Geçtiğimiz günlerde İsrail ile Lübnan arasında imzalanan ateşkesin ardından İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Hürmüz Boğazı'nın açıldığını duyurmuştu. Bu gelişme piyasalarda bayram havası estirirken petrol fiyatlarında sert düşüşe neden oldu. Ancak bu sevinç kısa sürdü ve İran, Hürmüz Boğazı'nı Amerikan ablukasının devam etmesi nedeniyle bir kez daha kapattığını duyurdu.

TRUMP 'ABLUKA DEVAM EDECEK' DEDİ
İran'ın duyurusunun ardından bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, İran'a teşekkür etti. Ancak teşekkür mesajından dakikalar sonra bir açıklama daha yapan Trump, İran'ın kararına rağmen yüzde 100 anlaşma sağlanana kadar Hürmüz Boğazı'na yönelik ablukanın devam edeceğini söyledi.

İRAN, HÜRMÜZ BOĞAZINI YENİDEN KAPATTIĞINI DUYURDU
İran Devrim Muhafızları, ABD'nin İran limanlarına yönelik devam eden ablukası nedeniyle Hürmüz Boğazı'nın kontrolünün "eski haline döndüğünü" açıkladı.
Devrim Muhafızları açıklamasında, ABD'nin "sözde abluka bahanesiyle korsanlık ve deniz hırsızlığı eylemlerine devam ettiği" belirtildi.
Açıklamada, "Bu nedenle Hürmüz Boğazı'nın kontrolü önceki haline geri döndü ve bu stratejik su yolu artık silahlı kuvvetlerin sıkı yönetimi ve kontrolü altında bulunuyor. ABD, İran'dan giden ve İran'a dönen gemiler için tam seyrüsefer özgürlüğünü yeniden sağlayana kadar, Hürmüz Boğazı'nın durumu sıkı bir şekilde kontrol altında kalacak ve önceki halini koruyacaktır." denildi.




