ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Yeşili ve eşsiz güzelliği ile Van’ın gözde ilçesi olan Edremit, ses getiren organizasyonlara, etkinliklere ve programlara ev sahipliği yapıyor. Edremit Belediyesi eliyle ilçe birbirinden renkli programların merkezi haline gelirken bir uluslararası organizasyon daha dün itibariyle start aldı. Van Valiliği, Edremit Belediyesi, Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Türkiye’den 40 ilinden ve dünyada ise 6 ülkeden (İran, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Irak ve Bulgaristan) sporcuların katıldığı ‘Uluslararası Van Edremit Satranç Turnuvası’nın başlangıç hamlesi yapıldı. Yoğun bir katılımın ile gerçekleştirilen ve Van adına bir ilk olan turnuva büyük bir heyecanla başladı. 22-27 Temmuz tarihleri arasında sürecek uluslararası satranç turnuvasında 15 hakem, beş kategoride oyun yürütecek ve turnuvada dereceye girenlere toplamda 100 bin lira ödül dağıtılacak.

ULUSLARARASI FESTİVAL BÜYÜK BİR HEYECANLA BAŞLADI

22-27 Temmuz tarihleri arasında sürecek uluslararası satranç turnuvası Edremit’te start aldı. Van Gölü kıyısındaki Uygulama Oteli'nde 6 gün sürecek turnuvaya; Bulgaristan, İran, Azerbaycan, Irak, Kazakistan ve Türkmenistan'dan 67, Türkiye'den 233 satranççı başvuru yapıldı. Van Valiliği, Türkiye Satranç Federasyonu, Edremit Belediyesi ve Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde “Van Edremit Uluslararası Açık Satranç Turnuvası” büyük coşkuyla başlarken, yediden yetmişe her yaştan satranç tutkunları da turnuvaya büyük ilgi gösterdi. Öte yandan toplam 15 hakemin beş kategoride yöneteceği turnuvada dereceye girenlere toplamda 100 bin lira ödül dağıtılması planlanıyor. 6 gün sürecek olan programın startı verilirken, programa Van Valisi Dr. Ozan Balcı, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Satranç Federasyonu Van İl Temsilcisi Adnan Yaviç ve çok sayıda satranç tutkunu katıldı.

VALİ BALCI: 30 BİN SATRANÇ SETİNİ VAN’A DAĞITACAĞIZ

Programda konuşan Van Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Eylül ayında bin 500 okula satranç seti dağıtılacağını dile getirerek sözlerine şöyle başladı: “Böyle güzel bir etkinlikte buluştuğumuz için çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Edremit Belediyesi, sosyal, kültürel faaliyetlerde gayet güzel gidiyor. Belediye Başkanımıza da desteğimiz tam. Çocuklar için ne yapsak azdır, aynen devam edelim başkanım. Satrancı çok önemsiyorum. Hatta geçen gün toplantı yaptık; inşallah Eylül ayında her okula 20 tane set alacağız. Bin 500 okula set alacağız, toplam 30 bin seti tüm Van’a dağıtmış olacağız. Satrancın alt yapısına katkı sunmuş olacağız.”

“OKULLAR AÇILDIĞINDA KÜTÜPHANESİ OLMAYAN, KİTABI OLMAYAN OKUL KALMAYACAK”

Bilimsel, kültürel ve sportif faaliyetleri desteklemekten mutluluk duyduğunu belirten Balcı, “Satrancı çok seviyoruz. Satrançla uğraşanları çok seviyoruz. Buna destek vermekten de büyük mutluluk duyuyoruz. İnşallah uluslararası ve bölgesel etkinliklere de destek vereceğiz. Daha güzel olacağını düşünüyorum. Sadece satrançla değil bilimsel, kültürel, sportif, sanatsal bütün faaliyetleri desteklemekten çok büyük mutluluk duyuyorum. Van, kitap anlamında da Türkiye’nin en görkemli, en zengin kitaplarının olduğu il haline gelecek. Okullar açıldığında kütüphanesi olmayan, kitabı olmayan okul kalmayacak. İlçe Halk Kütüphanelerini zenginleştireceğiz. Ayrıca onların okunması için de çok büyük katkı sağlayacağız. Keza sporla ilgili çok büyük destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.

BALCI: İNŞALLAH HAYATA VE YAŞAMA İLİŞKİN GÜZEL İŞLER YAPILACAK

‘Gençlerin her zaman yanındayız’ diyen Balcı, “Çocuklara, gençlere ve kadınlara, dezavantajlı gruplara ilişkin hayata okunan, insan yüreğine dokunan, onların hayallerine katkı sağlayan, hayallerini gerçekleştirecek her işte onlarla beraber olmaktan, onu yüreklendirmekten büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Devletimizin ve milletimizin imkan, kabiliyet ve potansiyelini çocuklarımız ve gençlerimiz için kullanmaktan da büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. İnşallah hayata ve yaşama ilişkin güzel işler yapılacak. Yapan arkadaşlarımı da destekliyorum. Van’da da gördüğüm kadarıyla hanımefendi ve beyefendilerin bu işlere müthiş bir ilgisi var. Hepsini kutluyorum, tebrik ediyorum. Çocukları çok sevdiğimi ifade etmek istiyorum. Gençlerin her zaman yanındayız. Bu duygu ve düşüncelerle bizi bu etkinlikte bir araya getiren lokomotif olan Edremit Belediye Başkanımıza, Kaymakamımıza, satranç federasyonun kıymetli yöneticilerine ve satrançseverlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SAY: 6 ÜLKEDEN GELEN MİSAFİRLERİMİZ VAR

Programda konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, turnuvaya değinerek sözlerine şöyle başladı: “Edremit’i hem turizmin hem de sporun yapacağımız noktasında bir iddiamız vardı. Bugün bu tabloyu görünce bizler de mutluluğumuzu paylaşmak istedik. Bugün 300’ün üzerinde satrançseverimizi Van’ımızda, Edremit’imizde buluşturmuş olduk. Yaklaşık 10 bin kilometre mesafelerden gelen 6 ülkeden ve ülkemizdeki 30’a yakın şehirden misafirlerimiz var. Görme engelli yarışmacılarımız da var. Spor, kardeşliktir, kültürlerin bir araya gelmesidir.”

“EDREMİT’İMİZDE ULUSLARARASI ÇAPTA YAPILAN BİR İLK TURNUVA”

4-5 sürecek olan turnuvayla Edremit’in ve Van’ın dünyaya tanıtılacağının altını çizen Say, “Bu turnuva özellikle uluslararası çapta Edremit’imizde yapılan bir ilk turnuva. İnşallah 4-5 gün boyunca bir taraftan yarışmalar yapılacak bir taraftan da şehrimizi, Edremit’imizi tüm dünyaya ve ülkemize tanıtmış olacağız. Bu çalışmada bizlerden desteğini esirgemeyen sayın valimize, il müdürümüze ve tüm paydaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ülkemize yurt dışından gelen ve yine şehrimize diğer şehirlerden gelen tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum” dedi.

YAVİÇ: EDREMİT BELEDİYESİ BÜYÜK BİR HAMLE YAPMIŞTIR

Programda konuşan Satranç Federasyonu Van İl Temsilcisi Adnan Yaviç şunları kaydetti: “Edremit Belediyesinin büyük bir hamle yaparak, Türkiye Satranç Federasyonu ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğinde düzenlediği bu organizasyonu Van Valimiz sınırsız desteğini vererek taçlandırmıştır. Van Büyükşehir Belediyesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bu etkinlik için ilimize gelen sporcuların rahat etmeleri ve Van'ımızın tanıtımı için gerekli ulaşım desteklerini sunmuşlardır. Bu nedenle başta Valimiz Dr. Ozan Balcı'ya, Edremit Belediye Başkanımız sayın Av. İsmail Say'a, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Sayın Hamdullah Şevli'ye ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Mehmet Fatih Çelikel'e şükranlarımı sunarım.”

“BURADA TÜRKİYE'NİN FARKLI İLLERİNDEN GELEN GÖRME ENGELLİ 10 DEĞERLİ SPORCUMUZ DA TURNUVAMIZA RENK KATMIŞTIR”

Yaviç, “İlimizde hatta bölgemizde ilk kez bu düzeyde Uluslararası bir etkinlik yapılmaktadır. 6 gün sürecek turnuvaya; Iran, Azerbaycan, Kazakistan, Amerika, Afganistan ve Türkmenistan'dan 67, Türkiye'nin farklı illerinden de 270 sporcu katılmıştır. Toplamda 337 sporcunun yarışacağı turnuvamızın sonucunda her kategoride dereceye girecek 70 sporcumuz kupa-madalya ve para ödülü ile desteklenecektir. Turnuvaya her yaştaki ve herkesin katılım sağlaması için gerekli yönerge tanzim edilmiştir. Burada Türkiye'nin farklı illerinden gelen görme engelli 10 değerli sporcumuz da turnuvamıza renk katmıştır. Aynı şekilde sevgi evlerinden 8 çocuğumuz turnuvamızı anlamlı kılmıştır” dedi.

Editör: TE Bilisim