ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Van’da en çok konuşulan konuların başında Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) seçimlerine az bir süre kala adayların da bu kapsamda çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Beyaz listeden başkan adayı olan iş insanı Zahir Kandaşoğlu da kentin her tarafını karış karış gezmeyi ve esnafla bir araya gelmeyi sürdürüyor. Kent merkezi başta olmak üzere tüm ilçeleri dolaşan Kandaşoğlu, esnaf ve halkın taleplerini dinleyerek, seçimi kazandıklarında hayata geçirecekleri projeleri anlatıyor. Seçim çalışmaları kapsamında, 50 kişilik heyetle Özalp ilçesini ziyaret eden Kandaşoğlu, ilçe merkezinde esnafla bir araya gelerek projelerini anlattı. Ardından Saray’a bağlı Kapıköy Mahallesini ziyaret eden Kandaşoğlu, oradan Kapıköy Sınır Kapısı’na geçti. Kapıköy Sınır Kapısı’nda esnafla bir araya gelerek sorunlarını ve taleplerini dinleyen Kandaşoğlu, sınır kapısıyla ilgili hayata geçirmeyi planladıkları projeleri anlattı. Burada açıklama yapan Kandaşoğlu, Kapıköy Sınır Kapısı’nın 7/24 açık olmasından ihracatın az olmasına, lojistik köy merkezinden Van’daki kapalı olan sınır kapılarına kadar birçok konuya değindi.

KANDAŞOĞLU, KAPIKÖY’DEKİ SORUNLAR İÇİN NET KONUŞTU!

Van TSO başkan adayı iş insanı Zahir Kandaşoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Kapıköy’ü ziyaret etti. Burada açıklama yapan Kandaşoğlu, “Van’ın geleceği, ticareti, turizmi ve diğer birçok değeri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Van’ın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Kapıköy’e geldik. Basın mensupların Kapıköy Sınır Kapısını sürekli gündemde tutmaları için ricada bulunuyorum. Bizler de çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve el ele vererek bu konuyla ilgilenelim. Bundan sonra bu kapının tüm sorunlarını kesinlikle çözmek zorundayız. Saray ilçesinde bulunan Kapıköy, bölge için çok önemlidir. Yalnızca Van’ı ve ilçelerini ilgilendiren bir kapı konumunda değildir gerek ülke ve gerekse de bölgenin ekonomisi için çok önemli bir konumdadır. Eğer biz bu kapı istediğimiz şekilde çalışırsa hem ülke hem bölge hem de Van kazanacaktır” dedi.

“KAPIKÖY 7/24 ESASLI ÇALIŞMALI”

Kapıköy’ün ihracat ve ithalattaki önemine değinen Kandaşoğlu, şöyle devam etti: “Van için önemi paha biçilmez olan Kapıköy’den araçlarımız giriş yapabilirlerse, 7/24 esaslı çalışırsa ve transit geçişleri açılırsa ülke ekonomimize ciddi katkı sunacaktır, Van’ın ekonomisini de 5-6 basamak artıracaktır. Ben buna kefilim, yeter ki önümüzdeki engelleri kaldırın. Peki, biz Kapıköy’den ne istiyoruz, ne gibi önlemler almamız lazım ya da eksiklerimiz nelerdir? Bu konuları gündeme taşımakta fayda var.”

“İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLDE BİR TİCARET AĞI KURACAĞIZ”

“Sınır kent birliği kurmamız lazım, sınır kentlerin tamamını Van’da toplamayı hedefliyoruz. Çünkü kendi sınırımızda ihracat ve ithalat yapamıyoruz, tabiri caizse seyyarlık yapıyoruz. Rızkını bu kapıdan kazanan insanların seyyarlık yapması doğru değildir. 5 kilo şeker, 1 karton sigara vb. ürünleri satan insanlarımıza tüccar diyemeyiz. İnşallah bundan sonra bizim istediğimiz şekilde bir ticaret ağı kuracağız. İki ülke insanının kazanması için elimizden gelen fazlasını yapacağız. Kuracağız kuruluşla önümüzdeki tüm engelleri kaldıracağız.”

VAN’IN SINIR KAPILARINA İHTİYACI VAR!

Van için yeni sınır kapılarını açılması gerektiğini ifade eden Kandaşoğlu, “10-15 gün önce kapılarla ilgili bir açıklama yaptık. Başkale’deki Gelincik Sınır Kapımızın açılması gerektiğini belirtmiştik. Çünkü kırsal bölgede yaşayan insanlarımızın ekonomisi için bu kapı büyük bir önem arz ediyor. Bu bölgelerde de ticaretin gelişmesi lazım. Öte yandan Çaldıran’daki Çilli kapımızda aynı şekilde önemlidir. Hükümetimizde iki kapı için çalışmalarını sürdürüyor. Kentteki yöneticilerimizin de çalışmaları sonucu olumlu bir sonuç alacağımızı düşünüyorum. Hem bu kapılar hem de Kapıköy için İran tarafından da ciddi görüşmelerin yapılması gerekiyor. Saat ve ticaret konusunda anlaşmaların yapılaması lazım. İran bu tür konuları kısıtlıyor ve İran gibi köklü bir devlete bunlar yakışmıyor. Biz artık İran ile akrabayız. Bundan dolayı insanlarımıza iyi bir muamele yapmaları ve daha esnek olmaları elzemdir. Bizde bunların düzelmesi için uğraşacağız” diye ekledi.

“LOJİSTİK KÖY MERKEZİ İHTİYACIMIZ VAR”

Lojistik köy merkezine değinen Kandaşoğlu, “Bu proje Devlet Demir Yolu projeleri içerisinde yer alıyor. Bizde Kapıköy için bu projeyi acilen istiyoruz. Bu konuyu da gündemimize aldık ve yetkili mercilerle görüşüp, projeyi hayata geçireceğiz. Serbest bir bölge kurduğumuz zaman herkesin işine yarayacak. Bu konuda kaç senedir, gündemdedir. Bunun yanında ihtisas gümrüğü de bizim vazgeçilmez projelerimizdendir. Bu konuları da tek tek takip edeceğim. Yönetime geldikten sonra da bunları Ankara’ya taşıyacağım. Size saydığım sorun ve sıkıntıları çözmek için gayret edeceğim. Buradan da söz veriyorum” şeklinde konuştu.

“VAN’A YAKIŞMAYAN BİR İHRACAT RAKAMINA SAHİBİZ”

Kandaşoğlu, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Van’a yakışmayan bir ihracat rakamına sahibiz. 6 aydan beridir sahadayız, Van’ın her yerinde dükkanlar açılmış. Kentte yüzbinlerce tüccar ve esnaf var. Buna rağmen ihracat ve ithalat rakamlarımız çok düşük. Ülkenin en sonralarında yer alıyoruz. Bizim tespit ettiğimiz sorunlar çözüldükten sonra ihracat rakamlarımızda ciddi anlamda değişecektir. Kapıköy’de ciddi bir hareketlilik var. Bunu daha da verimli hale getirmek bizim elimizde. Bizim bir düzenimiz yok, resmiyet olmadığı yerde işlerinizi düzeltmeniz mümkün değildir.”

Editör: TE Bilisim