Tüm bunların yanında hizmet kolları alanında büyük bir uzlaşma sağlandı. Bakan Işıkhan'dan Ocak 2024 için memur ve emekli maaşı zammı için açıklama geldi.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNDE ZAM TEKLİFİ SÜRECİ SONA ERDİ

Toplu sözleşme sürecinde zam teklifi süreci sona tamamlandı. Hükümetin zam teklifi şöyle gerçekleşti:

- 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 10

- 2025 yılının ilk yarısı için yüzde 6, ikinci yarısı için yüzde 5

Toplu sözleşme zammı için son kararı hakem heyeti verecek.

 11 HİZMET KOLUNDA UZLAŞMA SAĞLANDI

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yürütülen 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Hizmet Kolları tarafında sosyal haklarda uzlaşma sağlandı.

İmza töreninde mali ve sosyal haklarını içeren görüşmelerin, kısmi de olsa uzlaşmayla sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Işıkhan şu ifadeleri kullandı:

BAKAN IŞIKHAN'DAN ZAM MESAJI: OCAK'TA YÜZDE 45'E YAKIN BİR ARTIŞ OLACAK

Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir başlangıç yapmış olduk. Tabii gönlümüzden geçen, mali haklar konusunda da genel bir uzlaşma olsaydı çok daha iyi olurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti hükümetleri hiçbir kamu görevlisini, çalışanı, esnaf, çiftçi, emekliyi enflasyona ezdirmedi.

Zaten Ocak 2024'te yüzde 40-45'e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam.

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI İÇİN GÖZLER HAKEM HEYETİNDE

Ağustos ayı ile başlayan Toplu Sözleşme Görüşmeleri için son viraja girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın uzun toplantılar gerçekleştirdi.

Zam teklifi konusunda uzlaşma sağlanmadığı için toplu sözleşme zammı için kararı hakem heyeti verecek.

MEMUR ZAMMI 8,4 MİLYON VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR

Zam oranı 3,7 milyon memuru, 2,7 milyon memur emeklisini ve 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı ilgilendiriyor.

Bilindiği üzere 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi sosyal destek ödemeleri doğrudan memur zammı ile belirleniyor.

MEMUR ZAMMI DA TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI VE ENFLASYON FARKI İLE BELİRLENİYOR

Memurlar her yıl 2 kez zam alıyor. Tüm memur ve emekliler bu toplu sözleşme zammına ilaveten yüzde enflasyon farkı alıyor.

YÜZDE 15'LİK ORAN MEMUR ZAMMINI YÜZDE 43'ÜN ÜZERİNE ÇIKARIYOR

Örneğin 6 aylık enflasyonun Merkez Bankası'nın tahminine göre yüzde yüzde 31,92 olması bekleniyor.

Temmuz 2023'te yüzde 6 toplu sözleşme zammı uygulanmıştı. Buna göre Ocak 2024'te yüzde 24,45 enflasyon farkı oluşacak.

Yine bu enflasyon farkı yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ile beraber değerlendirildiğinde memur zammı yüzde 43,11'e yükselecek.

Ekonomistlerin tahminine göre ise 6 aylık enflasyon oranı yüzde 33,13 olacak. Bu rakamla hesaplandığında zam oranı yüzde 44,42 olacak.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK

Yani tahminlere göre memur zammı, enflasyonun neredeyse yüzde 11 daha üzerinde gerçekleşecek.

BU MEMUR ZAM ORANI, EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN REFERANS OLACAK

Ocak döneminde belirlenecek SSK, Bağ-Kur emekli zammı için memur zamları da referans olacak Burada enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil memur maaşlarının yaklaşık yüzde 45 düzeyinde ocak ayında artması bekleniyor. Bu zam oranı emekli zammı için de referans olacak.

Başkan Erdoğan, "Memurlara verilirken emekliye verilmemesi söz konusu olamaz" diyerek gerekli talimatı Bakan Işıkhan ve bütçe çalışmalarını gerçekleştiren Bakan Şimşek'e iletti.

MEMUR ZAMMI ENFLASYONU AŞIYOR: YÜZDE 43-45 ARASINDA

Hükümetin toplu sözleşme zam teklifi yüzde 15 düzeyinde oldu. Bu rakama enflasyon Merkez Bankası'nın enflasyon beklentisi ile hesaplanan enflasyon farkı eklendiğinde Ocak 2024 için memur zammı yüzde 43,13, ekonomistlerin beklentisine göre hesaplanan değerlere göre bu rakam yüzde 44,42 olacak. Böylece memur zammı yaklaşık yüzde 11 daha fazla enflasyonun üzerinde gerçekleşeceği dikkat çekiyor.

HESAPLANAN OCAK ZAMMI İLE YENİ MEMUR MAAŞLARI

Ekonomistlerin 6 aylık enflasyon beklentisi ve 15'lik toplu sözleşme zam teklifine göre yeni memur ve memur emeklisinin maaşlarını hesapladık:

06e750d4-37f7-44b7-936a-0ad6bae06262223cd354-604c-4821-be81-e0a2d5ecd609

EMEKLİ ZAMMI DA YÜZDE 40'I AŞACAK

Ocak 2024'te 6 aylık enflasyon rakamlarının kuvvetle muhtemel yüzde 30-35 bandında gelmesi bekleniyor. Refah payı ile beraber emekli zammının tıpkı memur zammı yüzde 40'ın üzerinde olması bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN 10 BİN TL FORMÜLÜ

2023 yılın yapılan düzenlemelerle en düşük emekli maaşı yüzde 114'ü aşan artışla 7.500 TL'ye yükseldi. Yapılan zamlar ve ek ödemelerle bu rakamın altında maaş alan tüm emeklilerin maaşları Hazine desteği ile 7.500 TL'ye tamamlanarak ödeniyor.

Ocak 2024'te 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası en düşük emekli maaşı da yeniden artacak. Yüzde 31,92 hesabı ile değerlendirildiğinde rakam 10 bin TL bandında olacak.

Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı! Yaşlı Destek Programı'na başvurular başladı!

Burada yapılacak düzenlemeyi teknik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yürütecek. Çalışmanın bütçe gerçekleştirmesini de Hazine ve Maliye Bakanlığı yapacak.

EMEKLİYE EK ZAM BÜTÇE ÇALIŞMALARI SONRASI NETLEŞECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçe çalışmasının meyvelerini vermesi ve mali disiplinin sağlanması sonrası emekli zammı için harekete geçilecek. Başkan Erdoğan ek zamlı emekli maaşları hakkında yıl başını işaret etti.

Editör: Necmettin Dursun