ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Görev yaptığı süre zarfında hizmette ve sosyal belediyecilik anlamında örnek işlere imza atan Av. İsmail Say, Edremit Belediyesi’nin 3 yıllık hizmetlerini anlatmak, değerlendirmek üzere bir buluşma gerçekleştirdi. “3 yılda 40 kalıcı eser” başlığı ile gerçekleşen buluşmaya kentteki siyasiler, kurum-kuruluş ve STK temsilcileri, kanaat önderleri ve birçok isim katıldı. Double Tree By Hilton Otelde düzenlenen ve 2019-2022 yılları aralığında yapılan hizmetlerin anlatıldığı toplantıda gecede sosyal belediyecilik örneği olan çalışmalarından özellikle söz edildi. Tanıtımlar ve yapılan hizmetlerin gösterildiği film gösterileri sonrası konuşan Başkan Say, göreve başladıklarında Edremit’in yaklaşık 40-50 yıllık sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarını ve bu sorunları çözmek için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Çevre yolundan, imara, Şamran Kanalı’nın korunmasına, Edremit’in turizm ve tarımda gelişmesine kadar birçok soruna çözüm bulduklarını ifade eden Say, Edremit’in makus talihini değiştirdiklerini ve çalışmalarına devam edeceklerine vurgu yaptı.

BAŞKAN SAY EDREMİT’TE 3 YILA SIĞAN ONLARCA HİZMETİ ANLATTI

Edremit’in vizyon projelerinin gösterildiği geçede konuşan Belediye Başkanı Av. İsmail Say, göreve başladıklarında birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını ama ona rağmen Yeni Edremit’i kurma çabasıyla yola çıktıklarını dile getiren Say, sözlerine şöyle başladı: “Edremit yaklaşık 50 yıl önce ilçe olmuş ve 40 yılı aşkın süredir sorunları olan bir ilçe. Sadece Van’ın değil, bölgenin, ülkemizin birçok öne çıkan noktası gibi turizm destinasyonu, doğal güzelliği açısından çok önemli bir nokta iken bir tarafıyla da 40-50 yıldır hiçbir sorununa el atılmamış bir ilçe ile karşı karşıyaydık. Yılların sorunlarını bir anda kucağımızda bulduk. Bugün yaklaşık 130 bine yakın nüfusu olan bir ilçeden, Urartulara başkentlik yapmış Van’ın da aynı zamanda bir parçası olan 8 bin yıllık tarihi olan bir ilçeden, yeşiliyle, tarihi mirasıyla bir Edremit’ten bahsediyoruz.”

“YENİ EDREMİT ŞİARIYLA YOLA ÇIKTIK”

“Biz 3 yıl önce arkadaşlarımızla yola çıkarken ‘Yeni Edremit’ dedik. Yepyeni bir kent, şehir kuracağız dedik. Bir taraftan kanalizasyon sorunumuz varken, bir taraftan ise teleferiği konuştuk. Teleferiğin projesini bitirdik, inşallah yatırımcısı ve imar problemleri bittikten sonra hayata geçirilecek. Bir uçtan bir uca çok farklı projeleri konuştuk. VASKİ’yi ziyaret ettiğimde, alt yapının, kanalizasyon işinin 3 defa raftan indirildiğini ve 3 defa rafa konulduğunu söylediler. Çünkü alt yapı, kanalizasyon işi sıkıntılı bir iş. Herkesin el atmayacağı iş. Biz şu an kanalizasyon işinin yüzde 80’nini geçmiş durumdayız. Çok yakın bir sürede yüzde 100’leri bulacağız. Bir taraftan VASKİ, bir taraftan İller Bankası, bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir taraftan da Edremit Belediyesi’nin olduğu ortak bir çalışmaydı. Bunlar zor olsa da bu sıkıntıların altına elimizi koyduk.”

“40’I AŞKIN PROJEYİ EDREMİTLİLERE HEDİYE EDECEĞİZ”

Say, 2022 yılı içerisinde 40’ı aşkın hizmet ve projenin tamamlanacağını ifade ederek, “Hayallerimizi gerçekleştirmek için sıkı bir çalışma gerekiyordu. Belediyede o yeni sistemi kurarken bir kurumsallık yoktu. Bir arşivimiz, bir proje ekibimiz yoktu. Proje geliştirme ekibiyle işe başladık. İçinde mimarı, mühendisi, harita mühendisi olan arkadaşlarımızla yola başladık ve masamızda ismini koyduğumuz 65’i aşkın proje vardı. 2022 yılı içerisinde 40’ı aşkın hizmeti ve projeyi Edremitlilerimize, Vanlılarımıza hediye etmiş olacağız. Hizmete ve göreve başlarken 9 farklı imar planı yapıldı. Diğer imarlarla bağlantısı olmayan, bir tarafında devasa çevre yolundan kaynaklı bakanlıkla yürütülen ve bloke edilen adeta bir bölge vardı. Bunu gerek il başkanımız, gerek milletvekillerimizle birlikte Ankara temaslarımızı yaptık. Çevre yolu komisyonu kurduk. Çevre yolunun bugün eğer kazması vuruluyorsa ve inşaatı devam ediyorsa bu girişimlerimizin sonucudur. Özellikle askı ve tescil işlemleri bittikten sonra başlamış olduk ve tüm hızıyla devam ediyor.”

İMAR ÇALIŞMALARI DA ARALIKSIZ SÜRÜYOR

“Çevre yolunun sadece Edremit etabı 4 bin hektarlık bir alandı. 4 milyon metrekarelik alan bloke edilmişti. Bu doğalgazın gelmesi için, yolların açılması için, kanalizasyonun gelmesi için imarın bitmesi gerekiyordu. Eski Edremit dediğimiz bir doğa harikası vardı ama bir taraftan fosseptik çukurlar vardı. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde Edremit’i bu makus talihinden kurtaracağız. Edremit ve Van tarihinde ilk defa 23 adet imar planını aynı anda yürütüyoruz ve bunların birçoğunu vatandaşlarımızla bir araya gelerek, onların rızasını alarak, onlarla işbirliği yaparak çözdük” dedi.

SAY: 2012’DEN BERİ EL ATILMAMIŞ ALANLAR VARDI

“İmar uygulamalarıyla yeni şehirler, yeni merkezler oluşturacağız” diyen Say sözlerine şöyle devam etti: “Eminpaşa Mahallesi, Van’ımızın neredeyse 100 yılı aşkın yerleşimi olan bir mahallesiydi ama maalesef 36’ya yakın çıkmaz sokağı vardı. Vatandaşlarımızla, muhtarımızla burayı 4 etaba böldük. Bunun yüzde 70-80’nini de bitirmiş olduk. 4 etabın 4’ünü de bitirdik. Hiçbir imar çalışmamızda azami haddi kullanmadık. Yüzde 24, yüzde 15, yüzde 29 ile çözdük. Vatandaşımızla uzlaşalım, yıllarca sorun olmasın diye yaptık. İlk defa imar parselleri oluşturduk. Bugün özendiğimiz Konya, Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi şehirler 18. madde ile kurulmuşken biz neden olmasın dedik ve bu noktaya ağırlık verdik.”

PİLOT MAHALLELERDE DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR!

“Şimdi Eminpaşa’dan sonra Yenimahalle, Eski Cami, Yeni Cami ve daha sonrasında Elmalık, Akın ve diğer mahallelerimizde bu kapsamda bütün Edremit’i kapsayacak şekilde yapacağız. Şabaniye, Cevdetpaşa gibi mahalleler pilot mahalleler seçildi. İmar planları yapılmış olacak. Daha sonraki süreçte imar uygulamalarıyla yeni şehirler, yeni merkezler oluşturacağız. Edremit sadece sahil bandından ibaret değil. Edremit, tepenin ardında kanalizasyon olmayan, parkları olmayan, çocuk oyun grupları olmayan bir ilçeydi. TOKİ bölgesinde 2011, 2012’den itibaren hiç el dokunulmamış alanlar vardı. Buralara el attık. Şimdi yeşil bölge dediğimiz Eski Cami ve Yeni Cami’de kanalizasyon, alt yapı ve yolları bitireceğiz.”

“500’ÜN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR”

Sürekli Eğitim Merkezi’nde 500’ün üzerinde öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Say, “Bir taraftan bunları yaparken bir taraftan da Edremit’teki engellileri minibüsle İpekyolu’na ve diğer ilçelere taşıyorduk. Atıl durumda olan bir merkeze hemen el attık ve şu anda hamdolsun 10 dersliği olan, 10 farklı alanda eğitim veriyor. Engelsiz Edremit kuracağımızı söyledik. Üniversite hazırlıkta eğitim ve ulaşım noktasında imkanı olan ya da olmayan çocuklarımız ve gençlerimiz vardı. Bölgenin ve Edremit’in en büyük Sürekli Eğitim Merkezini açtık. 500’ün üzerinde çocuğumuz burada eğitim görüyor. İnşallah Haziran’da da bunun başarılarını, müjdelerini sizinle paylaşacağız” şeklinde konuştu.

SAY: BÖLGENİN EN BÜYÜK SERASINI AÇTIK

Say, bölgenin en büyük serasını açtıklarını ifade ederek, “Biz yine seçim döneminde şöyle bir vurgu yapmıştık; 3T demiştik yani ticaret, turizm ve tarım. Tarım alanında birkaç gün önce bölgenin en büyük serasını hep birlikte açtık. Covid döneminde 2020 ve 2021 yılları olmak üzere 300 bin ve bu senede 200 bin olmak üzere toplamda 500 bin adet fideyi çiftçilerimizle buluşturduk. Bu fideler artık ürünlerini vermeye başladı. Artık kendi çiçeğimizi, kendi fidanımızı yetiştirir duruma geldik. Bölgenin birkaç tane tabelası olan ama ağacı olmayan kent ormanları vardı. Hamdolsun artık tabelası, ağacı olan ve çocuklarımızla birlikte büyüyecek bölgenin en büyük, 300 dekardan oluşan yeni kent ormanını Edremit’e ve Van’a kazandırdık. Fidanlarımız her geçen gün büyüyor ve Edremit’te doğan her yeni çocuk için oraya bir fidan dikiliyor. Edremit’in inşallah birkaç yıl sonra çok güzel bir orman alanı olacak. Özellikle imar noktasında ticaretin gelişmesi, şehrin nefes alacak şekilde sitelerin oluşmasının önünü açtık” diye aktardı.

“ŞAMRAN KANALINI, GELECEK NESİLLERE TEMİZ BİR ŞEKİLDE DEVREDECEĞİZ”

Şamran Kanalı Koruma Planı’mızın gündeme alındığının altını çizen Say, “Tarımdan sonra turizm dedik. Ticaret noktasında özellikle sadece TOKİ’lerde barınma amaçlı gelinmeyeceğini, oralarda da ticaret merkezi, her mahallenin kendi içinde cazibe merkezi olması anlamında bunları yapmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Şamran Kanalı, 3 bin yıllık dünya tarihi üzerinde aktif kullanılan en uzun kanalı. Bununla ilgili hiçbir fizibilite çalışması yoktu. Kültür Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nden, ilk etapta Şamran Kanalı Koruma Planı’mızın gündeme alındığını ilk etabına başlayacağımızın müjdesini de aldık ve artık Şamran Kanalını bizden sonraki kuşaklara temiz bir şekilde, korunmuş bir şekilde devredeceğiz. Yine Şamran Kanalı’nın korunması anlamında kurmuş olduğumuz proje ekibiyle UNESCO geçici listesine başvurumuz kabul edildi. Bunun birkaç eksik evrakı var. Artık Van’da da UNESCO mirasına kaydedilmiş bir tarihi yapımız olacak. Dalış okulumuzdan, dönemeç deltasına, tarım alanlarına kadar birçok projeyi gerçekleştirmiş olduk” ifadelerini kullandı.

SAY: VAN’DAN BÜTÜN BÖLGEYE HİZMET EDECEK GLÜTENSİZ KAFE’Yİ AÇTIK

Say, geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Glütensiz Kafe’ye ve Millet Kıraathanesi’ne de değinerek, “Gaziantep’ten, Malatya’dan bu tarafa hiçbir glüten ürününün üretilmediğini fark ettik. Bu çalışmamızı birkaç arkadaşımızla bu noktaya getirdik ve geçen günlerde Van’dan bütün bölgeye hizmet edecek, hatta kargoyla diğer illere ürün gönderebilecek Glütensiz Kafemizi hizmete açtık. Glütensiz Kafe, Sürekli Eğitim Merkezi, Millet Bahçesi gibi özellikle sosyal projeleri yaparken ilk açtığımız projelerden biri Millet Kıraathanesiydi. Projeyi yaparken bir karışıklığın olacağını tahmin ediyorduk ama Edremit’in merkezinde olan ilk küçük Millet Kıraathanesini orada açtık ve yaklaşık 275 metrekare alana sahip. Oradaki çocukların mutluluğunu, ihtiyaç durumunu gördükten sonra Sürekli Eğitim Merkezini ardından Mithat Melen Eğitim Merkezi’nin ve şu anda yapımı devam eden iki tane daha Millet Kıraathanesini inşallah bu sene teslim edeceğiz. Hiç yokken ilkini yaptık ve bunu 5’e tamamlayacağız. Kendi bölgemizde, büyük mahallelerin hemen hemen hepsinde bunları hayata geçirmiş olacağız” diye konuştu.

“BÜTÜN EDREMİT, EDREMİT KARTIYLA BİR ARAYA GELECEK”

Edremit Kart’tan da söz eden Say, “Edremit Kart dediğimiz, sadece yardım hizmetlerinin olmadığı, birçok hizmetin aynı anda olduğu ve en önemlisi gençlerimizin çocuklarımızın birçok hizmette kullanabileceği Edremit Kartı hayata geçirdik ve bunu muhtarlarımıza, mahalle başkanlarımıza ve tüm Edremit’e yayıyoruz. Yakın bir zamanda inşallah bütün Edremit, Edremit Kartıyla bir araya gelecek. Biz göreve geldikten sonra oluşturmuş olduğumuz gençlik kurulumuza, akademik kurula, istişareye ve birlikte belediyeciliğe önem verdik. Hiçbir zaman kendi başımıza bir karar almadık ve almamaya da devam edeceğiz. Gerek basın mensuplarına, muhtarlarımıza, mahalle başkanlarımıza ve en önemlisi bugün burada misafirlerimiz olan kurum amirlerimize ve STK temsilcilerimize Edremit ile ilgili fikri olan, bizim projelerimizle ilgi eleştirisi olan herkese kapımız ve telefonumuz açıktır” dedi.

SAY: ELEŞTİRİLERE VE TÜM YAPICI TAVSİYELERE AÇIĞIZ

Say, her türlü tavsiye ve eleştiriye açık olduklarını, bu doğrultuda çalışmalarına devam edeceklerini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Bu noktada birçok projemizi dışardan gelen tavsiye ve eleştirilerle değiştirdik, yön verdik, bir kısmını iptal ettik çünkü biz birlikte belediyeciliğe ve paydaşlı belediyeciliğe karar verdik. Bunu bu şekilde yürütüyoruz, yürütmeye de devam edeceğiz inşallah. Bundan sonraki süreçte de ismini koyduğumuz ve koymadığımız birçok işimiz var. Vakti olan tüm misafirlerimizi bu noktada bekliyoruz. Edremit ile ilgili fikri olan, ben Edremit Belediyesi ile çalışabilirim diyen tüm misafirlerimizi gönülden bekliyoruz bu noktada. Eleştirilere ve tüm yapıcı tavsiyelere açığız. Eksiklerimizi biliyoruz. Dört dörtlük olmadığımızı biliyoruz. Gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz.”

TÜRKMENOĞLU: YATIRIMLAR ÇOK ANLAMLI

Edremit Belediyesi tarafından yapılan hizmetlerin çok anlamlı olduğunu söyleyen AK Parti Van İl Başkanı Kayahan Türkmenoğlu, “Edremit Belediyesi’nin 3 yıllık faaliyetlerini hep birlikte izledik. Van güzel ve özel bir şehir. Burada yaşayan inanlar hizmetin en iyisine layıktır. Bu şehrin tarihinden ve güzelliklerinden bahsediyoruz. Çünkü dünyada böyle şehir yok. Bu şehirle ilgili de hayallerimiz ve idaremiz var. Birik ve beraberlik başarıyı getirir. Bunun için çok daha gayret sarf edeceğiz.”

BAYRAMOĞLU: EDREMİT’TE ÇOK GÜZEL İŞLER YAPILMIŞ

İlçede yapılan yatırımlar hakkında değerlendirmelerde bulunan AK Parti Edremit İlçe Başkanı Sezer Bayramoğlu, “128 bin nüfuslu bir Edremit’ten söz ediyoruz. İlçede o kadar güzel işler yapılmış ki adeta yeni bir Edremit inşa edilmiş. Siyaset hayatıma başladığım zaman İsmail Say ile beraber çalışmalar yaptık. İlçe için ortaya koyduğumuz tüm projelerin hayata geçtiğini görüyorum. Hizmet ve sosyal belediyecilik anlamında çığ atlatılmış. Bu bizim bir gurudur. Bu hizmetler içinde Sayın İsmail Say’a teşekkür ederim.”

Editör: TE Bilisim