Yaptığı her açıklama ülke gündemine düşen ve günlerce konuşulan siyasetçilerden biri haline gelen Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Batman Milletvekili olan Serkan Ramanlı iki günlük ziyaret dolayısıyla Van’a geldi. İki gün boyunca kentte ziyaretler gerçekleştirip halkla ve partililerle bir araya gelip sorun ve taleplerini dinledi. Bir dizi buluşmadan sonra dün düzenlenen bir basın buluşmasında kentin not ettiği önemli sorunları ile ilgili gazetecilere açıklamalar yapan Ramanlı, kentin çözüm bekleyen sorunlarına tek tek değindi. Açıklamasında Van’ın işsizlik, çevre yolu, imar, stadyum, hava yolu, altyapı gibi sorunlarına dikkat çeken Ramanlı, Van’ın sorunların bir an önce çözülmesi için belediyeyi acil eylem planını açıklamaya ve hayata geçirmeye davet etti. Ramanlı, açıklamasında Van’ın sorunlarına dikkat çekerken “Van’da tuz koktu” dedi. 

İKİ GÜNLÜK PROGRAMDA VAN’I DİNLEDİ

Ramanlı, saha çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, “İki günlük bir ziyaret vesilesiyle Van şehrimizdeyiz. Burada hem kurum kuruluşlarla, hem esnaf temsilcileriyle, hem halkımızla doğrudan temas kurmak istedik. Dün hem Gevaş’ta hem de Van merkezde bazı temaslarımız oldu. Bugün yine üniversitemizi ziyaret edeceğiz. Sayın rektörümüzü ve öğretim üyelerimizi ve ardından Muradiye ve Erciş'te bazı temaslarda bulunmak üzere bu ilçelerimize gideceğiz. Yerel seçimden sonra meclis çalışmaları bir müddet devam etti ve meclisin tatile girmesinden sonra biz HÜDA PAR milletvekilleri olarak memleketin dört bir tarafında insanlarımızla bir araya gelme konusunda bir karar aldık. Tabii 4 milletvekilinin bütün bir Türkiye'deki şehirleri ziyaret edebilmesi mümkün değil. Biz de imkânlarımız ölçüsünde kendi aramızda şehirleri pay etmek suretiyle bu saha gezilerini yapmaya çalışıyoruz” dedi. 

“HALKIMIZLA İÇ İÇE VE BİRLİKTEYİZ”

Halkla iç içe olduklarını dile getiren Ramanlı, “Buradan esas gayemiz bu. Hem seçimde bizlere destek veren, bizlere omuz veren insanlar, üyelerimizle bir araya gelmek hem de toplumun nabzını yerinde tespit edebilmek. Çünkü Ankara'nın ezberleriyle siyaseti yapmak bir süre sonra toplumdan kopuşu beraberinde getiriyor. Yani toplumun gündemi başka, Ankara'nın gündemi başka oluyor. Ezberlerle siyaset yapmak ya da ezberler üzerinden söylem geliştirmek yerine biz halkın sorunlarını doğrudan ve yerinde tespit etmek istedik. Bu sebeple halkımızla iç içe, halkımızla birlikteyiz. Onların dertlerini, sorunlarını, taleplerini, sıkıntılarını kendilerinden dinleyip kendi çözüm önerilerimizi elbette kendi kalıbımızla, kendi anlayışımızla Türkiye'nin gündemine getirmeye gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Van’da bir ilk gerçekleşiyor: Dünyanın dev markaları Van’da buluşacak! Van’da bir ilk gerçekleşiyor: Dünyanın dev markaları Van’da buluşacak!

RAMANLI: VAN’IN İSTENİLEN DÜZEYDE GELİŞİM KAT ETMEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ

Van’ın istenilen seviyede olmadığını ve bundan üzüntü duyduklarını aktaran Ramanlı, “Her şehrin olduğu gibi Van şehrimizin de yığınla problemi var. Öteden beri aslında hem bir denizinin olması hasebiyle doğal güzelliklere sahip olan Van'ın hem dağlık kesimi itibarıyla tabiat anlamında çok büyük artıları olan Van’ın maalesef istenilen düzeyde bir gelişim kat etmediğini hepimiz görüyoruz. Bundan gerçekten hepimiz üzüntü duyuyoruz. Çünkü Van'ın insanı da Van'ın doğası, Van'ın coğrafyası da gerçekten güzel, doğal ve işlemeye müsait.

Şehir merkezinin elbette sorunları var ama her yerde olduğu gibi maalesef Van’ımızda da bir işsizlik problemi hat safhada devam ediyor. Yatırımların gelmemesi, üretim ve istihdam alanlarının yönetilememesi sebebiyle belki onlarca yıllık bir çatışma sürecinin verdiği güvensizlikle maalesef gençlerimize yeteri iş olanakları sağlanabilmiş değil. Zaman zaman bazı projeler, bazı yatırımlar gündeme gelse de bunlar sadece sözde kalıyor ve bir biçimde pratiğe geçirilemiyor” diye konuştu. 

VAN ÇEVRE YOLU YILLARDIR SİYASETÇİLERİN GÜNDEMİNDE AMA…

Van Çevre Yoluna ve sınır ticaretine değinen Ramanlı, “Umuyor ve diliyoruz ki biz de Van’ımızın, memleketimizin de sesi olmak suretiyle yatırımların Van’a kazandırılabilmesi ve işsizliğin bir ölçüde minimize edilebilmesi için elimizden gelen katkıyı yapalım istiyoruz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız Van ziyaretimizde özellikle sivil toplum kuruluşlarının üzerinde çok durduğu bir mesele vardı. O da Van Çevre Yolunun bir türlü bitirememesi. Mahalli idare ile merkezi idare arasında yetki problemi, işin nasıl yapılacağı hususundaki karmaşa, sonuçta yargıya taşınan bir süreç ve bugün itibariyle merkezi idarenin yapması gerektiği konusunda kılınan karar ama maalesef atılamayan adımlar. Halen daha Van Çevre Yolunun yapılması hususunda ciddi bir çalışma yok. Bu da şehrin gelişimini çok ciddi manada olumsuz etkiliyor. Van, İran ile sınır bir şehrimiz ama transit ticareti bir türlü gerçekleştiremedi. Van sadece bavul ticaretinin yapıldığı ve bunun da sınırlı olduğu bir şehrimiz. Van, ithalat ve ihracat boyutuyla sınır ticaretinden maalesef yeteri kadar istifade edemiyor” şeklinde konuştu. 

RAMANLI VAN’IN UÇAK SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ!

Ramanlı, Van’ın uçak sorununa dikkat çekerek, Uçak seferleri çok sıklıkla dile getiriliyor. Ben bir Batmanlı olarak Batman'daki uçak seferlerinin yetersizliğinden şikâyet ediyorum. Ama görüyorum ki bölgemizde neredeyse yapılan bütün havaalanlarının kapasitede kullanım oranları çok düşük. Nüfusun yoğun olması, talebin fazla olmasına rağmen uçak seferleri maalesef başka bölgelere nazaran bu bölgede çok düşük. Sadece bir rakam vermek istiyorum. Bu sabah itibarıyla Batman'a 4 uçak iniyor. Van’a 12 uçak iniyor. Muş'a 4 uçak iniyor. Siirt'e 1, Şırnak’a 1, Hakkari'ye 2 uçak iniyor. Toplamda 24 uçak iniyor. Ama aynen bugün itibariyle Rize'ye 10, Trabzon'a da 19 uçak iniyor. Yani 2 ilin toplamı az önce saydığım 6 ilin toplamından fazla. Burada bir dengesizlik olduğu açık. İnsanlarımızın artık güvenliği ve konforlu seyahat etme ihtiyacını kimse görmezden gelemez. Eskiden bu imkânlar yoktu. Belki çok fazla dillendirilmiyordu. Ama bugün bu imkânlar var. Madem uçak sayılarımız da var. Hava yolu şirketlerimiz de var. O halde nüfusa göre dengeli bir dağılımın yapılması da şarttır” dedi. 

“BU ÇİFTE STANDART NİYE?”

Sadece Van’da değil bölgede de bu sorunun yaşandığını dile getiren Ramanlı, “Örneğin, Siirt'te bugün 1 uçak inmiş, 350 bin nüfuslu Siirt'te sadece 1 uçak inmiş. Öte yandan 350 bin nüfuslu Rize'de 35 bin kişiye 1 uçak düşüyor. Burada çok ciddi bir dengesizlik var, bir adaletsizlik var. Bu bölgesel ayrımcılığa da bir an önce son verilmesi gerekiyor. Trabzon da bizim, Karadeniz de bizim, Ege de bizim, Akdeniz de bizim tıpkı buraların bizim olduğu gibi. 85 milyonun bu ülkenin imkânlarından mümkün mertebe eşit ve adil bir şekilde istifade etmesi gerekiyor. Ama bölgelere göre farklılıklar arz ettiğinde de bunu dile getirmek elbette ki boynumuzun borcu. Biz yıllarca Karadenizlileri veya Lazları Kürdün deniz görmüş hali olarak ifade ediyorduk. Demek ki orada bir yanılgımız olmuş. Şöyle ifade etmemiz gerekiyor; bizler Lazların deniz görmüş haliymişiz. Eğer böyle dersek belki bir aidiyet etkisi doğar ama görüyorum ki Van'da deniz de var. Dolayısıyla eğer buradaki Kürtler Lazların deniz görmemiş hali ise Van’dakiler deniz görmüş halidir aynı zamanda. Bu çifte standart niye, bu ayrımcılık niye, bu eşitsizlik niye diye sormak gerekiyor” diye aktardı. 

“VAN’IN İMAR PLANININ OLMAMASI ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜ”

Ramanlı, kentin imar sorununa, şehir stadına, otobüs terminaline ve Bahçesaray’da yaşanan çığ felaketine ilişkin konuşarak, “Van şehrimizin halen kendine has bir imar planı yok. Bu Van gibi bir şehir için çok büyük bir sıkıntı. Şehir merkezi yarım milyon dolayında, ilçeleriyle beraber 1 milyon iki yüz bin nüfus ve bölge illere de hizmet veren, hitap eden bir şehir ama halen kendine ait bir imar planı yok. Bu çok düşündürücü. Şehir stadının çok eski olmasını sayın başkanımız görüşmemizde ifade etmişti. Acilen bir şehir stadına ihtiyaç var. Otobüs terminali hala ilçe statüsündeki bir otobüs terminali görünümünde, bunu acilen yenilenmesi gerekiyor. Bahçesaray ilçemizde çığ tehlikesi sebebiyle yollar uzun süre trafiğe kapatılıyor. Halbuki çığ tehlikesinin önüne geçebilecek bugün itibariyle teknikler mevcut. Bu tedbirleri almak yerine ilçe ile diğer bütün dış dünyanın iletişimini koparmak bu çağda bize yakışmıyor” ifadelerini kullandı. 

VAN HALKININ İLLALLAH ETTİĞİ O SIKINTILARA DİKKAT ÇEKTİ

Van’ın altyapı sorununa dikkat çeken Ramanlı şunları söyledi: “Özalp ve Başkale ilçelerinde sel felaketleri sıklıkla yaşanıyor. Buna dair tedbirler DSİ tarafından maalesef bugüne kadar yeterince alınmamış, buralar halen bu afetlerle boğuşuyor ve bu yaşam kalitesi ciddi manada da düşürüyor. Hem de ulaşımı sekteye uğratıyor. Van merkezde altyapı problemi öteden beri var. Ufak bir yağmurda başkanımızın da ifade ettiği gibi yollar tıkanıyor, kanalizasyonlar tıkanıyor ve trafik aksıyor. Artık altyapı sorunlarını memleketlerimizde konuşmuyor olmamız gerekiyordu. Evet, yeni bir el değişikliği oldu, belediye seçimleri oldu. Belki bu tür kapsamlı ve uzun vadeli yatırımlar için şu an için belediyeye bir kredi açılması gerekiyor ama maalesef rutin, standart, emek ve mesai gerektirmeyen mevcut personel ve kaynaklarla yapılabilecek temizlik hizmetlerinden bile Van halkı şikâyet ediyorsa orada ciddi bir sorun var.” 

BELEDİYELERE ÇAĞRI: MAĞDURİYET EDEBİYATI İLE BİR YERE KADAR GİDEBİLİRSİNİZ!

Van’da belediyenin bir eylem planını açıklamasının gerekli olduğunu aktaran Ramanlı, “Mahalli idarenin de belediyenin de bir an önce bir eylem planını artık açıklaması gerekiyor. Sordum arkadaşlarımıza henüz belediyenin ortaya koyduğu bir kısa, orta ve uzun vadeli eylem planı yok. Neyi ne zaman yapacağı, ne kadar sürede yapacağı konusunda bir belirsizlik var. Mağduriyet edebiyatıyla bir yere kadar gidebilirsiniz. Madem bir şehrin yönetimine talip oldunuz. O koltuğa oturdunuz. O halde hizmet etmek sizin boynunuzun borcudur. Elbette kimsenin elinde sihirli değnek yok ama imkânlarını ortaya koyup ne yapabileceğini nasıl yapabileceğini ne kadar sürede yapabileceğini yöneticilerin halka izah etmesi, halkı bu konuda aydınlatması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“VAN’DA TUZ KOKTU”

Van’da arıtma tesisinin kötü koku yaydığı yönünde şikayetler aldığını belirten Ramanlı, “Son olarak Van’la ilgili şunu söyleyebiliriz. Van Gölü arıtma tesisinin çok ciddi manada kötü koku yönünde şikâyetler alıyoruz. Bu konuda arıtma tesislerinin esası çevreyi kirletmemek. Ama eğer arıtma tesisinin kendisi çevreyi kirletiyorsa orada bir sorun var. Adeta tuzun kokması gibi bir durumdan söz ediyoruz. Varsa teknik bir sorun, bir ihmal bunun derhal giderilmesi ve arıtma tesisinin şehrin kokusunu kirletmesine, havasını kirletmesine müsaade edilmemesi gerekiyor. Bizim tespitlerimiz bunlar. Bugün tekrar ifade ettiğim gibi farklı yerlerde ziyaretlerimiz gerçekleşecek. Şehrin dinamitleri ile mümkün mertebe bir araya gelmeye çalışıyoruz” dedi. 

“VAN’IN SORUN VE TALEPLERİNİ MECLİSTE GÜNDEME GETİRECEĞİZ”

Ramanlı, Van’ın sorunlarını gündeme getirmeye devam edeceklerinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: “Şehrin nabzını, şehir halkının talebini almaya ve bunu gündem etmeye gayret gösteriyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte Van ile ilgili taleplerimizi de meclis kürsüsünden de meclisteki imkânlar vesilesiyle de gündeme getirmeye ve bunların çözümlerinin üretilmesi konusunda girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Çünkü siyasetin birinci gayesi, esas gayesi halka hizmet etmektir. Biz milletvekilleri olarak halkın sesi olmak zorundayız. Bu vazifemizi yerine getirmek için buradayız. İnşallah bundan sonra da hem Van'da hem seçim bölgemiz olan Batman'da hem de diğer illerimizde ziyaretler gerçekleştirmek suretiyle halkın sorun ve taleplerini gündeme getirmeye ve çözüm yollarını hep beraber üretmeye gayret göstereceğiz.”

Muhabir: ZENÜN YEŞİL-ŞABAN BEYAZSAÇ