oy kaybetti? İşte ankete göre oy kaybının en büyük nedeni AK Parti yerel seçimde neden oy kaybetti? İşte ankete göre oy kaybının en büyük nedeni

“BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANINDA EĞİTİM KURSLARI AÇACAĞIZ”

Şedal, bilişimle ilgili projelerinden bahsederek şunları söyledi: “Bilişim teknolojileri alanında eğitim kursları açacağız. Yapay zeka ve veri bilimi, robotik kodlama, programlama dilleri dijital pazarlama, grafik tasarım, bilgisayar ağları ve güvenlik kursları, bilgisayar donanım eğitimi desteği sağlayacağız.”

Editör: Necmettin Dursun