ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Yıl sonu enflasyon beklentilerimiz hala tahminlerimizin üzerinde Merkez Bankası Başkanı Karahan: Yıl sonu enflasyon beklentilerimiz hala tahminlerimizin üzerinde

Türkiye’nin ve bölgenin en köklü ve saygın üniversitelerinden biri olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) akademik alanda başarılarını artırmayı sürdürüyor. Son dönemlerde sadece ulusal sıralamalarda değil uluslararası indekslerde de sıkça duyuran YYÜ, yeni dönemde daha büyük başarılara imza atmaya hazırlanırken, rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, üniversitenin başarılarını ve yeni dönemi Şehrivan aracılığı ile değerlendirdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) üçüncü nesil üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Son yıllarda ulusal ve uluslararası birçok alanda sıra atlayan YYÜ, kenti gururlandırırken, kentteki birçok sorunu da akademik çözüm üretmeye devam ediyor. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olma yolunda ilerleyen Van YYÜ, son yıllarda yaptığı çalışmalar ve derecelendirmelerle dünya üniversiteleri arasında da anılmaya başlarken ‘Bilimin Işığında, Bir Dünya Üniversitesi’ sloganıyla yeni dönemde bu yükseliş bir adım daha öteye taşınmak isteniyor. Van YYÜ, başarılarını ardı ardına duyururken, son olarak İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE), dünyanın en iyi genç üniversitelerine yer verdiği ‘2023 Genç Üniversiteler’ sıralamasında da ilk 500’de yer alarak, önemli bir başarı daha elde etti. Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli de hem yeni projeler hem de kent ile üniversite arasındaki ilişki hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

ŞEVLİ, ÜNİVERSİTENİN BAŞARISINI ŞEHRİVAN’A YORUMLADI

Van YYÜ’nün dünya sıralaması listelerinde yer almasını Şehrivan’a değerlendiren Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, şöyle konuştu: “2019 yılında göreve geldiğim günden bu yana ‘Bilimin Işığında, Bir Dünya Üniversitesi’ sloganıyla yolumuza devam ettik. Bunun yanında üniversitemizin stratejik planını hazırladık. Planımızda üniversitemiz, girişimci ve yenilikçi bir araştırma üniversitesi olmak istiyor. Araştırma başlığını web sayfamızda birinci ikonda yer alıyor. YYÜ’de bin 800’e yakın akademisyen görev yapıyor ve bu akademisyenler çok nitelikli yayınlar yapıyor. Dolayısıyla çok güçlü fakültelerimizin olması da hedefimize daha kolay ulaşmamızı sağlıyor. Biz kısa, orta ve uzun vadede olan hedeflerimize ulaşmaya gayret ediyoruz.”

ŞEVLİ: BÖLGENİN KÖKLÜ BİR ÜNİVERSİTESİNE SAHİBİZ

Şevli, “YYÜ’nün gerek Türkiye gerekse de dünya üniversiteler sıralamalarında yukarı doğru çıkarmayı hedeflemiştik. Biz bölgenin köklü bir üniversitesine sahibiz ve araştırma üniversitesi olma talebimizi Yüksek Öğretim Kurumu’na sunmuştuk. Bunu yaparken de üniversitemizi de olması gereken kriterlere göre düzenledik. Akademisyenlerimize gereken destekleri sunduk ve onları ödüllendirdik. 4 yıllık bir süre içerisinde üniversitemiz dünyanın önemli derecelendirme kuruluşlarında iyi bir sıralamada yer aldı. Bunlardan bir tanesi olan İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), 2004 yılından bu yana belirli kriterleri baz alarak üniversiteleri değerlendiriyor.”

YYÜ, DÜNYA GENÇ ÜNİVERSİTELER ARASINDA YERİNİ ALDI!

Şevli, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Van YYÜ ilk defa 2022 yılında bu kuruluşta derecelendirildi. THE’nin birkaç kategorisi var ve YYÜ 2022 yılında 17 başlıktan sadece 6 tanesinde sıralamaya girmişti. 2023 yılında ise YYÜ 17 başlığın tamamında sıralamaya girmeyi başardı. Tabi bu başlıklarda sıralama değişiyor, bazılarında ilk 100 bazılarında ise ilk 600’de yer aldık. Öte yandan dünyanın en iyi genç üniversitelerine yer verdiği '2023 Genç Üniversiteler' sıralamasında yer aldı.  “Araştırma” alanında 34.1 puan alarak Türkiye’de 3. sırada,
yer aldı. Türkiye’den giren üniversiteler arasında da 13’ncü sırada yer aldık. Eğitim-öğretim faaliyetleri alanında üniversitemiz 23,1 puanla sıralamada 22’nci sırada yer aldık. 

 

“NİTELİKLİ AKADEMİSYENLERİMİZ VAR”

Üniversitenin elde ettiği başarıların sürpriz olmadığını belirten Şevli, deneyimli ve çalışkan akademisyenlere sahip olduklarını ifade etti.  Şevli, “Birçok akademisyenimiz daha önce farklı dallarda ödüllerde almıştı. Nitelikli akademisyenlerimizin çalışma ortamlarını hazırlıyoruz ve onlar da güzel çalışmalar çıkarıyor. Üniversitemizin bu başarı çıtasını daha da yükselteceğiz. Sıralamalarda açıklanan birçok başlıkta da kendimizi daha da güçlendirmeliyiz. Eksiklerimizin olduğunu farkındayım ve kısa bir zaman içerisinde eksikler üzerinde de önemli çalışmalar yürütüp, bu eksikliklerini tamamlayacağız.” Dedi.  

ŞEVLİ, ÜNİVERSİTENİN YENİ HEDEFLERİNİ DE DEĞİNDİ!

Yeni dönem hedefleri ile ilgili de konuşan Şevli, şunları anlattı: “Önümüzdeki yıl için yeni 5 yıllık stratejik bir plan hazırlayacağız. Bunu yaparken de önceki dönemdeki eksiklerimizi baz alarak yapacağız. ‘Hangi hedeflere ulaştık ya da hangi hedeflere ulaşamadık?’ gibi konulara bakacağız. Üniversitemizin daha iyi bir noktaya gelmesi için uğraşıyoruz. Daha önce başlattığımız projeler vardı. Tıp Fakültesi Morfoloji binamızı bu yılsonunda bitireceğiz. Tıp Fakültemizi Türkiye’nin en güzel fakültelerden biri haline getireceğiz. Bunun yanında hastanemizin hemen yanında ek bir hastane yapıyoruz ve bu hastane içerisinde de birçok yeni bölüm açılacak. Bu yıl hastanemizin kaba ihtiyacını bitireceğiz ve seneye bu tarihlerde bunu açmayı hedefliyoruz. Hayvan hastanesi inşaatımızı başlatmıştık, onu da bu yıl bitireceğiz.”

HASTANE KAPASİTE ARTIRIYOR, YENİ DİŞ HASTANESİ GELİYOR

Van’daki hastanelerin 2 buçuk milyon bir nüfusa hitap ettiğini vurgulayan Şevli, Diş Hekimliği Fakültesi ve hastanesi binasının kazı çalışmalarının başlayacağını duyurdu. Kentte yeni bir hastane kazandıracaklarını aktaran Şevli, “Üniversitemizin çevresini güzelleştirmek için Çevre Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla Türkiye’nin en büyük millet bahçesini üniversitemize kazandıracağız. Yine üniversitemizde bir spor okulu projemiz var. Bunun yanında Erciş Sağlık Meslek Yüksekokulu kurduk ama henüz öğrenci almaya başlamadık. Van Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ama buranın da henüz alt birimlerini oluşturmadık. 11 tane meslek yüksekokulumuzu OSB’de tek çatı altında toplamak istiyoruz. Teknik isteyen bölümleri bir çatı altında toplamaya çalışıyoruz.”  Şeklinde konuştu.

ŞEVLİ: ŞEHİR VE BÖLGE İLE DAHA FAZLA PROJE YAPACAĞIZ

Kent ve üniversite iş birliği ile ilgide değerlendirmelerde bulunan Şevli, şunları söyledi: “Kent bize gelmezse biz kentin ayağına gideriz. STK’lar ile yakın bir iş birliği içerisindeyiz. Toplantılarımızı odalarımızla birlikte düzenlemeye devam ediyoruz. Bunun dışında eğitim, sağlık, ulaşım ve diğer birçok konu üzerinde akademisyenlerimiz şehre katkı sunuyor. Van’ın geleceği çalıştayı ve sempozyumu için akademik katkı sunmuştuk. Şehrin birçok sorununa çözüm bulmaya da çalışıyoruz.  Eğitim ve öğretim kalitemizi de artırarak, daha güzel işlere imza atacağız. Şehir ve bölge ile daha fazla proje yapacağız.”  

Editör: Ömer Aykaç