Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen UKOME toplantısında, “ilde şehir merkezi trafiğinin rahatlatılması ve trafikte yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla 06.00 ile 22.30 saatleri arasında trafik akışını olumsuz etkileyebilecek araçların şehir merkezine giriş çıkışlarının yasaklanması talebi” konusu gündeme getirilmişti. Karar birkaç gün önce yürürlüğe geçerken, bundan ilk etkilenenler de İranlılar oldu. İki gün önce İranlı turistlerin kamyonetle şehir içine taşınması tepkilere neden olurken, Van'da açık kasa kamyonette İranlı turistleri taşıyan sürücü ile araç sahibine 9 bin 128 lira idari para cezası verildi. Yaşanan skandal olay adeta pes dedirtirken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Murat Beyaz bu duruma bir an önce çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.

ALINAN KARARLA İRANLILAR OTOGARA BIRAKILIP ORADAN ALINACAK…

Turizmci Murat Beyaz, Van şehir içine kamyonetle taşınan İranlıların durumunu değerlendirerek, “Şehir içinde bir keşmekeşlik vardı. Ara sokaklardaki oetllere giriş-çıkışlarda, araç yoğunluğunda bir sıkıntı vardı. Bunu çözmeyi planlarken farklı bir mağduriyet yaratmamak gerekiyordu. Kapıköy’den Van’a turist taşıyan araçlar otellere giremediler. Böylece kentte tam bir kaos yaşandı. Turistler kamyonetle şehir içine taşındı. Van’da oluşturulan bu imaj utanılacak bir durum. Alınan bu karar gerekliydi fakat yetersiz kaldı. Olması gereken buydu fakat herhangi bir hazırlık yapmadan, herhangi bir alt yapı oluşturulmadan bunlar olunca kaotik bir ortam oluşuyor” ifadelerini kullandı.

İRANLILARIN KAMYONETLE TAŞINMASI TEPKİLERE NEDEN OLDU…

Beyaz, alt yapının oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Turistler otogara kadar gelecekler ama otogardan nasıl şehir içine gelecekler? Turistlerin böyle bir alışkanlığı da yok. Bu insanlar hep Kapıköy Sınır Kapısı’ndan alınıyorlar ve otellerine getirilip yerleştiriliyorlar. Tatilleri bittiğinde de yine otellerden alınıp kendi ülkelerine gidiyorlar. Buna alışmış olan turistler alınan karar sebebiyle otogarda indirildiler. Otogarda inen turistler artık kendi başının çaresine bakmak zorunda kaldı. Doğru bir karar olmakla birlikte alt yapısı oluşturulmadığı için nahoş görüntüler ortaya çıktı. Bunun için de üzüldüm.”

“İRANLI TURİSTE ‘KENDİ BAŞININ ÇARESİNE BAK’ DENİLDİ!”

Beyaz, turistlerin mağdur olduğunu belirterek, “Bu kararla birlikte Van’a gelen İranlılar bir şaşkınlık yaşadılar. Hatta neye uğradıklarını şaşırdılar. Daha önce Van’a gelenler belki kenti bildikleri için az etkilenmiş olabilirler ama şehrimize ilk defa gelen ve bu kararla karşı karşıya kalan İranlılar için tam bir hayal kırıklığı olmuştur. İstenmeyen bir durumla karşılaşmışlardır. Onlar adına da üzgünüm. Şehrimiz adına da onlardan özür dilememiz gerekiyor. Herhangi bir alt yapı oluşturmadan böyle bir uygulamaya gidilmiş olması açıkçası kötü bir imaj oluşturdu” diye aktardı.

VAN İÇİN KÖTÜ BİR İMAJ OLUŞTURULDU…

Konuyla ilgili çözüm önerisinde bulunan Beyaz, “Çözüm bulmak için dünyadaki uygulamalara bakmak gerekiyor. Kapıköy Sınır Kapısı gibi yoğun şekilde yolcu giriş ve çıkışı olan sınır kapılarından gelen turistlerin şehirlere nasıl taşındığı ve şehirlerden nasıl alındıklarının örnekleri var. Bir turizmci olarak benim önerim; insanları herhangi bir araca muhtaç etmeden, rezervli şekilde seyahat acenteleri üzerinde tur satışları yapılarak Van’daki seyahat acentelerinden hizmet almalarıdır. Otel rezervasyonları, otellerdeki transferlere seyahat acenteleri üzerinden tur programı kapsamında dağıtım yapılması gerekiyor. Bununla birlikte bu açığı da kapatmış olacaklar” diye konuştu.

Son dakika! Van’da silahlı saldırı: 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti! Son dakika! Van’da silahlı saldırı: 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti!

BEYAZ: VAN’DAKİ ACENTELERLE ORTAKLAŞARAK TUR SATIŞI GERÇEKLEŞTİRMELİ

Beyaz, “Seyahat acentelerinin hem İranlı turist hem de oradaki seyahat acenteleri, Van’daki acentelerle ortaklaşarak tur satışı gerçekleştirmeli ve bunlar tur kapsamına alınmalıdır. Kapıköy ile şehir içinde çalışan araçlar yine turisti otogara getirecekler. Turistleri otogarda dağıtımı da turu satın alan seyahat acenteleri araçlarıyla onları alacak. Otellerine dağıtacaklar. Tekrar tatil bitimlerinde bu şekilde otellerinden alınıp otogara bırakılacaklardır. Bunun uçakla yapılan örnekleri de var” ifadelerini kullandı.

BU KONULARDA TURİZMCİLERE DANIŞILARAK FİKİRLERİ ALINMALI

Bu mağduriyete bir an önce çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Beyaz, “Turistleri havalimanında seyahat acenteleri alıp götürüp otellerine yerleştiriyorlar. Otellerinden alınıp havalimanına bırakılıyorlar. Ülkemizde ve dünyada bunun örnekleri var. Seyahat acenteleri vasıtasıyla bu iş yürütülmelidir. Bunun kontrolü de daha kolay olacaktır. Bu sorun mutlaka çözülmeli. Turizmcilerin de önerileri alınarak çözüme kavuşmalı. Bu konularda turizmcilere danışılarak fikirler alınarak yol alınabileceğini düşünüyorum. Bu kararın eksikleri değerlendirilerek şehrimizin rahatlığı sağlanmış olur. Turistler de daha rahat şekilde kente gelirler” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN