ŞEHRİVAN HABERF: FATMA NUR POLATCAN - VEYSEL İZGİ

Geçtiğimiz yıl yapılması beklenirken depremler nedeniyle ertelenip bu yıl gerçekleştirilen fuarın açılışında şu ana kadarki en coşkulu açılışlardan biri gerçekleşirken, öğrencileri temel alan o fuarda Van YYÜ ve bölge üniversitesinden öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Van’da gerçekleşen en görkemli fuarlardan birisi olan DAKAF 24’ta öğrenciler aynı zamanda

ASELSAN, ROKETSAN, TEKNOFEST, BOTAŞ gibi Türkiye’nin en büyük firma ve organizasyonları da yer aldı. Öte yandan fuarda öğrenciler iki gün boyunca onlarca ayrı oturumda yüzlerce ayrı isim ile bir araya gelip tecrübe paylaşımı ve söyleşi programlarına da katılmaya başladı. Öte yandan fuar Van’da yapılan en görkemli ve profesyonel fuar olarak adına yakışır bir etkinlik olarak start almış oldu.

VAN YYÜ TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ FUARLARINDAN BİRİSİNİ VAN’DA GERÇEKLEŞTİRİYOR

Son yıllarda hem yapısal hem akademik anlamda büyük bir değişim ve dönüşüme imza atan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi hem dünya hem de Türkiye çapında büyük başarılara imza atmaya devam ederken, YYÜ bu kapsamda çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Van YYÜ koordinesinde, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi paydaşlığında yapılan (Doğu Anadolu Kariyer Fuarı) DAKAF’24 yoğun katılımla başladı. Geçen yıl meydana gelen Maraş depremi dolayısıyla ertelenen, ülkenin 11 farklı bölgesinde düzenlenen kariyer fuarlarının en prestijlerinden olan DAKAF’24’ün açılışında fuar merkezi hınca hınç dolarken, özellikle üniversite öğrencileri fuara yoğun ilgi gösterdi. 2 gün sürecek DAKAF’24, gençlerin kariyer hedeflerine ulaşmalarına daha fazla destek vermiş olacak. 

İstanbul'da ekmeğe zam geliyor: Zam oranı netleşti... İstanbul'da ekmeğe zam geliyor: Zam oranı netleşti...

GÖRKEMLİ BİR AÇILIŞ VE BÜYÜK BİR KATILIMLA BAŞLADI

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinatörlüğünde ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin (Van YYÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı (DAKAF'24) başladı. Tuşba ilçesindeki Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde, "Yetenek Her Yerde" sloganıyla Bitlis Eren, Hakkari, Iğdır, Siirt ile Muş Alparslan üniversitelerinin paydaşlığında gerçekleştirilen fuarın açılış programında, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Programa Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi, Van Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, Van Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen, 6. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Kolcu, üniversite rektörleri, vali yardımcıları, kaymakamlar, dekanlar, STK temsilcileri, iş insanları ve öğrenciler katıldı.

ATAY: YETENEK SADECE İSTANBUL’DA DEĞİL, HER YERDE!

Fuarın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, “Yetenek Her Yerde sloganı beş yıldır Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi kurulduğundan bu yana burada duruyor çünkü devletin Cumhurbaşkanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin bu ülkedeki gençlere bakışı budur. Bizim için yetenek sadece İstanbul’da, Ankara’da ismi çok bilinen büyük üniversite diye bilinen yerlerden mezun olan insanlar değildir. Bizim için yetenek, bu ülkenin her bir evladıdır. Neresinde yaşadığının, hangi üniversitesinde okuduğun hiç önemi yoktur. Öyle olduğu için şu anda aramızda bulunan rektörlerimizin en az birkaç tanesi 2000 yılından sonra açılan üniversitelerde rektörlük yapmaktadır. Yani devlet ülkenin memleketimizin dört bir köşesine ilköğretimden, ortaöğretimden, yükseköğretimden yararlanabileceği kurumları açmıştır. Fakat bu kurumları açmak tabii ki yetmiyor. Yeterince öğretim üyesi bulmak da yetmiyor” dedi.

BU FUAR ÖĞRENCİLERE BÜYÜK KAPILARI AÇIYOR!

Atay, öğrencilerin iş fırsatlarına rahat şekilde ulaşabilmesi için bu organizasyonu yaptıklarını belirterek, “Bugün burada yaptığımız şey aslında üniversitelerimizin, liselerimizin, ortaöğretimimizin mezun verdiği çocukların işe, iş fırsatlarına daha rahat ulaşabilmeleri için bu organizasyonu yapıyoruz ve bunun için Ankara’da ne kadar kamu kurumu, kuruluşu varsa hepsini buraya getirebiliyoruz ve onlar da buraya büyük mutlulukla geliyorlar. Gençlere ulaşmak, onlara doğrudan temas etmek onlar için de çok büyük bir mutluluk kaynağıdır. Biz Yetenek Her Yerde dedik, bu altyapıyı da burada kurduk, kurumları da buraya getirdik. Peki, bu yeterli mi? Hayır. Bu da yeterli değil. Sadece burada bulunan rektörlüklerden yani o üniversitelerde okuyan öğrencilerin binlercesi 2023 yılında başta kamu kurumları olmak üzere staj imkânına kavuştular. Hatta bazıları gelip henüz öğrenciyken Cumhurbaşkanlığında stajlarını yaptılar” ifadelerini kullandı. 

İŞTE O FUARIN ÖĞRENCİLERE SUNDUĞU AVANTAJLARDAN BAZILARI…

E-insan uygulaması ile iş imkanlarına daha kolay şekilde ulaşıldığını aktaran Atay, “Üniversitelerimize adımınızı atar atmaz Kariyer Merkezi sizi karşılıyor. Birinci sınıfta Kariyer Planlama dersini alıyorsun. Ondan sonra Bölgesel Kariyer Fuarı’na katılıyorsun. İkinci sınıfın sonunda Ulusal Staj Programına başvurup stajını yapıyorsun. Üçüncü sınıfın sonunda bir kez daha stajını yapıyorsun. Ondan sonra ulusal ve uluslararası ölçekte iş yapan şirketlerde güzel iş imkânına sahip olabiliyorsun. Biz bunları yaparken bütün araçlarımızın ortak bir özelliği var. Bunların tamamı fırsat eşitliği çerçevesinde sunulur. Erişilebilirdir yani bir işin var diye Ankara’ya gelmene gerek yok. Bir iş başvurusu yapacağım diye Ankara’dan birini tanımana da gerek yok. E-insanı telefonuna indireceksin, burada Türkiye Cumhuriyeti devleti çatısı altındaki bütün kamu kurum ve kuruluşlarının iş ilanlarını kariyer kapısı üzerinden takip edeceksin. Hatta senin takip etmene gerek yok, mobil aplikasyon sana şu kurum şu ilanı açtı, bu kurum şu alanda eleman alacak diye mesaj gönderecek. Her şeyden haberin oluyor” diye aktardı. 

VALİ BALCI: CANLA, BAŞLA, ŞEVKLE ÇALIŞMAK, TEMBELLİKTEN KAÇMAK LAZIM

Açılışta konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ise kentte büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Türkiye'nin, başta savunma sanayisi olmak üzere pek çok alanda atılım yaptığını vurgulayan Balcı, “Türkiye fırsatlar ülkesi. Doğusu, batısı güneyi ve kuzeyiyle güzel bir ülke. Güzel fırsatlar sunuyor. Bu fırsatlardan faydalanmak için geçlerimizin çok çalışması gerekiyor. Nobel ödüllü Aziz Sancar hocamızın dediği gibi 'İnsanları birbirinden farklı kılan çalışmaktır, emektir.' Canla, başla, şevkle çalışmak, tembellikten kaçmak lazım. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

REKTÖR ŞEVLİ: BU FUAR, VAN’DAKİ GENÇLERE KARİYER KAPISINI AÇACAK!

Sözlerine fuarın gerçekleşmesini sağlayan isimlere teşekkür ederek başlayan Rektör Şevli, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Doğu Anadolu Kariyer Fuarına ev sahipliği yapmasından gurur duyduğunu ifade etti. Şevli, üniversitelerin öneminden söz ederek, “Üniversiteler, bilimsel bilgi üreten, ürettiği bilgiyi ürüne dönüştürebilen, kaliteli sistem gücü yetiştiren ve tüm bu özellikleriyle toplumu geliştiren öncü kurumlardır. Üniversitelerin asli görevi olan eğitim vermenin yanında üniversite-sanayi, üniversite-kamu ve özel sektör iş birliğinin önemli olduğu düşüncesinden hareketle düzenlenen kariyer fuarları; öğrencilerin iş yaşamına öğrencilerin ve mezunların kariyer hayatlarına yön verebilmeleri için alanlarındaki uzman işveren veya kurum yöneticileri ile bir araya gelmeleri ve onlara birebir meslek hakkında sorular sorabilmeleri; işverenlerin de nitelikli öğrencilerle bir araya gelerek kendileri için istihdam olanakları yaratabilmeleri ve öğrencilere staj imkânı sunabilmeleri açısından büyük önem arz etmektedir” dedi. 

ŞEVLİ: ÖĞRENCİLEREMEZE KARŞI SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ

Şevli, önemli yeniliklerin meydana geldiğini ifade ederek, “Bizler, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak en kıymetli mensuplarımız olan öğrencilerimiz için üniversitemizde eğitim aldıkları zaman diliminde olduğu kadar mezun olduktan sonra da hayata atıldıkları dönemde de onlara destek olmak için sorumluluğumuzun farkındayız. Zira küreselleşme olgusu ile birlikte dünyadaki dönüşüm her alanı etkilediği gibi iş dünyasını da etkilemiştir. Buna bağlı olarak istihdam hizmetleri de değişmiş ve önemli yenilikler meydana gelmiştir. İçinde yaşadığımız bu bilgi çağında kas gücünün yerini beyin gücü, fiziksel gücün yerini bilginin gücü almaktadır” ifadelerini kullandı. 

BÖLGESEL FUARLARI GENÇLERE İSTİHDAM KONUSUNDA FIIRSATLAR SUNUYOR

Bölgesel kariyer fuarlarının önemini dile getiren Şevli, “Bu dönüşümlerin, öğrencilerimizin kariyer gelişimine de doğrudan etkileri olmaktadır. Bu bağlamda iş yaşamında nitelikli tek birey yerine takım odaklı çalışabilen kişiler, tek bir alanda uzman bireyler yerine farklı alanlar için transfer edilebilir becerilere sahip kişiler, sabit bir iş yerinde ve sabit zaman aralıklarında çalışan kişiler yerine esnek zamanlarda ve değişen mekânlarda çalışabilen bireyler istenmektedir. Yaşanan bu değişimleri doğru okumak, iş dünyasındaki gelişmeleri takip etmek ve yeni beklentilerin farkında olmak bireylerin sağlıklı bir kariyer gelişimi gerçekleştirmeleri için önemlidir. Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda ‘Yetenek Her Yerde’ temasıyla ilk defa 2019 yılında organize edilen bölgesel kariyer fuarlarının, ülkemizin geleceğinde önemli rol oynayacak gençlerimize istihdam konusunda büyük fırsatlar ve imkânlar sunmaktadır” diye aktardı. 

“KARİYER FUARLARININ MECRASI OLAN YETENEK KAPISI DA GENÇLER, İŞVERENLER VE KARİYER MERKEZLERİNİ BULUŞTURUYOR”

Şevli, “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Ulusal Staj Programı, Kariyer Kapısı, Uzaktan Eğitim Kapısı, Yetenek Kapısı gibi dijital programların hepsini e-insan platformu üzerinden yürütmektedir. E-insan eğitim ve iş hayatına dair üretilen kariyer hizmetlerinin fırsat eşitliği temelinde sunulmasına imkân tanır. Kariyer fuarlarının mecrası olan Yetenek Kapısı da gençler, işverenler ve kariyer merkezlerini buluşturmaktadır. Bölgesel Kariyer Fuarları, Türkiye’nin dinamik ve yetenekli genç nüfusu için her zaman daha iyi bir gelecek hedefleyen Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından gerçekleştirilmektedir” diye belirtti. 

VAN’DA DÜZENLENEN DAKAF’24’TE YOK YOK!

DAKAF’24’ten söz eden Rektör Şevli, “Ülkemizin 11 farklı bölgesinde düzenlenen kariyer fuarlarının en prestijlerinden olan DAKAF’24, Van ilimizde ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz koordinesinde Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde bugün itibariyle başlamış bulunmaktadır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi olmak üzere toplam 6 üniversitenin iş birliğiyle gerçekleştirilen bu organizasyona; kariyer hedeflerini gerçekleştirmek isteyen öğrenciler ve mezunlar, staj ve iş imkânı arayan öğrenciler ve gençler, iş gören ihtiyacı olan kamu kurum, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları, amaç ve hizmetlerini daha fazla kişiye duyurmak isteyen özel sektör ve kamu kuruluşları katılması hedeflenmiştir” dedi. 

194 FİRMA, YÜZLERCE ÖNEMLİ İSİM İLE BULUŞMA FIRSATI

Şevli, fuarda toplam 194 katılımcı firmanın olduğunu aktararak, “İki gün boyunca Van EXPO Fuar alanında 58 etkinlik programı, 45 sponsor ile 133 özel sektör, 61 kamu kurum ve kuruluşu olmak üzere toplamda 194 katılımcı firma; Türk Hava Yolları, Aselsan, Roketsan, Havelsan Tusaş, Türkiye Uzay Ajansı gibi Türkiye’nin önde gelen kurumları stant açarak kendilerini tanıtma, iş ve staj başvuruları alma ve mülakat yapma imkânları elde ederken öğrenci ve mezunlar da firmaların insan kaynakları yetkilileri ile iş ve staj olanakları, kariyer imkânları konularında ilk ağızdan bilgi alabilecekler. Ayrıca gençler, çeşitli kişisel ve mesleki gelişim etkinliklerine, panellere, mülakat simülasyonlarına ve firmaların insan kaynakları temsilcileriyle yapılacak mülakatlara katılma imkânı bulabilecekler” ifadelerini kullandı. 

REKTÖR TÜRKİYE YÜZYILINA DA VURGU YAPTI

İş dünyasından paydaşların iki gün boyunca fuarda yer alacağını dile getiren Şevli, “İlgi alanlarınızı, isteklerinizi ve hedeflerinizi belirleyin. Başaracağınıza daima inanın ve hedeflerinizi düşünerek çalışın. Siz ancak kendinizi keşfettikten sonra başkalarının da sizdeki yeteneği görmesine imkân sağlayabilirsiniz. Sizler çalışacaksınız, bizler ise ihtiyaç duyduğunuz imkânlar ve fırsatlarla sizleri buluşturacağız. Dış paydaşımız olan iş dünyamızın kıymetli temsilcileri iki gün boyunca burada sizlerle olacak. Akademisyenler ve sektör temsilcileri ile birebir tanışma fırsatınız olacak. Bu fuarın sizler için en yüksek verimde geçmesini diliyor, hayatınızın önemli bir dönüm noktası olmasını ümit ediyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla başlattığı “güçlü ve başarı dolu” yarınları inşa etme sürecine bizlerin de “nitelikli birey, bilinçli toplum ve güçlü Türkiye” gayesiyle hizmet etmek, geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimiz ve gençlerimiz için çalışmak her daim en temel görevimiz olacaktır” diye aktardı.

BURHAN KAYATÜRK, BAŞARMAK İSTEDİĞİMİZDE ÇOK ÇALIŞMALIYIZ

Üretim gücüne değinen AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, “Başarmak istediğimizde mutlaka çok çalışmalıyız. Planlı programlı olmalıyız. Yaptıklarımızın iyi olması için de denetim şart. Ben bu fuarın düzenlenmesine çok önem veriyorum” dedi.

Editör: Necmettin Dursun