ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek veren Hür Dava Partisi’nin (HÜDA PAR) 4 adayı milletvekili seçildi. Seçimden sonra 4 milletvekili sayısının 2’ye düştüğü iddiası ile gündeme gelen HÜDA PAR ile ilgili YSK son noktayı koymuş ve vekil sayısında herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetmişti. 2’nci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimine sayılı günler kalırken, HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın seçim süreciyle ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulundu. Sayğın, “Cumhur İttifakı’na ivme kazandırdık” dedi. Türkiye genelinde seçimin kazananı Millet İttifak’ı ile seçime girip vekiller kazanan DEVA Partisi, Gelecek Partisi; Cumhur İttifak’ından da Yeniden Refah ve HÜDA PAR olurken, Sayğın seçimin kazananı HÜDA PAR olarak açıkladı.

 

MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ SONA ERDİ, VAN İKİNCİ TURA HAZIRLANIYOR

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, seçim atmosferini değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu: “Van’daki seçim süreci bence çok olgun bir şekilde geçti. İnsanlar ve partiler birbirlerine çok üst düzey bir saygıyla yaklaştılar. Memnuniyetle ifade edebilirim ki, siyasi parti il başkanları olsun, yetkililer olsun birbirlerine siyasi olgunluk içerisinde bir rekabet ortamı oldu ve seçimler yapıldığı gün ve sonrasında aynı olgunluk korundu. Van ilinde seçime giren tüm siyasi parti başkanlarına göstermiş oldukları olgun tavırlar nedeniyle teşekkür ediyorum ve bundan sonraki ikinci tur için de aynı olgunlukla hareket edeceklerine, karşılıklı saygıyı sürdüreceklerine inanıyorum.”

SAYĞIN: KAZASIZ BELASIZ BİR ŞEKİLDE BU SÜRECİ ATLATIRIZ

Türkiye genelindeki seçimi de yorumlayan Sayğın, münferit birkaç olayın yaşandığını hatırlattı. Sayğın, “HÜDA PAR’a yönelik olarak batıda birkaç seçim standımıza saldırılar oldu fakat bunlar çok ciddi saldırılar mıydı? Değildi fakat bizler HÜDA PAR olarak bunu siyasi bir olgunlukla karşıladık. İnsanlar tanımadıklarından dolayı yapmış olabilirler dedik. Çok ciddi olmayan birtakım olaylar yaşandı ama bu genel anlamda bakıldığında Türkiye’de siyasetin ve seçimin büyük bir olgunlukla geçirildiğini ve dünyanın birçok ülkesiyle karşılaştırıldığında katılım oranında büyük bir katılımla seçimler neticelendi, herkes kendi iradesini sandığa yansıttı. İnşallah önümüzdeki iki hafta içerisinde de süreç aynı olgunlukla geçer ve kazasız belasız bir şekilde bu süreci atlatırız” ifadelerini kullandı.

“SONUÇLAR MİLLET İTTİFAKI İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI OLDU”

Millet İttifakının ciddi bir moral kaybına uğradığını belirten Sayğın, şunları kaydetti: “Ciddi bir algı oluşturmuşlardı ve bu algı nedeniyle de seçimi kazanacaklarına olan inançları oldukça artmıştı, aksini düşünmüyorlardı bile. Onlar açısından bir hayal kırıklığı oluştuğunu söyleyebiliriz, dolayısıyla ikinci turda yüzde 4-5’lik bir farkı kapatmak muhakkak ki çok zor olacaktır. Aynı irade ve aynı güven duygusu olmayacaktır ve bir kırılma muhakkak olacaktır. Cumhur İttifakı açısından aynı hususlar geçerli midir? Cumhur İttifakı’nın inancı biraz daha düşmüş olabilir o da şu açıdan; birinci turda halkın sandığa gitme iradesi genel olarak düşecektir. Katılım noktasında yüzde doksanlara varan oran ikinci tur düşecektir. Cumhur İttifakı’nın bileşenleri özellikle işi ciddi bir şekilde takip edeceğine inanıyorum çünkü yüzde 4-5’lik bir fark kapanamayacak bir fark değil. Özellikle ATA İttifakı’nın alacağı karar burada önemli olacaktır ama bu yüzde 4-5’lik bir fark Millet İttifakı’nda oyların değişimine sebebiyet verecektir.”

YSP İLE SEÇİME GİREN HDP’NİN OY DÜŞÜŞÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Seçimde etken olanın HÜDA PAR olduğunu ifade eden Sayğın, “Bölgeye bakıldığında HDP’nin önceki dönemlere göre yüzde 3’e yakın bir gerileme yaşadığı ortadadır. Burada bir şeylerin değiştiğini görüyoruz. Etken olanın da HÜDA PAR olduğu açık bir şekilde ortadadır. Bölge açısından da Türkiye açısından da ciddi bir katkı sağladık. Bazı yerlerde AK Parti’nin çok kritik oylarla fazladan milletvekili çıkardığı yerler var. 20-80-100 oyla veya 1000 oyla kazandı. Bu tür yerlerdeki seçmenlerimizin AK Parti’ye oy vermesi nedeniyle Türkiye genelinde milletvekili noktasında bir katkısı olduğunu görüyoruz. Ayrıca HÜDA PAR’ı sadece Doğu ve Güneydoğu’da katkı veren bir parti olarak değerlendirmemek lazım, Türkiye genelinde de kritik oylarla bir katkı sağlamıştır. AK Parti’nin birçok ilde oylarının gerilemesine rağmen özellikle Batman, Diyarbakır, Mersin, Muğla illerinde kritik oylarla milletvekili çıkartılmasını sağlamıştır” diye konuştu.

 “ORTAĞIMIZ DAHİ OLSA YANLIŞA KARŞI DURACAĞIZ”

‘HÜDA PAR bu seçimin net kazananı olmuştur’ diyen Sayğın, şunları aktardı: “Dört vekil adayıyla girdik ve dört vekili de aldık. Desteklediğimiz cumhurbaşkanı yüzde 4-5’lik bir oy oranıyla öndedir ve dolayısıyla seçimin kazananı HÜDA PAR olmuştur. Bulunmuş olduğu ittifaka da ciddi bir katkı sağlayarak kazanmıştır. Bundan sonraki süreçte ittifak milletvekilleri açısından bizim dört vekilimizin seçilmesi YSK’nın kararıyla kesinleşecek ama dünden bu yana bir algı oluşturuldu iki milletvekili gitti diye. Aslında öyle değil, itirazlar üzerine oylarımız daha da arttı. Mersin’de şu anda 15 bine yakın oyla, Batman’da da bin civarı oyla öndeyiz. Geriye kalan sandıklarda itirazlar kabul edilse dahi aradaki fark kapanmıyor ve dolayısıyla dört milletvekili kesinleşmiş görünüyor. HÜDA PAR’ın duruşu, çizgisi ve millete vadettikleri mecliste muhakkak dillendirilecek. ‘Meclisin HÜDA PAR’a ihtiyacı var’ sloganımızla yapıcı bir siyaset dili kullanıyoruz. Doğruların yanında yanlışların karşısında yer alıyor. Yarın mecliste olduğumuzda Cumhur İttifakı ortağımız dahi olsa eğer bir yanlış varsa buna karşı duracağız, doğruyu yapan Millet İttifakı da olsa biz bunu destekleyeceğiz. Bizim ittifak içerisindeki duruşumuz budur. Bu şartla dâhil olmuştuk. Bununla birlikte mecliste Türkiye siyaseti için yeni bir çizgi oluşacaktır. İktidar ne yaparsa yapsın karşısında durma gibi bir duruş olmayacaktır. HÜDA PAR muhalefetin şeklini ve dilini değiştirecektir.”

Başkale Belediyesi Eş Başkanları göreve başladı Başkale Belediyesi Eş Başkanları göreve başladı

“HÜDA PAR SÜRECİ BAŞARILI İDARE ETMİŞTİR”

Sayğın, HÜDA PAR’ın seçim sürecini çok başarılı şekilde idare ettiğini belirterek şunları söyledi: “Bunca karalamaya rağmen, oluşturulan algılara rağmen HÜDA PAR seçim sürecini çok başarılı bir şekilde idare etmiştir. Meclise gittiğimizde de doğruları söylemeye devam edeceğiz, Türkiye’deki kutuplu siyaseti ortadan kaldırmaya çalışacağız, milletin değerlerini ahlaki yönden, insan hakları yönünden doğru bir süreç yaşanması için anayasal değişiklik talebimiz var. Bunların yerine getirilebilmesi için çalışacağız. Parti programımız ortadadır, programımızda hiçbir değişiklik yapmadık. Duruşumuz birleştirici bir duruştur. Farklılıkları zenginlik gören bir duruştur. Dolayısıyla biz insanlar arasındaki kutuplaştıran, bizi birbirimizden ayrıştıran bazı şeyleri ortadan kaldırıp bütünleştirici bir anayasayla yolumuza devam etmek istiyoruz. HÜDA PAR bu yönüyle mecliste birleştirici bir rol oynayacaktır.”

Editör: Necmettin Dursun