ŞEHRİVAN HABER: YUNUS YILMAZ-FATMA NUR POLATCAN

Van’da şu ana kadar yapılan en büyük mitingde kent ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte önemli projelerin sözünü veren Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Van’ı da kapsayan dev projesi ile ses getirdi. Sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda Kapıköy Sınır Kapısı’na değinen ve birçok ülkeyi ve ili bağlayan bir hattan söz eden Kılıçdaroğlu’nun bu videosuna birçok Vanlı’dan yorum ve tam destek geldi. Video konuşulmaya ve tartışılmaya devam ederken o proje ile ilgili kentteki siyasi ve iş insanlarından de destek açıklamaları geldi.


Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi sosyal medyayı özellikle aktif olarak kullanan Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı ‘Tarihi İpek Yolu Otobanı ve Demiryolu’ projesinin ile dikkat çekti. Van için çok büyük öneme sahip olan Kapıköy Sınır Kapısı’na dikkat çekerek önemli bir noktaya vurgu yapan Kılıçdaroğlu videoda, Türkiye'den, Gürbulak ve Kapıköy'den çıkarak İran'da Tebriz ve Tahran'ı, Türkmenistan'da Aşkabat'ı, Özbekistan'da Taşkent'i ve Kazakistan'da da Almanya'yı geçerek Çin'e bağlayacak bir projede Van’ın ve Kapıköy’ün önemine vurgu yaptı. Günlerdir konuşulan proje Van’da yankı bulurken o proje ile ilgili Şehrivan’a konuşan ve başkanlığı döneminde benzer çalışmalar içinde bulunan iş insanı Şemsettin Bozkurt, “Bu projenin gerçekleşmesi durumunda Van ekonomi ve sanayide gelişecek” dedi. Öte yandan Van Milletvekili adayı Seracettin Bedirhanoğlu ve CHP il başkanı Hakan İlvan da projeye destek sözü verip projenin Van için önemine vurgu yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu, kapıköy

KAPIKÖY’A ÖZEL VURGU

Kılıçdaroğlu videoda, Şimdi düşünün; Türkiye'den, Gürbulak ve Kapıköy'den çıkarak İran'da Tebriz ve Tahran'ı, Türkmenistan'da Aşkabat'ı, Özbekistan'da Taşkent'i ve Kazakistan'da da Almanya'yı geçerek Çin'e varacaksınız. Böylece kuzeyde Gürbulak, Çin'in ve koridor üzerindeki ülkelerin Avrupa ve Karadeniz limanlarına, güneyde ise Kapıköy ile Mersin ve İskenderun limanlarına bağlantısı sağlanacak” dedi. Bu videoyla ilgili Şehrivan’a konuşan iş insanı Şemsettin Bozkurt, “Bu projenin gerçekleşmesi durumunda Van ekonomi ve sanayide gelişecek” dedi. 

ASLINDA PROJE ESKİ BİR PROJE AMA…

Van Organize Sanayi Bölgesi Eski Başkanı ve İş İnsanı Şemsettin Bozkurt, 13. Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabından 'Tarihi İpek Yolu Otobanı ve Demiryolu' projesini Şehrivan’a değerlendirdi. Bozkurt, projeyi kendilerinin de daha önce kısmi olarak dile getirdiklerini ifade ederek şöyle söyledi: “Bu proje aslında daha önce benim de OSB Başkanlığı dönemimde kısmi olarak dile getirdiğim bir proje. Van hem doğal bir liman kenti, denize sınırı olmayan ama Avrupa’yla Asya’yı birbirine bağlayan önemli bir lokasyonda. O yüzden ulaşım ve iletişim kanalları çok güçlü olmadığından dolayı Van bundan hakkını alamıyor. Benim daha önce dile getirdiğim projede özellikle İran ve Van üzerinden Trabzon limanına ulaşım ile ilgili bir demiryolu projesiydi ve kesintisiz Van Gölü demiryolu projesini dile getirmiştim fakat sesimizi duyan olmamıştı.”

BOZKURT, KILIÇDAROĞLU’NUN O PROJESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Bozkurt, projeye değinerek “Biliyorsunuz, Çin’in İpekyolu projesi var. Dünyayı demir ağlarla örüp, kendi ticaretinin gelişmesi için buna benzer bir projesi var fakat burada Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok somut bir şekilde ifade ettiği Türki Cumhuriyetler üzerinden Türkiye-İran-Kazakistan-Türkmenistan üzerinden Çin’e ulaşan hem bir otoban hem de arasında çift hatlı bir demiryolunun gelip gitmesi Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan 5 bin 500 kilometrelik hem karayolu otobanı hem de demiryolu. Onun üzerindeki güzergahlarda lojistik merkezlerinin kurulması, en önemli kesişim noktası da İran’la sınır olduğumuz için Van. Sayın Kılıçdaroğlu Ağrı Doğubayazıt’taki Gürbulak ve Van’daki Kapıköy Sınır Kapısı’nı dile getirdi. Buralarda kurulacak olan Organize Sanayi Bölgeleri’ne bağlı lojistik merkezler her türlü ithalat ve ihracat ürünlerinin bu lojistik merkezlerde depolanması, transfer ve alış-verişleri bir nevi artık dünyada sınırları kaldıran bir önermedir” diye konuştu.

BOZKURT: PROJE SINIRLARI AŞAN BİR PROJE

Bozkurt, projenin hayata geçirilmesi durumunda Van’ın başta ekonomi ve sanayi alanlarında gelişeceğini, Kılıçdaroğlu’nun söylemlerinin heyecan verici olduğunu belirtti. Bozkurt konuşmasına şöyle devam etti: “Bu proje bizim ülkemizde gerçekleşecek olan bir proje değil, sınırları aşan, uluslararası ve çok önemli bir proje. Bu projenin gerçekleşmesi durumunda Van ve Ağrı’nın ekonomik olarak çok büyük bir şekilde istifade edeceğini ve sanayilerinin gelişeceğine inanıyorum. Bir iş insanı olarak bu projenin olması durumunda aracınızla dünyayı gezebilecek, trenle dünyaya yük gönderip hammadde rahatlıkla satın alınabilecek bir proje.”

“VAN VE AĞRI’NIN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Bozkurt, projenin önemine değinerek şunları söyledi: “Tabii bu projenin seçim üzeri bir parti projesi olarak lanse edilmesi ayrı bir spekülasyon durumu olabilir ama proje bir devlet projesi. İktidarlar değişse de bu projenin sürdürülüp yapılması benim gibi bir iş insanını müthiş derecede heyecanlandırdı. Van’a katkısının çok büyük olacağını, geçmişten beri herkes Van’ın İpekyolu üzerindeki en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğu ve burada sadece İpekyolu geçiş güzergahında değil, daha önce belirttiğim ticaret merkezi gibi bir lojistik merkezi görevi gören muazzam bir yerdir. Teknik detaylarıyla birlikte Sayın Kılıçdaroğlu’nun işe bu kadar hakim bir şekilde dile getirmesi beni hakikaten heyecanlandırdı.”

BOZKURT: KURULACAK LOJİSTİK MERKEZLERDE İTHAL VE İHRAÇ EDİLECEK ÜRÜNLERİN BİR YERE TOPLANMASI İÇİN ÖNEME SAHİP

Bozkurt, projenin hayata geçirilmesiyle olacakları dile getirerek, “Bu projeyle birlikte çok şey gerçekleşecek. Sanayide İran petrolünden üretilen hammaddeler Türkiye ve dünyaya nazaran çok daha uygun maliyetli. Şimdiye kadar doğru düzgün bir seyir ya da karayoluyla Van’a ulaştırabilmek adeta imkansızdı. Bazen Ağrı üzerinden tonajlı araçlar geliyor, maalesef bizim Kapıköy Sınır Kapımız hala ağır tonajlı araçlar için İran tarafından gerekli altyapı yok. Bu projenin Van’a çok büyük bir katkısının olacağını düşünüyorum. Özellikle kurulacak lojistik merkezlerde ithal ve ihraç edilecek ürünlerin bir yere toplanması, rahatlıkla bu ürünleri dünyanın her yerine gönderilmesi açısından öneme sahip. 5 bin 500 kilometrede ve toplamda Çin nüfusunu da kattığımızda 2 milyara varan bir nüfusa ulaşıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“OSB’LERE DEMİRYOLU ENTEGRASYONUNUN YAPILMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Bozkurt, “Bu da otoban ve demiryoluyla dünyanın yarısına ulaşıyorsunuz demektir. Bunun en büyük katkısının Van’a olacağını, Van’ın bundan payını alabilmesi için elbette lojistik merkezlerinin uygun yerlere, OSB’lere demiryolu entegrasyonunun yapılması ve bizim Van’dan Trabzon limanına ulaşabilir olmamız gerek. Çin’deki İran’daki ve Avrupa’daki ürünlere ve üretimlere ulaşılabilir olmamız özel olarak Van’ı ekonomi ve sanayi açısından önemli yerlere getireceğine inanıyorum” diye ekledi.

"SINIR BÖLGELERİNİN KALKINMASI İÇİN BİZE ŞANS TANISINLAR"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili adayı Seracettin Bedirhanoğlu ise Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı projenin Van ve bölge için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı proje bizlerde gerçekten heyecan uyandırdı. Biz de göreve geldiğimiz ilk günden bu yana Kapıköy Sınır Kapısı'nı gündemimizden hiç düşürmedik. Hatta genel başkanımızı sınırın sıfır noktasına Kapıköy'e götürdük. Genel başkanımız orada açıklama yaptı. Bu projenin sadece Van'ı değil Hakkari, Ağrı ve bölgenin tamamının kalkındıracak büyük bir projedir. Tarihi İpek Yolu yeniden canlanırsa, bölgede çok büyük bir zenginlik olur. Özellikle sınır hattında yaşayan vatandaşlarımızın bunu çok önemsemesi gerekiyor. Bizim bu projeleri hayata geçirmemiz için de mecliste Van'ı temsil etmemiz lazım. Vatandaşlarımız oy verirken bu anlamda iki kez düşünsün. Sınır bölgelerinin kalkınması için bize şans tanısınlar. Sayın Cumhurbaşkanımız Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi 'Bu proje, herkesin kazanacağı bir projedir' Kazanan Van olacak, kazanan bölgemiz olacak" dedi.

168

"KAPIKÖY SADECE TURİZMLE DEĞİL TİCARETLE DE ANILMALI"

CHP Van İl Başkanı Hakan İlvan da 'Tarihi İpek Yolu Otobanı ve Demiryolu' projesinin bölgeyi, uzun vadede ülkenin en önemli konumuna getireceğine inandığını aktararak, "13.Cumhurbaşkanımız yine çok önemli bir proje açıkladı. Açıkladığı proje ülkemizin özelde ise bölgemizin kalkınması açısından çok önemlidir. Bölgemiz İran’la çok uzun bir sınıra sahip ama ne yazık ki bu 100 yıl içinde bir kaç yılı çıkarırsak düzgün, nitelikli, hacimli bir ticaret yapılmamış. Yani elimizde nimet var ama maalesef kullanamıyoruz. Kapıköy sadece turizmle değil ticaretle de anılmalı. Sayın Genel Başkan videoda direk Kapıköy ismini zikrediyor. Yani nokta atışı yapıyor. Vanlılar bize kulak verin diyor. Bu proje ile inanın kentteki ticaret ve zenginlik yüzde 100 artacak. Van, iktidarımızın döneminde inanın farklı bir konumda olacak. Yeter ki bu şehirde yaşayan kıymetli hemşerilerimiz bize inansın ve tercihini bizden yana kullansın" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU TARİHİ PROJESİ NEDİR?

Tarihi ipek yolunu canlandıracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Sevgili halkım, sevgili gençler. 'Millet İttifakı Batı yanlısı' iftirasında bulunuyorlar. Onlar konuşadursunlar. Bugün hayatımın en büyük projesini açıklıyorum. Görsünler batıyı, doğuyu ne kadar umursuyormuşum. Ben doğu-batı diye ayırmam. Türk devletinin menfaatleri neredeyse orada olurum. Açıklayacağım proje, Türk devletinin gerçek manada Türk dünyasıyla buluşma projesidir. Türkiye'nin Türk dünyasıyla geç başlayan ama yavaş yavaş sağlıklı bir zemine oturmaya başlamış ilişkilerini arşa çıkaracak projedir bu. Tarihi ipek yolunu canlandıracağız. Yani Türkiye'yi Çin'e bağlayacağız. Hızlı, yeni bir ticaret taşıma koridoru, yani otoban açacağız. Bu koridor boyunca yüksek kapasiteli kara yolu ile çift hat demir yolu altyapısı oluşturacağız. Tarihi ipek yolu otobanı ve demir yolu yaklaşık 5 bin 500 km uzunluğunda olacak.”

KILIÇDAROĞLU: TARİHİ İPEK YOLUNU CANLANDIRACAĞIZ

“Şimdi düşünün, Türkiye'den Gürbulak ve Kapıköy'den çıkarak, İran'da Tebriz ve Tahran'ı, Türkmenistan'da Aşkabat'ı, Özbekistan'da Taşkent'i ve Kazakistan'da da Almatı'yı geçerek Çin'e varacaksınız. Böylece kuzeyde Gürbulak ve Çin'in koridor üzerindeki ülkelerin Avrupa ve Karadeniz limanlarına, güneyde ise Kapıköy ile Mersin ve İskenderun limanlarına bağlantısı sağlanacak. Sevgili halkım, bugün uluslararası ticaretin yaklaşık yüzde 90'ı deniz yolu ile yapılıyor. Bu proje denizlere kıyısı bulunmayan Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan'ı Türkiye limanları ile buluşturacak. Türkiye, Türk dünyasının deniz giriş kapısı olacak. Bakın bu dediğim batıyı kaygılandıracak. Bu akşam raporlarını geçeceklerdir. Ben de diyorum ki, varsın kaygılansınlar.”

Kırmızı ete zam geldi! Kırmızı ete zam geldi!

 "BU PROJE HERKESİN KAZANACAĞI BİR PROJEDİR"

“Çin'e de sözüm olacak. Bu proje aynı zamanda Çin adına büyük adına fırsat teşkil edeceği için Türkistan'a uyguladıkları zulmü durdurmaları ön şartlarımızdan biri olacak. Biz oradaki canımızı, kanımızı kaderine terk etmeyeceğiz. Yani özetle Batı da Çin de kaygılansın. Biz işimize bakalım. Bu proje herkesin kazanacağı bir projedir. 'Buyurun, oturun masaya bizimle' diyeceğiz. Amerika Birleşik Devletleri ile bu bölgelerin ticareti de bizim limanlarımızdan transit yapılacak. Koridorun hem Türkiye'nin tüm bölgelerine bağlantısını hem de limanlar Avrupa'ya bağlantılarını sağlamak için ülkemizdeki karayolu ve demir yolu ulaşım alt yapılarında da iyileştirmeler ve yeni bağlantılar yapılacak.”

"İHRAÇ MALLARI KAZAKİSTAN'A 63 SAATTE VARACAK"

“Bunların başında Horasan, Ağrı, Gürbulak demir yolu hattı geliyor. Bu transit yolun her ülke için birkaç çıkışı olacak. Çıkış loncalarının çevresine gümrüklü lojistik merkezleri yapılacak. İhraç malları İran'a, 17 saatte, Türkmenistan'a 31 saatte, Özbekistan'a 50 saatte, Kazakistan'a 63 saatte varacak. Tarihi ipek yolu otobanı ve demir yolu ile Avrupa bu ülkeler arasındaki transit ticaret hacmimiz muazzam büyüyecek. Dış ticaretimiz en az yüzde 50 artacak. Asya ve Avrupa arasındaki en önemli ticaret güzergahlarından birine ev sahipliği yapınca Türkiye'nin dünyada ekonomik ve stratejik önemi daha da artacak. Kendi şartlarında, kendi oyununu oynamaya başlayacak. Çünkü bu bağlantıyla Avrupa ve Asya arasındaki ticareti kolaylaştıracağız.”

Editör: Necmettin Dursun