ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-YUNUS YILMAZ

Van’ın merkez ilçelerinden bir olan Edremit, bir birinden önemli projelerin adresi olmaya devam ediyor. Yapılan yatırımlarla kentin cazibe merkezlerinden bir olan Edremit’te çalışmalar sürerken, Belediye Başkan İsmail Say’da çevre kirliliğinin ve israfların azaltılması için önemli bir projeye imza attı. 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle sıfır atık belgesi ile çevre dostu bir belediyecilik örneği gösteren Say, ilçeye Atık Geri Getirme Merkezi’ni kazandırarak, bölgede sıfır atık projesinin öncü belediyelerinden birisi olmayı başardı. Öte yandan Makina İkmal Kampüsü’nde Atık Geri Getirme Merkezi’nin açılış töreni yapılırken, ilk ve orta öğretim öğrencileri tarafından geri dönüşüm malzemelerinden yapılan kıyafet defilesi katılımcılardan büyük alkış topladı. Öte yandan proje kapsamında mahallelere 300 adet geri dönüşüm konteyneri yerleştirilerek, atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması hedefleniyor.

AK Parti Edremit İlçe Başkanı Kenan Öndil: Başaracağımıza inanıyoruz! AK Parti Edremit İlçe Başkanı Kenan Öndil: Başaracağımıza inanıyoruz!

EDREMİT BELEDİYESİ BİRÇOK PROJEYE ROL MODEL OLUYOR

Programda konuşan Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, “5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Aynı zamanda Vali Yardımcısı olarak çeviren içerikten sorumlu birtakım görevlilerimiz var. Van Gölü dip çamuru temizliği yaptığımız bölgelerde bir program gerçekleştirdik. Bunun yanında bir hafta boyunca ilimizde çeşitli programlarla çevre bilinci oluşturma, sıfır atık bilinci oluşturma konusunda çalışmalarımız devam edecek. Ben özellikle yürüttüğü projelerle ilimize örnek olan Edremit Belediyesine teşekkür etmek istiyorum. Bakın biz sıfır atık konusunda Edremit ilçesi olarak diğer 13 ilçemize nazaran hep bir adım daha önde olduk” dedi.

“GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN EĞİTİMLER VERİLECEK”

Yücel, belediyenin projelerine dikkat çekerek, “Atık geri getirme merkezlerimiz, atık toplama merkezlerimiz, ayrıştırma kutularımız, diğer hususlar bütün sıfır atıkla ilgili tüm çalışmalarda Edremit Belediyesi öncü bir belediye oldu. Rol model oldu. Bu açıdan ben başta belediye başkanımız olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Gerçekten çok kıymetli bir iş yapıyoruz. Bir diğer hususa Van valiliğimiz olarak sıfır atık yeşil Van projemizi başlattık. Özellikle vatandaşlarımızın geri dönüşüm konusunda bilinçlendirmek amacıyla çeşitli eğitimler, seminerler veriyoruz. Önemli bir gayret içerisindeyiz inşallah yılsonuna kadar Van’da bütün öğrencilerimize ve kadınlarımıza sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda eğitim vermiş olacağız.” İfadelerini kullandı.

“ÇEVRE KORUMA BİLİNCİ OLUŞTURULMALI”

Yücel, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Bunun haricinde tüm ilçelerimize atık geri getirme merkezleri kurmaya çalışıyoruz. Tüm ilçelerimizdeki arıtma tesislerini yeniden gözden geçiriyoruz. Van Gölü havza koruma planı çerçevesinde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve gölü kirleten bütün etmenlerin önüne geçmek için Van valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimizle ortak çabalar içerisindeyiz. Evlatlarımıza, çocuklarımıza, ailemize, çevre bilinci oluşturma noktasında yardımcı olalım, eğitimlere katılalım. Çocuklarımızı çevreyi koruyan, çevreye daha duyarlı birer birey olarak yetiştirmeye gayret gösterelim”  

SAY: ATIK GETİRME MERKEZİMİZİ DEVREYE ALDIK

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say “5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde sizleri Edremit'te yine bölgenin bir ilki olan atık getirme merkezimizin açılışında misafir etmekten mutlu olduk. Özellikle göreve geldiğimiz 2019 yılından bu yana Van Gölü odaklı çalışmalarımıza hız verdik. Bunun yanında atık geri getirme merkezimizin özellikle 2021 yılından itibaren altyapısını, yazışmalarını, hazırlıklarını yaptığımız bir merkezimizdi. Teknik şartları gerçekten ağır olan, bunların hepsini tek tek yerine getirdik ve 2023 yılında yani 5 Haziran'da devreye aldık. Atık getirme merkezimizin bu noktaya gelişinde hazırlık aşamasında başta Sayın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum'a özellikle çevre yönetimi genel müdürümüz ve buranın hazırlık aşamasına katkıları olan Genel Müdürümüz Eyüp Karahan'a ve teşkilatına teşekkür ederim. Özellikle son dört yıldır çok uyumlu, güzel bir işbirliğimiz var. Sayın müdürümüze ve ekibin Burada çok ciddi emekleri oldu. Her birine ayrı ayrı teşekkürlerimi ve Edremit adına şükranlarımı arz ederim.” Dedi.

“VAN GÖLÜ İÇİN CİDDİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK”

Van Gölü ile ilgili de konuşan Say, şunları söyledi: “Sadece Van'ın değil, Van Gölü havzasının Bitlis'in ve bölgenin en önemli su havzalarından biri olan Van Gölü'nün korunmasıyla ilgili gerek belediye başkanı olmadan önce ve gerekse belediye başkanı olduktan sonra çok ciddi çalışmalar yürüttük. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri Emine Erdoğan hanımefendiyi biz 1 Haziran 2021 tarihinde Van'da misafir ettik. Belediyemizin organizasyonunda. Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ile ilgili bir sempozyum düzenledik.”

“VAN GÖLÜ’NDEKİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Say, “Bir yandan Yüzüncü Yıl Üniversitesi bir tarafında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'yla Çevre Şehircilik il Müdürlüğü ile yürüttüğümüz bu çalışmanın neticesinde elhamdülillah çok kısa bir süre sonra özellikle Van Gölü'nün bundan sonraki hayatını yüzyıllar boyunca sürdürecek Van Gölü sürdürülebilir koruma eylem planına geçildi. Özellikle Tuşba tarafında atık su atıklarının olduğu yerde dip çamur temizliğinden Van Gölü'nün yüzey suyu temizliğine kadar Tuşba'dan Edremit'e kadar yine çalışmalar devam edecek. Dip çamur temizliğine kadar tüm çalışmalar özellikle bu kararnameden sonra hız aldı. Van'la ilgili, Edremit'le ilgili ve Van Gölü'yle ilgili çalışmaların tamamında belediyemizin ve Çevre Şehircilik il Müdürlüğümüzün gerçekten çok ciddi katkıları var.” diye ekledi.

ATLI: EDREMİT’TE BİR İLKİ YAŞIYORUZ

Temiz çevre önemine vurgu yapan Van Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Kemal Atlı, şunları anlattı: “5 Haziran Çevre Günü'nü biz artık bir hafta şeklinde aldığımız bir kararla bir hafta boyunca kutluyoruz. Bu sene ‘temiz, deniz ve temiz dünya’ sloganıyla yola çıktık. Özellikle bizim döngüsel ekonomi, doğaya ve çevreye olan saygı iki bin elli üç sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda hem ekonomik anlamda hem de doğaya saygılı olması için sıfır atık ve sıfır atık mavi projelerimizi hayata geçirdik. Bu anlamda Edremit'te bir ilki yaşıyoruz. Atık getirme merkezi olarak ilk defa Edremit Belediyemiz tarafından kuruluyor. İnşallah diğer belediyeler tarafından da devamının sağlanacağını olacağını düşünüyorum. Özellikle çevre ve şehircilik konularındaki hassasiyetleri ve uyum içinde iş birliği içinde çalışmalarından dolayı herkese teşekkür ediyorum”

Editör: Necmettin Dursun