6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra birçok fay hattı kırılırken Türkiye'de Tokat ve kıyı bölgelerde yeni depremlerde meydana gelmeye devam ediyor. Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde meydana gelebilecek büyük bir deprem oluşturabileceği tsunami etkisine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

ERCAN, TSUNAMİ UAYRISINDA BULUNDU

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara’da meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki depremin 1 ile 2,5 metre tsunami dalgası yaratabileceği uyarısında bulundu. Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Ahmet Ercan; Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgelerinin kıyı kesimlerinde deprem sonrası meydana gelebilecek tsunaminin etki alanını da açıkladı.

ERCAN, TSUNAMİNİN ETKİ ALANINI AÇIKLADI

Prof. Dr. Ercan, Marmara Bölgesi'nde meydan gelecek 7,5 büyüklüğünde bir depremin 1 ile 2,5 metrelik dalga yaratabileceğini, dalganın tırmanma yüksekliğinin de 5 metreye ulaşabileceğini açıkladı. Ege ve Akdeniz bölgesi için de bir açıklama yapan Ahmet Ercan, dalgaların tırmanma yüksekliği 5,5 metreye ulaşabileceğini ve 100 ile 2500 metre karaya ilerleyebilme potansiyeli olan dalgaların kıyıya varma süresinin ise 5 ile 30 dakika arasında olduğunu açıkladı.

DAR AĞIZLI KOYLAR, GİRİNTİLER SAKINCALIDIR

Sosyal medya hesabından bir açıkalma yapan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Türkiye’de süpürtü (tsunami) göçüntülü kırıkların olduğu Ege ile Akdeniz’de, 1 ile 3,5 m dalga yüksekliğinde, 5,5 m tırmanma yüksekliğinde, 100 ile 2500 m karaya ilerleyebilir. Süpürtü, depremden 5 ile 30 dakika içinde kıyılara varır. Dar ağızlı koylar, girintiler sakıncalıdır.

Marmara’da kırıklar, 1-1,5 m düşey bileşenli yanal atımlıdır. M7,5’lik bir deprem 1 ile 2,5 m dalga ile 5 m tırmanma yüksekliğinde, 50 ile 300 m karaya ilerleyen süpürtü (tsunami) üretir. Depremden 4 ile 20 dakika içinde kıyılara varır. Dar ağızlı koylar, girintiler sakıncalıdır.” İfadelerine yer verdi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER