ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Van’a her anlamda büyük katkı sağlayan İranlıların kente gelişi sürerken, İran ile ekonomik ve ticari ilişkiler de devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Van-Tahran uçak seferi gerçekleşse de bu seferler kısa sürdü. İptal olan uçak seferleri sonrası 8 Mayıs’ta başlayacak olan tren seferleri sevinç yarattı. Uçuşla birlikte en önemli ulaşım ağından birisi olan trenin büyük katkı sunması beklenirken bu seferlerin sahiplenilmesi son günlerin en çok konuşulan ve tartışılan konusu oldu. Van-Tahran seferlerinin başlamasına sayılı günler kala Şehrivan konuyu en iyi bilen isimlere danışırken yeniden başlayacak tren seferleri için Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, yolcu tren seferlerinin kent için büyük umut olacağının altını çizdi. Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, kentte katkısı olacağını söylerken, turizmci Murat Beyaz ise tren seferlerinin kesintiye uğramaması gerektiğini vurguladı.

İKİ YIL ARADAN SONRA SEFERLER YENİDEN BAŞLIYOR

Van-Tahran yolcu tren seferlerine, 2011 yılında Van’da meydana gelen deprem ve güvenlik gerekçesiyle ara verilmişti. 2018 yılında başlayan Van-Tebriz tren seferleri, Tahran’dan gelen talep üzerine tren güzergahı Van-Tahran olarak yeniden tanımlanmış ve ilk seferini 2019 yılında gerçekleştirmişti. İranlı turistlerin Türkiye’ye geçişinde alternatif yol olan Van-Tahran tren seferleri haftada 2 kez gerçekleşiyordu. Bu seferler Covid-19 salgını nedeniyle sınır kapılarının kapanmasıyla birlikte durdurulmuştu.

8 MAYIS’TA TEKRAR BAŞLAYACAK

TCDD, Türkiye-İran arasında karşılıklı olarak işleyen Transasya Ekspresi ve Van-Tahran yolcu treni ile yük tren seferlerinin 23 Şubat 2020 itibarıyla geçici olarak durdurulduğunu duyurmuştu. Şehrivan'ın edindiği bilgiye göre, pandemi sürecinin olumlu yönde seyretmesi ve yoğun yolcu talebinin olması nedeniyle tren yolcu seferleri yeniden başlayacak. Yine Şehrivan’ın edindiği bilgiye göre, şirket ile yapılan görüşmelerde ilk etapta Van-Tahran treni, Tahran’dan 8 Mayıs’ta, Van’dan ise 9 Mayıs itibarıyla başlayacak. Haftada 2 gün gerçekleşecek seferler, Tahran’dan Van’a Pazar ve Çarşamba, Van’dan Tahran’a ise Pazartesi ve Perşembe günleri hareket edecek. Tekrar start alacak Van-Tahran yolcu tren seferleri kent için büyük umut olmanın yanı sıra Van bu seferlerle önemli bir ivmeyi yakalayabilecek.

TURİZMCİLER TREN SEFERLERİ İÇİN UMUTLU KONUŞTU!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, “Meşhed’den bize çok misafir geliyor. Meşhed bize çok uzak bir yer ve buraya gelen insanların hepsi tren yoluculuğu yaparak geliyor. Trenle geldikleri zaman sabah burada oluyorlardı ve o günü kâr ederek geçiriyorlardı. Araçla geldikleri zaman gündüz değil de öğleden sonra veya akşama doğru burada oluyorlardı. Bu yüzden son günlerini de burada değerlendirdikleri için hem tren yolculuğu fiyatı uygun olduğu hem de böyle bir şey olduğu için çok faydası oluyor. Tren yoluyla gelenler daha fazla konaklama gün sayısı elde ediyor. Turizm sektörüne de faydası var. Otobüsle gelenler 3 gecelik trenle gelenler 5 gecelik konaklama elde ediyor.” Şeklinde konuştu.

YÜKSEL: TRENE HER ZAMAN BÜYÜK TALEP VARDI

Pandemin’den bu yana tren yolculuğunun durduğunu söyleyen Yüksel, “Pandemi nedeni ile kapatılan seferler 8 Mayıs’ta başlıyor. Haftada iki tren yolculuğu olacak. Gelen yolcuların çoğu uzak yerlerden Tahran’a geliyorlar, Tarhan’dan Tebriz üzerinden buraya geliyorlar. Bunun faydası, trende kompartıman(yatak) var. Gelen yolcular trenlerde uyuyabiliyor, yemek yiyebiliyor ve genel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar Geniş olduğu için kalabalık ailelere farklı bir seyahat oluyor. Bundan dolayı trene de fazla talep oluyor. Uçak yolculukları için hava yolları bütün masraflar göz önüne alarak yaptığından yıl boyunca devam etmeyebiliyorlar. Tren yolu önceden de doluydu geldiği zaman bütün vagonlar bütün kompartımanlar dolu olacaktır. Bunun büyük bir faydası var hatta benimle çalışan bir acente her trende 50 koltuğa sahiptir. Yani boşta gelse doluda gelse yıl boyunca 50 koltuğu satın alıyor.” Dedi.

“TREN SAYILARININ ARTTIRILMASI GEREKİYOR”

İranlı turistlerin tatile çıktıklarında her şeyin çok kolay olmasını istediklerini dile getiren Yüksel cümlelerini şöyle tamamladı: “İranlılar biraz rahat insanlar. Elinde çayı olan, meyve suyu olan, keki olan bir sepetle yolculuğuna çıkıyor. İstirahat ederek yolculuk yapmayı çok seviyorlar. Bu iptal edilebilecek bir şey değil. Türkiye Devlet Demir Yolları ile İran Devlet Demir Yolları anlaşması üzerine yapılan bir anlaşmadır. Bu şahıs üzeri değil devletin uyguladığı bir projedir. Daha önceden de vardı. Buna sahip çıkmamız lazım. Elimizden gelirse tren sayısını arttırmamız gerekiyor.”

“HAFTANIN HER GÜNÜ SEFERLERİNİN OLMASI LAZIM”

Son olarak cümlelerini tamamlayan Yüksel, şunları kaydetti: “Konya’daki gibi hızlı tren olsun istemiyoruz ama bizim devlet demiryollarına ait mevcut raylarımızda çok hızlı giden trenlerimiz var. Onlar olursa çok faydalı olur çünkü onlar bizim kendi lokomotiflerimiz İran’a gitmiyor. Onlar lokomotifiyle kapıya kadar geliyorlar Türkiye’de geri gidip onlara teslim ediyor. Yani iki tarafında devlet demir yolları çalışırlarsa hem sayıyı arttırırlarsa hem de Türkiye’ye ait olan gezi kompartımanları var. Bunu daha önce duymuştuk onu da bu yolda uygularsak gerçekten çok büyük bir avantajı olacak. Hafta da iki tren değil de her gün tren olması avantajlı olacaktır. İki tren seferi olduğu zaman gelen kişi öbür treni beklemek zorunda ya da işi olduğu zaman kara yoluyla dönmek zorunda kalacaktır. Haftanın her günü seferlerin olması turist sayısının da artması demektir. Bu seferlerin olması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.”

TUNÇDEMİR: TEKRAR BAŞLAMASI İYİ OLDU

İranlı turistlerin kent ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “İran pazarı bizim için çok önemli. Van-Tahran yolcu tren seferlerinin de başlaması ilimize katkı sunacaktır. Biz bunu destekliyoruz. 2 yıl ara verildi ama tekrar başlaması iyidir. Sevindirici bir olaydır. Tren en çok günübirlikçilere, bavul ticareti yapan insanlara yaracaktır. Alışveriş açısından ciddi bir katkısı olacak. İranlılar gelip Van’da konaklayacaklar. Konaklamasalar da sabah akşam günübirlik Van’a gelip gidebilecekler. Bavul ticareti yapan vatandaşlara yarayacak bu seferler. Trenin turizm paketi olması, turizm vagonu olması daha çok turizm amaçlı olması daha iyi olur. Bizim de isteğimiz bu şekilde olmasıdır.” Diye ekledi.

TUNÇDEMİR’DEN YENİ BİR GAR ÖNERİSİ!

Otogar, havaalanı ve tren garının yetersiz olduğunu belirten Tunçdemir, “Tren garımız da yetmiyor. Uluslararası bir tren garını hak ediyoruz. Biz İran ile sınır kentiz. İki ülke arasındayız. Bütün ülkeler arasındaki nakliye işini yapan bir geçiş noktasıyız. Uluslararası bir gar olması gerekiyor. Alt yapısı eksik olabilir, modern bir gar olmayabilir ama çok daha iyi bir gar yapılabilir. Ben tren seferlerin uçak seferleri gibi başlayıp tekrar durdurulacağını zannetmiyorum. Daha önce çalışmış, olaylardan dolayı ara vermiş, daha sonra araya pandemi girmiş. Gelecek günlerde başlarsa inşallah bir kesinti olmayacak. İnşallah daha da güzel şeyler olacak. Eğer ilimizde bunlar yapılıyorsa alt yapısının sağlam ve sorunsuz olması lazım. Tren garımız daha iyi bir gar yapılabilir.” Görüşlerine yer verdi.

BEYAZ: ÇITKIRINDI BİR SEFER OLMAMALI

Van’ın ulaşılabilir bir kent olması için tüm avantajların kullanılması gerektiğini ifade eden turizmci Murat Beyaz, “Demir ve deniz yolunu etkin kullanmalıyız. İran’dan başlayacak tren seferleri bizi umutlandırıyor. Kentin turizmine ve ekonomisine mutlaka katkısı olacaktır. Bunun da kesintiye uğramaması lazım. Hem Türkiye hem de İran’da bu konunun gündemde tutulması gerekiyor. Çıtkırıldım bir tren seferi olacaksa hiç olmaması daha iyi olur. Yapılacak seferlerin iptali bize daha çok zarar verebilir. Cümlelerini kullandı.

“UÇAK SEFERLERİ GİBİ OLMASIN”

Tren garıyla ilgili de konuşan Beyaz, şunları anlattı: “Gar yük taşımacılığına dönük bir gar olduğu için yolcu ihtiyacını ne kadar karşılayabilir onu bilemiyorum. Ancak ilerleyen zamanlarda yolcu trafiği başladığında yolcu ihtiyaçlarının karşılanacağı bir gar binası yapmamız geriyor. Öte yandan tren seferleri de uçak seferleri gibi kesintiye uğramamasını istiyoruz. İlk tren seferlerinden sonra Van’daki yetkililerin trenin arkasında durmalarını bekliyoruz. Uçak seferleri gibi gelen turistleri çiçekle karşılayıp sonra arkalarını dönüp gitmelerini istemiyoruz.”

Editör: TE Bilisim