Etaplar halinde 5 gün sürecek festivalin ilk gününde Edremit ilçesindeki Dalış Okulu'nda bir araya gelen katılımcılar, dalgıçlar eşliğinde Van Gölü'ndeki mikrobiyalitlere dalış gerçekleştirdi. Festivalde Şehrivan’a konuşan Vangölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Erdoğan Özel, son günlerde kentte artan boğulma vakalarına dikkat çekti.

Van’da, gölü korumak ve gelecek nesillere daha temiz bırakmak için etkinlik ve çalışmalar düzenlenmeye devam ediyor. Bu kapsamda Van Büyükşehir Belediyesi ve Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından geçen yıl ilki düzenlenen Van Denizi Yüzme Festivali’nin 2’ncisi renkli görüntülerle başladı. Etaplar halinde 5 gün sürecek festivalin ilk gününde Edremit ilçesindeki Dalış Okulu'nda bir araya gelen katılımcılar, dalgıçlar eşliğinde Van Gölü'ndeki mikrobiyalitlere dalış gerçekleştirdi. Festivalin ilk günü renkli görüntülere sahne olurken, Vangölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü’nden yararlanılmasına fakat bunun güvenli bir şekilde olması gerektiğine dikkat çekti. Özel, Van’da son günlerde artan boğulma vakalarına dikkat çekerek, “Festivalde bile yüzme bilmemize rağmen yüzme balonu ve lisansı şart koştuk. Bu iş gerçekten riske gelmiyor” ifadelerini kullandı.

VAN’DA 2’NCİ YÜZME FESTİVALİ BAŞLADI!

Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Nuri Bekiroğlu, festivalin içeriğine değinerek, “Bugün Van Büyükşehir Belediyesi olarak 19-23 Temmuz tarihleri arasındaki 2. Van Denizi Yüzme ve Dalış Festivali gerçekleştireceğiz. Geçen sene ilkini düzenlediğimiz festivalin bu sene ikincisini yapmış bulunmaktayız. 5 gün sürecek olan etkinliğimizin ilkini bugün burada dalış okulunda dalış yaparak gerçekleştiriyoruz. Van Gölü eşsiz güzelliğiyle ve maviliğiyle herkes tarafından bilinen, tanınan ve merak edilen bir göl. İl dışında ciddi anlamda bir rağbet ve katılım oldu. İl içinde de aynı şekilde ciddi bir rağbet oldu. Bu sene de aynı şekilde ciddi bir kalabalık bekliyoruz” dedi.

VAN GÖLÜ KİRLENMESİN, MAVİ KALSIN…

Bekiroğlu, festivalin amacını belirterek, “Bugün kırk kişilik bir ekiple burada dalış işlemini gerçekleştireceğiz. Yarın Çarpanak Adası’nda, öbür gün Adır Adası’nda ve Akdamar Adası’nda festivalimizi gerçekleştireceğiz. Bu sene geçen seneden farklı olarak emniyet tedbirlerimizi fazlasıyla arttırdık. Özellikle şişme balonlar olsun, insanların can güveliğini tehdit eden her türlü olumsuzlukları ortadan kaldıracak etkinliklerde bulunduk. Uzman kurtarıcı ekipleri de burada hazır bir şekilde bekliyor. Amacımız Van Gölü’nü tanıtmaktır. Van Gölü’nün eşsiz güzelliğini hem ülkemizde hem de ülkemizin dışındaki vatandaşlarımıza tanıtabilmektir. En son nihai hedefimiz ise Nemrut Krater Gölü’nde bu faaliyetimizi icra etmektir. Yarın da Çarpanak Adası’nda dünyada sadece Van Gölü’nde yetişen bir balık türü olan İnci Kefali’ni Mavi Bayraklı Plajı’nda düzenleyeceğimiz etkinliğimizle beraber vatandaşlarımıza ikram edeceğiz” diye konuştu.

VAN GÖLÜ’NÜN GELECEK NESİLLERE TEMİZ ŞEKİLDE BIRAKILMASI İÇİN ETKİNLİKLER SÜRÜYOR…

Van Gölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Erdoğan Özel, festivalin önemine değinerek, “Van Gölü Türkiye’nin en büyük gölü. Suyuyla, doğasıyla, tarihiyle ve etrafındaki kültürüyle içindeki yaşamı dışındaki yaşamı ve canlı yaşamlarıyla biz Vanlılara, Bitlislilere hayat veren çok önemli bir yere sahip. Biz burayı tanıtmak istiyoruz. Van Gölü içerisindeki adalara yüzeceğiz. Sırasıyla; Çarpanak Adası, Adır ve Akdamar Adası ve son olarak Nemrut Krater Gölü’ne yüzeceğiz. Turizmin ilgisini Van Gölü’ne çekmek için bu sene ikinci festivalimizi düzenliyoruz. Festival, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği himayesinde gerçekleşiyor. Çevre belediyeleri, Tatvan Belediyesi ciddi destek sunuyor. Festivale Van’dan ve il dışından 200 lisanslı yüzücü katıldı. Risk almamak adına yüzücüler yüzme balonu kullanacak. Festival aynı zamanda bir farkındalıktır. Van Gölü kapalı bir havzadır. Van Gölü’nün korunması gerekir. Van Gölü’nün korunması anlamında bir duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

FESTİVALDE VAN’DA ARTAN BOĞULMA VAKALARINA DİKKAT ÇEKİLDİ!

Özel, Van’da son günlerde artan boğulma vakalarına dikkat çekerek, “Van Gölü’nden faydalanacağız ve yüzeceğiz ama yüzme bilmiyorsak lütfen dikkat edelim. Göl aniden derinleşebiliyor. Bazen insanlar yanılarak bir anda gölün içerisine giriyorlar ve bir anda göl derinleştiği için boğulma vakaları oluyor. Bu da çok üzücü bir durum. Vatandaşlar daha çok plajlarda yüzsünler çünkü plajlarda hem cankurtaran hem de güvenlikler ve ayrıca sınır hattı olduğundan dolayı belli bir yere kadar ilerleyebilirler. Van Gölünden tabii ki faydalanacağız ama yüzme bilmeyenler lütfen dikkat etsinler. Festivalde bile yüzme bilmemize rağmen yüzme balonu ve lisansı şart koştuk. Bu iş gerçekten riske gelmiyor” ifadelerini kullandı.  

                                                                                           

BU GÜZELLİĞİ SAHİPLENMEMİZ GEREKİYOR

Van Gölü’nün sahiplenilmesi gerektiğine vurgu yapan Özel şunları aktardı: “Çok büyük bir zenginliğe sahibiz ama bu zenginlik gün be gün gerek kirlilik gerekse kulaklıkla karşı karşıya. Bu güzellik gelecek kuşaklara kalmayabilir. Biz de çevre duyarlılığı oluşturuyoruz. Ülkemizin birçok yerinden festivale katılanlar var. Özellikle şehir dışından ve yurt dışından çok talepler var. Bu da gösteriyor ki festival geleneksel hale geldi. Eşsiz bir doğaya sahibiz. Van Gölü bize can veriyor. Bu güzelliği sahiplenmemiz gerekiyor. Van Gölü’nün kirlenmemesi, gelecek kuşaklara taşınması, bu duyarlılığın ve bilincin gelişmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Van Gölü kirlenmesin, mavi kalsın.”

AMAÇ VAN GÖLÜ’NE DİKKAT ÇEKMEK…

Kutbettin Demir adlı yüzücü festivale değinerek, “İkincisi düzenlenen Van Denizi Yüzme Festivalindeyiz. Festival 5 gün sürecek. Bugün dünyanın en büyük mikrobiyalitlerine dalış söz konusu. Yarın da Van Gölü içerisinde bulunan adalarda yüzme ile bu etkinlik devam edecek. Van Gölü kapalı bir havza. Bu havza dünyada az görülen ve dünyanın en büyük göllerinden bir tanesi. Amaç Van Gölü’nü turizme tanıtmak. Van Gölü’nü turizme kazandırdığımız zaman Van’ın milli geliri iki katına çıkaracağız. Amacımız Van Gölü’nü dünyaya tanıtmak. Gelin Van Gölü Havzası’nı birlikte tanıyalım” diye aktardı.

Yağış nedeniyle kayganlaşan yolda köy minibüsü devrildi: 1 ölü, 7’si öğrenci 13 yaralı! Yağış nedeniyle kayganlaşan yolda köy minibüsü devrildi: 1 ölü, 7’si öğrenci 13 yaralı!

FESTİVAL 5 GÜN SÜRECEK…

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Dilruba Ercan, “Festivale Tatvan’dan katılıyoruz. Bu dalış bizim için çok önemli çünkü biz Vangölü Aktivistleri olarak eğitim vermekteyiz ve bu eğitimlerde mikrobiyolikleri de baz alarak sunumlar yapıyoruz. Anlattığımız şeye şahit olmak heyecan verici. İlk defa dalış yapacağız. Bunun da verdiği bir heyecan var. Etkinliğin amacı, Van Gölü’nü tanıtmak ve kirliliğe dikkat çekmek” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ