ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van Gölü son yıllarda şimdiye kadar görülmemiş büyük bir iklim krizi, kirlilik ve çekilme ile karşı karşıya kalıyor. Son yıllarda su seviyesi iyice düşen Van Gölü’ndeki çekilme sürerken bir taraftan da gölün temizlenmesi anlamında çabalar sürüyor. Tüm bu gelişmelerden dolayı endişeli bir süreç devam ederken bir taraftan da Van Gölü’nün suyunun tescili sürüyor. Şu ana kadar 5 kez Mavi Bayrak almaya hak kazanan Van Gölü’nün Tuşba sahillerindeki Mavi Bayrak plajı 6’ıncı kez bu bayrağı alıp Mavi Bayrağa sahip göl kıyısındaki tek plajına sahip sahiller bu bayrağı alarak memnun ederken çevreciler bu unvanın devam etmesini olumlu karşılarken hem plajın korunması hem de gölün koruma anlamında hassasiyet gösterilmesi konusunda çağrı yaptı.

 

MOLLAKASIM PLAJINA 6’INCI KEZ MAVİ BAYRAK VERİLDİ

Van son yıllarda birçok alanda olduğu gibi deniz, kum ve güneş turizminde de kendinden söz ettirmeye devam ediyor. Ülkede denize kıyısı olmadığı halde mavi bayrak verilen tek plaj olma özelliğini taşıyan Mollakasım Halk Plajı, 2018'den bu yana Mavi Bayraklı Plajlar listesindeki yerini koruyor. Çevre eğitimi ve bilgilendirme, yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, güvenlik ve hizmetler başlıkları altında belirlenen 33 kriteri yerine getiren plaj, 6. kez Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından verilen mavi bayrak ödülüne layık görüldü. Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ise Türkiye'de denize kıyısı olmadığı halde nitelikli plajlara verilen uluslararası çevre ödülü olan ‘Mavi Bayrağı’nı 6. kez yetkililerden teslim aldı.

BAŞKAN AKMAN TESLİM ALDI

Can güvenliği, engelliler için sağlanan imkanlar, atıksu arıtma tesisi ve su analizleri gibi 33 kriterin tümünün yerine getirildiği plajlara verilen ‘Mavi Bayrak’, bir kez daha Türkiye'de denize kıyısı olmadığı halde Tuşba Belediyesinin Van Gölü kıyısındaki Mollakasım Halk Plajı’na verildi. Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman’ı makamında ziyaret eden Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Ulusal Koordinatörü Almila Kından Cebbari, yaz sezonu boyunca Mollakasım Halk Plajı’nda dalgalanacak olan ‘Mavi Bayrağı’ Belediye Başkan Yardımcısı Necati Yertürk ve belediyenin ilgili birim personelleri ile birlikte Başkan Akman’a takdim etti.


 

Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti

AKMAN: PLAJLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Mollakasım Halk Plajı’nın Türkiye’de denize kıyısı olmadığı halde ‘Mavi Bayrak’ verilen ilk plaj olduğunu söyleyen Başkan Akman, “Bu yıl da Mavi Bayrağı almak için başvuruda bulunmuştuk. 33 kriteri yerine getirdiğimiz için bugün TÜRÇEV yetkilileri, çevre ödülü olan Mavi Bayrağı getirerek bizlere teslim ettiler. Van Gölü'nün turkuaz mavisi suyunun ve eşine az rastlanılan koylarının güzelliği aldığımız ödülle bir kez daha tescillendi. Mavi Bayrağımız bu yıl da plajımızda dalgalanacak. Bu da Tuşba Belediyesi olarak çevreye olan duyarlılığımızın simgesidir. Mavi Bayraklı Mollakasım Halk Plajı hepimizindir. Elbirliği ile sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

MAVİ BAYRAĞIN SADECE TEK BİR NOKTADA OLMASI HALA BİR EKSİKLİK

Türkiye, Mavi Bayrak’ta bu yıl da yerini korudu. İspanya ve Yunanistan'ın ardından dünyanın en çok mavi bayraklı 3'üncü ülkesi olan Türkiye'nin ödüllü plaj sayısı bu yıl 551'e yükselirken, Van’da ise tek mavi bayraklı plajdan öteye geçemiyor. Kentte sıcaklığın artmasıyla mavi bayraklı plajda yoğunluk yaşanıyor. Sıcaktan bunalarak Van Gölü kıyısındaki Mollakasım Mahallesi'ne gelenler, hem belediyenin oluşturduğu alanda piknik yapıyor hem de gölde yüzerek serinliyor ama Tuşba sahillerinin hala büyük bölümünde vatandaş doğrudan göl ile buluşamıyor. Özellikle yazlık bölgelerinde göl ile buluşma alanı kısıtlı olan vatandaş bu plaja büyük özen gösteriyor. Sadece Tuşba Belediyesi’nin mavi bayrak aldığı bu alan dışında diğer belediyeler ise bu anlamda plaj oluşturmakta yetersiz kalıyor.

ÖZEL: VAN GÖLÜ İÇİN 1 TANE MAVİ BAYRAKLI PLAJ AZDIR

Van Gölü Aktivistleri Genel Başkanı Erdoğan Özel ise şunları söyledi: “Dünya harikası yeryüzünün en güzel mavisine sahip olan Van Gölü’müz de Mavi Bayraklı Plaj olması gerçekten bizi de çok mutlu ediyor. 6’ınca defa aynı yere mavi bayrağın verilmesini önemsiyoruz. Tabii genelde denizler de oluyor. Sadece Türkiye de bir gölün mavi bayraklı olması da ayrıyeten Van Gölü’nün önemini gözler önüne seriyor. Şu var ki Mavi Bayraklı Plaj, Van Gölü için çok azdır. Çünkü bizim Van Denizi diyoruz. Bir deniz kadar büyük ve çok güzel koyları var. Suyu çok temiz. Suyunun özelliği, maviliği, doğası yine etrafındaki birçok tarihi, kültürel zenginlikleri anlamındaki artıları da turizm açısından mavi bayrak ödülleri için çok önemlidir.” Van Gölü’nün de bu anlamda potansiyeli oldukça yüksektir.” 

“MAVİ BAYRAKLI PLAJDA BAKIMLARIN YAPILMASI GEREKİYOR”

Mavi bayraklı sayısının artırılması gerektiğini ifade eden Özel, “Mavi Bayraklı Plajlar tabii ki kullanım için, ziyaret ve turizm açısından kesinlikle önemli.  Mavi Bayraklı Plajın bakımlarının da gerçekten belli periyotlarla hızlı yapılması da gerekiyor. Bazen bu anlamda bize de şikayetler geliyor. Evet, tek bir Mavi Bayraklı Plajımız var, oranın da çok iyi bakılması gerekiyor. Bu anlamda ilgili kurumlar da buna daha çok hassasiyet göstermeli. Çünkü tek Mavi Bayraklı Plaj olmasına rağmen neden şikayetler olsun? Eksikleri nelerdir? Bunları da göz önünde bulundurarak gerekli tedbirleri almaları önemlidir. Bundan sonraki süreçlerde hem plajlarımıza sahip çıkmalıyız hem de elimizde bulunan plajı da korumalı ve temiz tutmalıyız. Burada hem ilgili kurumlara hem de vatandaşlara ciddi bir görev düşüyor.”

Editör: Necmettin Dursun