İran ile en uzun kara sınırına sahip olan Van’a turist akını sürüyor. Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Van’a en çok ilgiyi İranlı turistler gösteriyor. Kapıköy Sınır Kapısı’ndan kente gelen İranlı turistler, günlerce kentte konaklayarak ve alışveriş yaparak kent ekonomisine katkı sağlıyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 400 bin 77 kişi sınır kapısından ülkeye geçiş yaparken, bu rakamla son 8 yılın en çok yolcu geçişi rekoru kırıldı. Bu rakamlarla birlikte Kapıköy Sınır Kapısı, Ocak-Ekim döneminde Kara Gümrük Kapılarına göre en çok yolcunun geçiş yaptığı 7’nci sınır kapısı oldu. Son yılların en iyi turist geçişini elde eden Van’ın bu durumuyla ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, yılbaşına kadar bu rakamın çok üstüne çıkılacağını dile getirdi. Turizmci Beyaz, İranlı turistin kent için önemine dikkat çekip önümüzdeki yıllarda çok daha iyi rakamların elde edileceğini belirterek “Bizi taşıyan dalı kesmememiz gerekiyor” dedi.

REKORLARIN KAPISI: KAPIKÖY

Ülke ve Van için büyük bir öneme sahip olan Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçişler sürüyor. Sınır kapısından geçiş yapanların büyük çoğunluğu İranlılar olurken, bu yoğun geliş-gidişler Ticaret Bakanlığı’nın verilerine de yansıyor. Öyle ki verilere göre, Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 400 bin 77 kişi Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçiş yaparken, bu rakamla birlikte sınır kapısında son 8 yılın rekoru kırıldı.    

OCAK-EKİM DÖNEMİNDE 1 MİLYON 400 BİN 77 KİŞİ KAPIKÖY SINIR KAPISI’NDAN GEÇİŞ YAPTI

Beyaz, İranlı turistlerin kente sağladığı katkılara değinerek, “İranlıların Van’a katkısını artık kimse göz ardı edemiyor. Esnafa katkıları, şehre dokunuşları, ekonomik olarak bıraktıkları maddi kazanç kimsenin göz ardı edemez. Hatta başka şehirler İranlı turistimize göz dikti. Bizdeki bu İranlı enerjisinden faydalanmaya çalışan birçok şehir var. İranlıları elde tutmak lazım. Van’a gelen insanların ne istediklerini bilerek bu taleplerini arza dönüştürüp onlara sunmamız gerekiyor. Her zaman daha çok turist çekmek mümkündür. Van bunu kaldıracak kapasitede. Van gelen 1 milyon 400 bin kişinin 3-4 katını kaldırabilecek bir şehir. Otellerimizle, tesislerimizle, şehirdeki alışveriş mekanlarıyla şu an gelen kişi sayısının katbekat üzerinde kişiyi Van’da ağırlayabiliriz. Yeni yeni yatırımlar da yapılıyor. İnsanlar turizme dönük yatırım yapıyor” ifadelerini kullandı.

Kamuda köklü değişim! Kamuda köklü değişim!

“VAN’IN CADDE VE SOKAKLARINDA BU HAREKETLİLİĞİ HİSSETMİŞTİK”

Son 8 yılın rekorunu kıran Kapıköy’ün elde ettiği başarıyı dile getiren Beyaz, “Rakamlar fena değil. Bu rakamların çok çok üzerine çıkabileceğimiz altyapımız ve enerjimiz var. Bu yıl da daha bitmedi. Bu rakamlar yıl bitiminde daha da yükselecektir. Yıl sonuna doğru 100 bin kişi daha Van’a gelir. Bu olumlu bulduğumuz bir durumdur. Yaz dönemi boyunca da Van’ın cadde ve sokaklarında bu hareketliliği hissetmiştik. Biz İran ile karşılıklı turizm yapıyoruz. Biz İranlı turisti Van’da ağırlıyoruz ama aynı zamanda Türkiye’den de İran’a turist götürüyoruz. Gelen turist anlamında rekorlar kırmamız bizi sevindiren bir olay. Önümüzdeki yıllarda bu rakamların çok daha üstüne çıkacağımızı tahmin ediyorum” diye konuştu.

TURİZMCİ BEYAZ: BAŞKA ÜLKELERDEN DE TURİSTLERİ VAN’A ÇEKMELİYİZ

Beyaz, başka ülkelerde de turist çekilebileceğini aktararak şunları söyledi: “Maddi olarak ne elde ettiğimize de bakmamız lazım. Boşa mı kürek sallamışız yoksa şehir olarak para kazanmış mıyız? Bu süreçte gelecek olan turistlere kaliteli bir hizmet sunup, kaliteli turist alacak mıyız ona bakmak gerek. Sayısal verilerden öte elde ettiğimiz maddi gelire bakmamız gerekiyor. Ben bu anlamda biraz daha kafa yorulması gerektiğini düşünüyorum. Olağanüstü bir durum olmazsa biz her sene turist sayısını katlayarak arttıracağız. Turistleri de çeşitlendirmemiz gerekiyor. Sadece İranlı değil Azerbaycan’dan, Gürcistan’dan, Ermenistan’dan turist çekmemiz lazım. Irak’tan, Uzak Doğu Ülkelerinden turisti Van’a getirmemiz lazım. 1 milyara yakın Çinli dünya genelinde seyahat ediyor. Biz bu pazarlara hiç açılamadık. Onların bizden hiç haberi yok.”

“BİZİ TAŞIYAN DALI KESMEMEMİZ GEREKİYOR”

Beyaz, önümüzdeki yıllarda elde edilen bu rakamların çok daha üstüne çıkılacağını dile getirerek, “Yılbaşında her ülke belli başlı programlar düzenliyor. Van’ın da programlarını bir an önce duyurup reklamını yapması lazım. Özellikle İranlılara dönük 2-3 günlük reklamlar yapılabilir. Böylece daha çok İranlı turist çekebiliriz. 1 milyon 400 bin kişinin Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçiş yapması sevindirici bir durum. Rakamlara bakmadan şehirdeki canlılıktan da bunu hissedebiliyoruz. İranlı turist varlığını Van’da sürekli hissediyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Her ne kadar bazı kesimler İranlıların Van’a gelmesinden mutlu olmasa da biz işin turizm ve ticaret ve istihdam boyutuna bakıyoruz. Turistin Van’a gelmesi istihdamın, refah düzeyinin artması demektir. Önümüzdeki yıllar daha iyi rakamlara ulaşacağız. Bizi taşıyan dalı kesmememiz gerekiyor. Bu süreci devam ettirmemiz gerekiyor” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN