Demokrasi ve Atılım Partisi Van İl Başkanlığı düzenli olarak basın açıklaması yapmaya devam ederken, bu hafta ele alınan konu zamlar oldu. Eğitim Çalışmaları Başkanı Afet Kuşman Özkaçmaz ile İdari ve Mali İşler Başkanı Erdem Erol’un düzenlediği basın açıklamasında, Van’da vatandaşın belini büken ve dur durak bilmeyen su zammına dikkat çekildi.   

DEVA PARTİSİ VAN İL BAŞKANLIĞINDAN ZAMLARA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI!

Açıklamayı yapan Özkaçmaz, hayat pahalılığının görülmemiş seviyelere geldiğini dile getirerek, “DEVA Partisi Van İl Başkanlığı olarak geçtiğimiz hafta ilimizdeki deprem riskini ele almıştık. Bu hafta ise zamların altında ezilen vatandaşlarımızın sorunlarını ele alacağız. Hayat pahalılığı her geçen gün yeni bir rekor kırarken, enflasyon her ay rekor tazeliyor. Hayat pahalılığı da hiç görülmemiş seviyelere yükseldi. Bu durum özellikle dar gelirliler için içinden çıkılamaz bir hal aldı. Vatandaşlarımız özellikle son iki yıldır adeta zamların altında ezilirken, zamların ardı arkası kesilmiyor. Sudan elektriğe, elektrikten doğalgaza, akaryakıttan ulaşım ücretlerine, harçlardan vergilere kadar her şeye durmaksızın zam yapılıyor” dedi.

VAN’DA VATANDAŞ YÜKSEK SU FATURALARININ ŞOKUNU YAŞIYOR!

Van’da suya gelen zamlara dikkat çeken Özkaçmaz, “Hayat pahalılığı ile halkımız yoksullaştırılıyor. Bu zamların baş aktörü iktidardır. İlimize bakacak olursak, bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. İlimiz kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılada 54 bin 272 TL ile son sırada yer aldı. Her anlamda yoksulluk yaşayan Van halkı, su fiyatları başta olmak üzere diğer kalemlere sürekli gelen zamlarla ciddi sorunlar yaşıyor. Bugün Van, Türkiye’de en pahalı su tüketen iller arasında 3. sırada yer almaktadır. Kentte su fiyatlarına zam yapmayı gelenek haline getiren Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) suya son 4 ayda beş kez suya zam yaptı. Bugün baktığımızda su, elektrik ve doğalgaz faturaları birbiriyle yarışıyor. Daha önce aylık su faturaları 150-200 TL arasında gelen vatandaşlarımız, maalesef son zamanlarda bir ayda kendilerine kesilen 500-600 TL su faturasının şokunu yaşıyor” ifadelerini kullandı.

VASKİ SUYA ZAM YAPMAYA DEVAM EDİYOR!

Özkaçmaz, Van’da suya gelen zamların vatandaşı mağdur ettiğini belirterek, “Temmuz ayında su metreküp fiyatına yapılan yüzde 50'lik zammın ardından Van'daki en düşük metreküp su fiyatı meskenlerde 10,50'den 15,50 TL'ye çıkarılırken, ticarethanelerde ise 15,70' liradan 20,70 liraya çıkmıştı. Temmuz ayından sonra her ay düzenli olarak su fiyatlarına zam yapan VASKİ, son olarak Kasım'da 19.09 TL olan metreküp fiyatını 19.99 TL'ye çıkarmıştı. Yapılan son zamlarla birlikte meskenlerde bir metreküp su fiyatı 19.99 TL'den 20.56 TL'ye çıkarıldı. Kayıp su bedeli ise 24,54 liradan 25.33 TL'ye çıkarılırken, ticarethanelerde ise suyun metreküp fiyatı 27.97 olarak belirlendi. Bu fiyatlar vatandaşlarımızı olumsuz etkilemektedir. Her anlamda yoksulluk çeken ilimizde su fiyatlarının bu kadar yüksek olması herkesi mağdur etmiştir” diye aktardı.

“VASKİ SON 6 AYDA 5 KEZ SUYA ZAM YAPTI”

Van’da son 6 ayda 5 kez suya zam yapıldığını aktaran Özkaçmaz, “İlimiz bulunduğu bölgenin coğrafi şartları nedeniyle en ucuz suyu tüketmesi gerekirken, son 6 ayda 5 kez suya zam yapıldı. Su artışları vatandaşlarımızın da ciddi tepkisine neden olmuştur. Deva Partisi Van İl Başkanlığı olarak bir kez daha söylüyoruz; su insanların en doğal hakkıdır, ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir bir ücreti olmalıdır. Vatandaşlarımızı yaşadıkları pahalı su buhranından çıkaracak acil uygulamaların derhal hayata geçirilmesi çağrısını yapıyoruz. Halkımıza buradan bir kez daha söz veriyoruz. Belediyelerimiz döneminde su buhranına tümüyle son verecek adımları atacağız. Bu zor günleri hep birlikte geride bırakacağız” dedi.

“İŞÇİ, MEMUR VE EMEKLİLER AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA BİR GELİRLE YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR”

Özkaçmaz, “Bugün ülkemizde açlık sınırı asgari ücretin üstüne çıktı. Yoksulluk sınırı ise asgari ücretin üç katından fazla. Böyle bir ortamda yapılan zamlar halkımızı ciddi anlamda mağdur etmektedir. İşçi, memur ve emekliler açlık ve yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor. Türkiye’de 21 yılda sadece ben diyerek, çevresini önceleyerek yönetim anlayışını benimseyenler bugün vatandaşı açlıkla, yoksullukla baş başa bırakmıştır. Gençleri işsizlikle baş başa bırakmıştır. Bugün Türkiye’de en genç nüfusu sahip illerden birisine sahip olan ilimizde, gençlerimiz iş bulamamaktadır” diye konuştu.

“İNSANIMIZ GEÇİM SIKINTISI ALTINDA EZİLİRKEN, YETKİLİLERİN BU VURDUM DURMAZ TAVIRLARI KABUL EDİLEMEZ”

Van’da şehir içi ulaşımda sıkıntıların yaşandığını aktaran Özkaçmaz, “Yine bugün ilimizde ekmeğin fiyatı geçtiğimiz günlerde 6 liradan 7 liraya çıkarıldı. Yılbaşından sonra bu fiyatın daha da yükselmesi ön görülmektedir. Yine ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşayan ilimizde bir düzensizlik söz konusudur. Şehir içerisinde minibüslere binen ve 2 kilometre giden vatandaştan da, 5 kilometre giden bir vatandaştan da aynı para alıyor. Van’da şehir içi ulaşıma bir düzen getirilerek, vatandaşlardan gideceği mesafe kadar ücret alınmalıdır. Örneğin bugün çarşı merkeze yakın olan mahallelere giden vatandaşlar da, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden vatandaşlar da 11 lira yol ücreti veriyor. Burada bir adaletsizlik söz konusudur. İnsanımız geçim sıkıntısı altında ezilirken, yetkililerin bu vurdum durmaz tavırları kabul edilemez” dedi.

Bakan Ali Yerlikaya duyurdu: Van ve 18 ilde dev operasyon! Bakan Ali Yerlikaya duyurdu: Van ve 18 ilde dev operasyon!

“VAN’DA YAŞANAN SORUNLARI GÜNDEME GETİRİP ÇÖZÜM BULUNMASI İÇİN ÇABALAYACAĞIZ”

Özkaçmaz, kentteki sorunları gündeme getirmeye devam edeceklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “İnşallah Deva Partisi belediyeciliği döneminde kentimizdeki tüm bu yerel sorunları kökünden çözeceğiz. İlimizde yaşanan sorunları tek tek gündeme getirerek, çözüm bulması için çabalayacağız. Burada gündeme getirdiğimiz sorunları, milletvekillerimize de birebir ulaştırarak, Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuşulması ve konuyla alakalı soru önergelerinin verilmesini sağlayacağız.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER MERKEZİ