Türkiye’nin tarihi seçimlerinden birisi olarak kayıtlara geçen 31 Mart seçimleri ile ilgili sonuçlar netleşmeye başladı. Türkiye’nin birçok ili ile birlikte sabah saatlerine kadar sandıkların yüzde 100’nün açılmadığı Van’da dün itibariyle resmi olmayan sonuçlar da belli oldu. Tüm sandıkların açılmasının ardından Van’ın seçim sonuçları netleşirken sonuç Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (Dem Parti) lehine 14-0 olarak sonuçlandı. 31 Mart 2019 yılında aldığı yüzde 53,8’lik oy oranını bu seçimde yüzde 55,5’e yükselten Dem Parti, Van’daki tüm ilçelerin sahibi olurken, AK Parti ise 2019 yılında yüzde 40,5 olan oyunu yüzde 27,1’e düşürdü. Dem Parti, ülkede il ve ilçelerin tamamını aldığı il olarak Van’da bir ilki gerçekleştirirken dün de seçim ile ilgili bir kutlama gerçekleştirdi. 

SANDIKLARIN YÜZDE 100’Ü AÇILDI DEM PARTİ 14’TE 14 YAPTI

Sandıkların yüzde 100’nün açılmasından sonra Van’da seçim ile ilgili şu verilere ulaşıldı: Toplam 714 bin 992 seçmenin bulunduğu Van’da 31 Mart seçimlerinde 481 bin 785 oy kullanıldı. Seçime katılımın ciddi manada düştüğü kentte katılım oranı yüzde 67,38’de kaldı. Kullanılan 481 bin 785 bin oydan 442 bin 661’i geçerli olurken bu oyların 245 bin 573’ünü 55,48’lik oy oranı ile Dem Parti’nin adayı Abdullah Zeydan aldı. Ak Parti’nin adayı Abdulahat Arvas ise 120 bin 147 oy alarak yüzde 27,15 oranında kaldı. Türkiye’nin ve Van’ın üçüncü partisi olan Yeniden Refah Partisi ise Van’da 23 bin 779 oy aldı ve oy oranı yüzde 5,37 olarak kayıtlara geçti.

DEM PARTİ VAN’DA REKORU ÖZALP İLE KIRDI

Büyükşehirde yüzde 55,48 oy olan Dem Parti tüm belediyeleri kazanırken ilçe düzeyinde en büyük oy oranına ise yüzde 71,50’lik oranla Özalp’te ulaştı. Özalp’te alınan oy il genelinde elde edilen en büyük oy oranı olurken Özalp ilçesini yüzde 59,12’lik oy oranı ile Edremit izledi. Dem Parti’nin en çok oy aldığı üçüncü ilçe ise, 58,96 ile Başkale oldu. Dem Parti’nin sırasıyla ilçelerdeki oy oranları şu şekilde oldu: Bahçesaray 21,40; Başkale 58,96; Çaldıran 47,72; Çatak 57,89; Edremit 59,12; Erciş 50,81; Gevaş 45,45; Gürpınar 48,01; İpekyolu 58,16; Muradiye 46,24; Özalp 71,50; Saray 51,16; Tuşba 55,52.

BAHÇESARAY BELİRSİZLİĞİ SABAHA KADAR SÜRDÜ

Gece geç saatlere kadar da AK Parti’nin kazandığı görülen ve oyların tamamına bir türlü erişilemeyen Bahçesaray ilçesinde, yeni günün ilk saatlerindeki yeniden sayımlarla birlikte kazanan Dem Parti oldu. AK Parti ve Dem Parti arasında büyük bir çekişmeye sahne olan Bahçesaray’da Ak Parti’nin oyu 1147’de kalırken Dem Parti ise 1165 oy ile kazandı. Çok küçük bir farkla Bahçesaray’ı da alan Dem Parti, bu sonuçla 14’te 14 yaptığını ilan etti. Öte yandan Dem Parti Van il örgütü henüz oyların yüzde 100’üne ulaşılmadığı saatlerde de ıslak imzalı tutanaklara göre Bahçesaray’ı kazandıklarını duyurmuştu.

VAN’IN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS DAĞILIMI DA NETLEŞTİ

Öte yandan Van’da Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin tamamını kazanan Dem Parti’nin bu zaferi sonrası gözler Büyükşehir Belediyesi’nin meclis dağılımına da çevrildi. Belediye başkanlığı ile birlikte kullanılan ilçe meclis sonuçlarının sayımının ardından büyükşehir meclisi oluşurken bu seçimde Dem Parti’nin oy oranı yüzde 55,2 olarak hesaplanırken AK Parti’nin oy oranı ise yüzde 27,9 oldu. Yeniden Refah Partisi ise yüzde 6,3’lük bir oy aldığı belediye meclis üyesi seçimlerinde temsiliyet hakkı kazandı. Alınan oylardan sonra Büyükşehir meclisindeki üyelerin yüzde 55’i Dem Parti, yüzde 28’i Ak Parti, yüzde 6’sı ise YRP’li üyelerden oluştu.

VAN’DAKİ SEÇİM ZAFERİ TÜRKİYE’DE KONUŞULDU

YSK'dan Hatay, İskenderun ve Ordu seçimleri için flaş karar! YSK'dan Hatay, İskenderun ve Ordu seçimleri için flaş karar!

Ülke genelinde önemli illeri kaybeden Ak Parti, rekor düzeydeki oy oranına sahip olduğu illerde de oy düşürürken Türkiye’de ilklerin yaşandığı illerden biri de Van oldu. Geçtiğimiz yıllarda vekillik seçimlerinde ve belediye seçimlerinde mutlaka varlık gösteren AK Parti ilk kez Van’da tüm ilçelerini kaybetti. Van’ın Türkiye’de ilk ve tek olan bir diğer özelliği ise Dem Parti’nin büyükşehir ve 13 ilçeyi alıp 14’te 14 yaptığı ve tüm belediyeleri kazandığı il olması olarak kayıtlara geçti. Dem Parti ve Kürt Siyasal hareketi ile özdeşleştirilen iller başta olmak üzere hiçbir ilde tüm belediyeleri kazanamayan Dem Parti, bir ilki gerçekleştirdi ve Van’da tüm belediyeleri kazandı.

DEM PARTİ ZAFERİ KUTLADI, AK PARTİ’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Van’da kazanılan büyük seçim zaferi sonrası Dem Parti, Van mitingini gerçekleştirdiği alan olan Musa Anter parkında seçim zaferini kutladı. Büyükşehir eş başkanlarının katıldığı kutlamalara vatandaşın yoğun ilgisi gerçekleşirken kutlamada büyükşehiri birlikte yönetme mesajları verildi. Aynı saatlerde AK Parti cephesinden de açıklama gelirken, Van İl Başkanı Emre Güray, “Çıkarılması gereken dersleri bugünden tezi yok not edip, bu konular üzerine çalışacağız.” Diyerek seçimle ilgili sorumlulukları aldıklarını da söyledi. Güray, “Şahsıma düşen ne varsa, ne yapmam gerekiyorsa, partim neyi uygun görüyorsa bunu da çekinmeden davam ve partim uğruna yapacağımı taahhüt ediyorum. Bizler için önemli olan makam değil davadır.” Dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ