AÇILAN YENİ KAPI İKİ TARAF ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRECEK

Törende, Başkan Mesud Barzani’nin temsilcisi olarak Mustafa Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti temsilcisi olarak Erbil Valisi Omid Xoşnav, Mêrgesor Kaymakamı Ahmed Gaffur, Soran Bağımsız İdaresi Müdürü Helgurd Şeyh Necib, Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Mevlüt Yakut, AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç, Şemdinli Kaymakamı Ali Ekber Ateş, Şemdinli Belediye Başkanı Tahir Saklı, Derecik Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya, Peşmerge ve askeri yetkililerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Ey Raqib ve İstiklal marşlarının okunması ile başlayan törende bir konuşma yapan Türkiye Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürü Temel Akkuş, yeni kapının iki taraf arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine hizmet edeceğini söyledi.

‘’BİZ BİR MİLLETİZ, BİRİZ’’

AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç de, kapının 1995 yılında açılmasının planlandığını ancak belli nedenlerle bugüne kadar ertelendiğini belirtti.

Sınırın iki tarafında yaşayanların akraba olduğunu vurgulayan Dinç, “Biz bir milletiz, biriz. İlk aşamada gidiş gelişlere açık olacak ve önümüzdeki süreçte diğer tüm teknik sorunlar çözülecek” dedi.

Dinç Kürtçe, “Bu kapı hem Erbil hem de Hakkari’ye kutlu olsun” diye konuştu.

“MAALESEF DIŞ GÜÇLER SUNİ SINIRLARLA AYIRMIŞLAR BİZLERİ”

Ardından konuşan Hakkari Valisi İdris Akbıyık, “İnşallah bu kapı ile Irak ve Bölgesel Yönetim ile ülkemiz arasında var olan ilişkiler daha da güçlenecek, ekonomik olarak çok büyük katkılar sağlayacak. Resmi olarak açılan ama bir çok nedenden ötürü fiili olarak açılamayan bu kapıyı bugün açmanın büyük heyecanı içerisindeyiz” dedi.

Hem Hakkari halkının hem de Kürdistan Bölgesi halkının kapının açılışını dört gözle beklediğini vurgulayan Akbıyık, “Bin yıldır biz birlikte yaşıyoruz. Vekilimiz de söyledi, maalesef dış güçler suni sınırlarla ayırmışlar bizleri. Ama bizim gönlümüz, inancımız birdir. Gönüllerimiz bir olunca bizi hiç bir güç ayıramaz” diye konuştu.

Şoför yüksekliği hesap edemedi, beton mikseri köprüye sıkıştı Şoför yüksekliği hesap edemedi, beton mikseri köprüye sıkıştı

“BU KAPI EKONOMİK AÇIDAN HER İKİ TARAF İÇİN DE STRATEJİK ÖNEMDEDİR”

Mêrgesor Kaymakamı Ahmed Gaffur da törende yaptığı konuşmada, bugün kapının açıldığı Zêt köyünün geçmişte Baas rejimi tarafından yıkıldığını ve 45 yıl boyunca inşa edilemediğini söyledi.

Zêt-Derecik Sınır Kapısı’nın açılmasına 2013 yılında Erbil ile Ankara arasında varılan bir anlaşma ile karar verildiğini belirten Gaffur, ekonomik kriz, IŞİD savaşı ve daha sonra da koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini anlattı.

Bugün kapının yolcu geçişlerine açılacağını dile getiren Ahmed Gaffur, “Bu kapının açılması ekonomik açıdan her iki taraf için de stratejik önemdedir” dedi.

“BU KAPININ AÇILMASI İNŞA, REFAH VE DAHA FAZLA HİZMETE VESİLE OLACAKTIR”

Törende bir konuşma yapan Erbil Valisi Omid Xoşnav, Kürdistan Bölgesi hükümetinin halka daha iyi hizmet politikasını esas aldığını, açılan kapının da bunun bir neticesi olduğunu söyledi.

“Bu uluslararası kapının açılması inşa, istikrar, refah ve daha fazla hizmete vesile olacaktır” diyen Vali Xoşnav, kapı sayesinde bölgede ticaret ve iş imkanlarının artacağını, iki taraf arasındaki toplumsal, kültürel ilişkilerin gelişeceğini vurguladı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti adına kapının açılması için çalışan taraflara teşekkürlerini ileten Xoşnav, Türkiye’nin Erbil başkonsolosları ve Hakkari valileri ile geçmişten beri temas halinde olduklarını kaydetti. (RUDAW Türkçe)