Tüketiciler Birliği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu, Avukat Özkan Evren beraberindeki Yönetim Kurulu üyeleri Taciser Çiftçi, Gökçen Balkış, Mehmet Çırakman ve Cengiz Bingöl ile birlikte tüketici hakları konusunda İpekyolu Zabıta Müdürlüğüne eğitim verdi. "Daha güzel bir Van için" sloganıyla kamuoyu yararına çalışan Tüketiciler Birliği Van Şube Başkanı Erhan Uğurlu" Tüzüğümüz gereği bilgilendirme ve yönlendirme amaçlı tüketicilerin haklarını aramaları için var gücümüzle çalışıyoruz. Bizler gücümüzü bilgimizden alıyoruz. Bu konuda toplumun bilinçlenmesi aynı zamanda kamuoyu düzeninin sağlanması demektir" dedi.

"TOPLUMUNU ALDATAN BİZDEN DEĞİLDİR "
Herşeyden önce toplum ahlakının çok önemli olduğunu söyleyen Başkan Uğurlu" yaptığımız alışverişlerde bizlere ilk sunulan ahlaktır. 6592 Sayılı Tüketici Hakkında Kanun Korumasında bizlere sayısız haklar verilmiştir. Ama bu hakların birçoğunda habersiz kalmışız. Bizler var olan haklarımızı bilmek için öncelikle kendi değerlerimizi bilerek yola çıkmamız gerekiyor. "Toplumunu aldatan bizden değildir" sözünü  " Peygamber efendimiz Hz Muhammed S.A.S bir tüccarın  buğday ambarında incelemelerde bulunmuştu. O mübarek ellleri ile  buğdaya  dokunduğunda buğdayın üstü kuru, alt kısmı ise nemliydi. Orda kullandığı cümle " toplumu aldatan bizden değildir"  cümlesinin temelinde güven olduğunu vurgulamıştı. Bizlerde her zaman güvensiz olan yerlerde özellikle alışveriş yapılmamasını istiyoruz. Çünkü buralarda ayıplı mal ve hizmetle karşılaşmak an meselesidir.

"EĞİTİMLERİMİZ İLE TOPLUMUN GÜÇLENMESİNİ AMAÇLIYORUZ" 

Özellikle pandemi sürecinde fırsatçıların, karaborsacıların ve fahiş fiyat uygulayan esnafların nasıl ortaya çıktığını gördük. Bu kötü niyeti esnaflar toplumun haklarında bihaber olduklarını fırsata çevirmeye çalıştılar. Bizler Van Şubesi olarak gizli saha çalışmalarımızda tüketicileri kandıran esnafları ilgili yerlere bildirdik. Bu konuda zarar görmüş tüketicilerimizi hakem heyetlerinde haklarını aramalarını tavsiye ettik. Bizlerin ısrarlı çalışmalarımız neticesinde ayıplı mal ve hizmet satanlara geri adım atmalarını sağladık.

"TÜKETİCİLERİ İSTİSMAR EDENLERE KARŞI SAVAŞIYORUZ"
Kanunları hiçe sayarak tüketicileri istismar etmek isteyenlere kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Hem televizyon programlarında, hem  basın yoluyla, hem de sosyal medyalarımızda sürekli olarak bilgilendirmelerimizi yapıyoruz. Hamd olsun çalışmalarımız karşılık bularak toplumdaki varlığımız gittikçe büyüyor. Başkan Uğurlu" Bugün sizlere bu önemli eğitimi vermemize katkıları olan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili sayın İhsan Emre Aydın ve Belediye Başkan Yardımcısı sayın Doğan Nurses'e yönetim kurulum ve tüm üyelerimiz adına canı gönülden teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Kanun çerçevesinde önemli konulara değinen Birlik Avukatı Özkan Evren" Başta bilmemiz gereken önemli tanım Tüketici kimdir. Bizler bu tanımı öğrendikten sonra işlerimiz daha kolay bir şekilde çözülür.

İlimizde mevcut olan iki tüketici hakem heyetlerine başvurular tamamen ücretsiz olup yeni düzenlemeler sonucunda uyuşmazlık bedeli 30.bine  çıktı. Cayma hakkı ayıplı ürün tüketici sıfatı tüketicinin seçimlik haklari ve bu aşamadaki yargı yolları açık ve nettir. İade koşullarında gizli ayıbın ortaya çıktığı andan itibaren zaman aşımı söz konusu değildir. Hakem heyetlerinde kararın taraflara  tebliği yapıldığı gün hizmet sağlayıcı firma ve tüketiciler 15 gün içinde karara itiraz etme hakları vardır"dedi. Soru cevap şeklinde verilen eğitim daha İpekyolu Belediyesi diğer personellerine de verilcektir.

Editör: TE Bilisim