Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamının genişletilerek, diğer ticari krediler ile tüketici kredilerini de bu kapsama dahil ettiğine dair uygulama talimatında değişiklik yayınladı. TCMB'nin dün bankalara gönderdiği ve Reuters tarafından görülen yazıya göre yeni eklenenlerle birlikte ilgili kredi türleri bazında ayrı ayrı olmak üzere bir önceki hesaplama tarihine göre büyüme oranları yüzde 3'ün üzerinde gerçekleşirse, bu oranı aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesi gerekecek.

KREDİ KARTI İLE NAKİT ÇEKİM VE ALTIN ALINMASININ HIZI KESİLECEK

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın yeni kararlarını, seçimden önce artan kredi kartı ile altın alınması ve çekilen nakitle dolar satın alınmasının hızını düşürmek için bankalara yeni sorumluluk getirildiği şeklinde yorumluyor.

Burada amaçlanan kredinin yatırım için kullanılmasını önlemeyi sağlamak. Bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi. TCMB belirli bir limitin üzerindeki bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi. Bu değişiklik, 16 Mayıs 2023 tarihinden itibaren yapılan kuyum harcamaları ve nakit çekimleri için geçerli olacak.

Emeklilerin promosyon ödemeleri bugün başlıyor! Emeklilerin promosyon ödemeleri bugün başlıyor!

KREDİ KARTINA NAKİT AVANS YA DA TAKSİTLİ NAKİT AVANS MALİYETLERİ

Kredi kartına nakit avans ya da taksitli nakit avans maliyetleri aylık bazda yüzde 1,36 faiz ile TL cinsi en düşük borçlanmayı sağladığı için seçim öncesinde bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelmişti. Bankalar, yıllık yüzde 20'e yakın oldukça düşük bir faizle borçlanmayı sağlayan bu imkan kapsamında kredi kullandırımını TCMB'nin bu adımı öncesi daraltmaya başladıklarını belirtmişlerdi. Merkez Bankası menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamı genişletti. Bazı bankalar bu yazı öncesi en yüksek kullandırılabilecek nakit avans tutarını düşürürken birçok banka da en uzun vadeyi 12 aydan 6 aya indirmişti.

FİZİKİ ALTIN KARŞILIĞI AÇILAN DÖNÜŞÜM HESAPLARI DEĞİŞTİ

TCMB, fiziki altın karşılığı açılan dönüşüm hesaplarının hesaplama yöntemlerinde de değişiklere gitti.

Kaynak: EN SONHABER