Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve büyük ilgi gören I. Van Yerel Kitap Fuarı, Van Yazar ve Şairler Derneği’nin (VAN YAŞAD) öncülüğünde kitapseverlerle buluşmuş, Van Valisi Dr. Ozan Balcı’nın destekleriyle kültür dünyasında önemli bir iz bırakmıştı. Yazar-okur buluşmalarından öğrencilere dağıtılan binlerce kitaba kadar pek çok değerli etkinliğe ev sahipliği yapan fuar, bu yıl daha da kapsamlı şekilde yeniden hayat buluyor.

II. Van Kitap Fuarı, 12 Haziran’da Van Kent Meydanı’nda kapılarını açmaya hazırlanırken; fuarın fikir babası ve organizasyonun baş aktörlerinden biri olan VAN YAŞAD Başkanı, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Zeki Taştan ile fuarın hazırlık sürecini, içeriğini ve Van’da kültür-sanatın geldiği noktayı konuştuk. Taştan, yalnızca bir fuarı değil; Van’da büyüyen kültürel uyanışı ve yerel değerlerin yeniden görünür olma çabasını anlattı.

FP (Fatma Nur Polatcan): Merhaba. Geçen yıl düzenlenen fuarın geleneksel bir hâle gelmesi en büyük dileğinizdi. Bu amaca ulaştınız mı?

ZT (Prof. Dr. Zeki Taştan): Teşekkür ederim Fatma Hanım. Evet, çok şükür fuarımız bu yıl da gerçekleşecek. Bu hususta Valimiz Sayın Dr. Ozan Balcı’ya Van adına minnettarlığımızı belirtmek isterim.

FP: Vali Bey de zaten bu konularda oldukça hassas. Kitaba, sanata ve edebiyata duyarlı bir yönetici…

ZT: Evet, Sayın Balcı Van’a atandığı yıl Van’da yaşayan şair ve yazarlarla bir toplantı gerçekleştirdi. Bu, Van tarihinde bir ilkti. Yazar ve şairlerin kitaplarının basılması konusunda da büyük destek verdi. Sonraki süreçlerde de bizleri yalnız bırakmadı. Kültür, sanat ve edebiyat adına yaptığı yatırımlar; şair ve yazarların muhatap alınmasıyla bütünlük kazandı. Bu destek süreci, fuarlarla daha da güçlendi.

FP: Fuara ilgili bilgi verir misiniz?

ZT: Geçen yıl düzenlediğimiz I. Yerel Van Kitap Fuarı’ndan sonra, Van Valimizin teklifleriyle bir de Çocuk Edebiyatı Fuarı düzenledik. Bu fuar da en az ilki kadar ilgi gördü. Özellikle çocuk fuarına olan ilgi, Sayın Valimizin bu alandaki boşluğu önceden fark ettiğini gösterdi bize. Bu fuar, Van tarihi açısından da oldukça önemli ve özel bir yere sahip oldu.

FP: Evet, biz de gazeteciler olarak takip ettik. Van’da bu kadar çocuk yazarının bir araya gelmesi bizleri hem şaşırttı hem de sevindirdi.

ZT: Haklısınız. Açıkçası ben de bu kadar çocuk yazar olduğunu bilmiyordum. Üstelik fuar ulusal nitelikliydi ve Türkiye genelinden birçok yazar davet edilmişti. Ancak en dikkat çekici olan, bölgemizdeki diğer illerde Van kadar zengin bir çocuk yazar kadrosunun olmayışıydı. Bu fuarı da bu yıl tekrarlayacağız.

FP: O zaman bu fuarı ilk kez biz duyurmuş olacağız. II. Çocuk Edebiyatı Fuarı ne zaman yapılacak?

ZT: Bu fuardan hemen sonra, yani 16-18 Haziran 2025 tarihlerinde Bedesten Çarşısı’nda yapılacak.

FP: Bedesten Çarşısı’nın seçilmesinin özel bir anlamı var mı?

ZT: Sayın Valimizin çok isabetli bir önerisiydi. Aslında diğer fuarı da buraya düşünmüştük ama 100 kişinin Bedesten’e sığması mümkün değildi. Bedesten Çarşısı, Sayın Valimizin teveccühüyle geleneksel sanatlarımızın kadim mekânı hâline geldi. Van’ın kültür tarihi açısından çok kıymetli bir merkez oldu. Çocuk Edebiyatı Fuarı’nı burada düzenlememizin amacı da aileleri, gençleri ve özellikle çocukları buraya çekerek kitapların arasından yansıyan ışıkla geleneksel sanatlarımızı tanıtmak. Bir çocukta bile savatın, ebrunun, hat ve kaligrafi sanatlarının anlamını sezdirebilirsek ne mutlu bize.

FP: Asıl fuarımıza gelelim. Öğrendiğimiz kadarıyla bu yılki fuarın 100 katılımcısı olacak. Bu çok iyi bir sayı değil mi? Katılımcılar her gün fuarda olacak mı?

ZT: Bence de bu, Van tarihinde bir ilk. Şair, yazar ve akademisyenlerden oluşan 100 kişilik bir katılımcı kitlesi… Katılımcıların kaç gün fuarda kalacağı ise onların tercihine bağlı. Sadece imza günü için gelenler de olabilir. Ama neticede büyük fuarlar da böyle işler. Her katılımcının her saat fuarda olması beklenemez.

FP: Büyük fuarlar demişken, siz genellikle yerel fuarları daha çok önemsiyorsunuz gibi görünüyor. Neden Van Kitap Fuarı? Bunun özel bir nedeni var mı?

ZT: Elbette ulusal fuarlar da çok kıymetlidir. Ancak yerel fuarların başka avantajları vardır. Özellikle yereldeki katılımcılar açısından… Fuarımıza katılanlar arasında ulusal fuarlarda yer alan isimler de var. Ancak geçmişte Van’da yapılan ulusal fuarlarda birçok Vanlı yazarın davet edilmemesi beni üzmüştür. Düşünün, Van’da ulusal bir kitap fuarı düzenleniyor ama Vanlı ya da Van üzerine yazan yazarlar bu fuarda yok. Bu çok garip değil mi? Büyük yayınevleri sadece kendi yazarlarını davet ediyor. Yerel derneklere ise küçücük bir stant ayrılıyor, yazarlar sırayla sandalyelere oturuyor. İmza saatleri bile zor ayarlanıyordu. Biz ulusal fuarlara karşı değiliz ama yerel fuarlarda kendimizi daha değerli hissediyoruz diyebilirim.

FP: Biz de Şehrivan Medya Grubu olarak sizlere teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

ZT: Ben de sizin aracılığınızla teşekkür etmek isterim. Bu fuarın gerçekleşmesinde başta Sayın Valimiz Dr. Ozan Balcı olmak üzere; Van Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı ve İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Abdurrahman Şahin, Ulaşım Dairesi Başkanı Ekrem Çiçek, Kültür ve Sosyal İşler Şube Müdürü Salim Kanan ve ekiplerine; Van Millî Eğitim Müdürü Nurettin Aras, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Yeşilova’ya; VANYAŞAD’ın kıymetli idarecileri ve yönetim kurulu üyeleri Burhan Kırıcı, Birol Duman, M. Salih Geçken, Şükrullah Yavuzer, Ercan Türker ve Lokman Tekin’e; Şehrivan ailesine ve fuara destek veren tüm basın mensuplarına minnettarlığımı sunuyorum.

Son olarak bir düzeltme yapayım: 100 yazar, şair ve akademisyenin katıldığı ve üç gün sürecek yerel bir fuar da tıpkı ulusal fuarlar gibi “büyük bir fuar”dır.

FP: Çok teşekkür ederim hocam.

ZT: Ben teşekkür ederim. Van’daki tüm kitap dostlarını, 12 Haziran 2025 günü saat 13.00’te Van Kent Meydanı’nda açılışı yapılacak olan II. Van Kitap Fuarı’na bekliyoruz.