Meteorolojiden edinilen son meteorolojik değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Orta ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun güneydoğusu, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu (Erzincan, Kars, Ardahan, Hakkari ve Van hariç), Güneydoğu Anadolu, Isparta çevreleri, Antalya'nın batı ilçeleri ile Eskişehir'in kuzeyinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Bolu'nun yüksek kesimleri ile Erzurum, Ağrı, Bitlis ve Hakkari çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu Karadeniz'in yüksekleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Meteoroloji bu bölgelerde yaşayan vatandaşlar ve yolculuk yapacak kişiler, çığ tehlikesine karşı dikkatli davranmalı, gerekli önlemleri almalıdır. Karla karışık yağmur ve karın etkili olacağı bölgelerde de buzlanma ve don olaylarına karşı tedbirli olunmalıdır.

VALİLİK’TE UYARDI

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Yarın (Cumartesi) sabah saatlerinden itibaren Van’ın güney kesimlerinin, öğle saatlerinden sonra ise il genelinin karla karışık yağmur ve kar yağışının etkisine girmesi beklenmektedir. Yağışların, yarın aksam saatlerinden itibaren sıcaklıkların düşmesi ile birlikte kar şeklinde devam edeceği tahmin edilmektedir. Söz konusu kar yağışlarının, yarın (Cumartesi) gece yarısından sonra Van il merkezi ile kuzey ve doğu ilçelerinde (Muradiye, Çaldıran, Özalp, Saray) etkisini arttırması ve yükseklerinde kuvvetli kar yağışları şeklinde görülmesi beklenmektedir. Yağışlı sistemin Pazar günü akşam saatlerinden sonra il genelinde etkisini kaybedeceği tahmin edilmektedir. Kar yağışları sırasında yükseklerde kuvvetli rüzgarla birlikte tipi hadisesine bağlı olarak görüş mesafesinde azalma, çığ tehlikesi, bölgenin yüksek rakımlı karayolu geçitlerinde (Karabet, Kurubaş, Güzeldere, Tendürek) ulaşımda akşama, buzlanma ve don olayı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin (Erzincan, Kars ve Ardahan dışında), yağmur ve karla karışık yağmurlu, Van'ın güney ilçeleri ve Hakkari'de aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kuzey kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis bekleniyor. Bölgenin doğusunun yüksek kar örtüsü ile kaplı eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır.

VAN -1°C, 6°C

Güney kesimlerinin, öğle saatlerinden sonra ise il genelinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı

ERZURUM -3°C, 5°C

Parçalı ve çok bulutlu

KARS -4°C, 5°C

Parçalı bulutlu

MALATYA 2°C, 11°C

Öğle saatlerinde yağmurlu

YAĞIŞ ETKİLİ OLACAK

Yapılan son değerlendirmelere göre; yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Orta ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun güneydoğusu, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu'nun güneyi, Güneydoğu Anadolu, Muğla, Artvin, Erzurum ve Iğdır çevreleri ile Antalya’nın batı ilçelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

SAĞANAK VE KAR UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Bolu’nun yüksek kesimleri ile Erzurum, Van, Bitlis ve Hakkari çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis, doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunuyor. Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmezken, rüzgarın genellikle kuzey ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

BUZLANMA VE DON UYARISI

Gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer sis hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde daralma vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Yurt genelinde yağışlar bir hafta boyunca etkili olacak Yurt genelinde yağışlar bir hafta boyunca etkili olacak

ÇIĞ TEHLİKESİ UYARISI

Bölgemizde yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililer ile vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER