ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-HAMİT KARAKUŞ

Deprem gerçekliğinin ve olası deprem senaryolarının sık sık konuşulduğu süreçte birçok ili ilgilendiren bir soru önergesi ilgili bakanlığa sürüldü. Van’ın da deprem gerçeğinin yer aldığı soru önergesi ile konusu TBMM’nin gündemine taşındı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandı. Bakan Kurum, Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin’in “Van’da yaşanacak olası bir depreme karşı alınan önlemlere ilişkin” verdiği soru önergesini cevapladı.

BAKAN KURUM VAN DEPREMİNİ VE GENEL DURUMU ANLATTI

Kurum, verdiği yanıtta şunları kaydetti: “Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre; Van İlinde 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerden dolayı hala çadır veya konteynerde yaşayan vatandaşımız bulunmamaktadır. Olabilecek deprem ve diğer afetlere karşı Türkiye Afet Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği gereğince hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve bu kapsamda hazırlanan İl Afet Müdahale Planı hazırlanarak uygulanmaya konulmuştur. Ayrıca Tüm Kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ile konusunda uzman akademik personelin desteği ile ilimizin Afetselliği, riskli alanların tespiti, alınacak tedbirler ile kısa, orta ve uzun vadeli faaliyet faaliyetlerin yer aldığı İl Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlanarak onaylanmıştır.”

KURUM: 2021 YILINDA 877 BİN 477, 2022 YILINDA 340 BİN 254 KİŞİYE DEPREM EĞİTİMİ VERİLDİ

Kurum, “Afet anında hızlı bir şekilde müdahale edilmesi, herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için planlar sürekli güncellenmekte olup bölgesel ve yerel olmak üzere masa başı ve saha tatbikatları ile desteklenmektedir. Bu kapsamda 2021 yılında 877 bin 477 kişi ve 2022 yılında 340 bin 254 kişiye afet farkındalık, hafif arama kurtarma vb. eğitimler verilmiştir. Van'da hak sahibi afetzedelere verilen konutlar 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun ilgili maddeleri gereğince borçlandırma yapılmak sureti ile verilmiştir” diye yanıtladı.

KURUM: YASAL NEDENLERDEN DOLAYI ENGEL DURUMU OLANLAR DIŞINDA KONUT ALMAYAN AFETZEDE YOKTUR

Kurum, 2011 depremi nedeni ile bak sahibi olanlara merkezde yapılan çok katlı, kaloriferli ve asansörlü konutlar ortalama 75 bin TL. Kırsal kesimde yapılan konutlar ise ortalama 40 bin TL bedel ile ilk iki yılı ödemesiz 20 yıl süre ile eşit taksitler halinde ve faizsiz olarak verilmiştir. 2011 Van depreminde hak sahibi olup yasal nedenlerden dolayı engel durumu olanlar dışında konut almayan afetzede yoktur” diye kaydetti.

KURUM: 150 ADET AFET KONUTU İNŞA SÜRECİ BAŞLATILACAK

Bakan Kurum, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un da “Van Erciş'te meydana gelen deprem sonrası konteynerlerde yaşamaya devam edenlere ilişkin” meclise verdiği soru önergesini yanıtladı. Kurum, verdiği yanıtta, “Van Başkale’de meydana gelen deprem kapsamında İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Bağlı Kuruluşumuz olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) Van Erciş'te 27 adet konut yapım talebi iletilmiş olup; mevcut Van ili genelinde gerçekleştirilen 2 ayrı ihalede 75+75=150 adet afet konutu kapsamında inşa süreci başlatılacaktır. Afet konutları için başvurular, hak sahiplerinin belirlenmesi, konut yapım alanlarının temini, yıkım çalışmaları, kura, satış, geri ödeme, borçlandırma ve konut teslimi vb. gibi tüm iş ve işlemler AFAD tarafından yürütülmekte olup; önergede bahsi geçen diğer hususlarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığından (AFAD) bilgi alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir” dedi.

Editör: TE Bilisim