14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine iki aydan az bir süre kala Ankara'daki siyasi trafik de hız kazandı. Türkiye Seçim Yüksek Kurulu (YSK) 36 siyasi partinin katılacağını duyurarak parti isimlerini açıkladı.

3 İSMİN ADAYLIĞI REDDEDİLMİŞTİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmenler tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmek isteyen Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz'ın başvurularını "müracaatların bizzat Kurula yapılmadığı" gerekçesiyle reddetmişti.

100 BİN İMZA İÇİN YARIŞACAK 11 İSİM

YSK'nın açıkladığı karara göre; Hilmi Özden, Halil Murat Ünver, Yakup Türkal, Ahmet Özal, Sinan Oğan, Muharrem İnce, Doğu Perinçek, Fatih Erbakan, İrfan Uzun, Davut Turan ve Erkan Trükten seçmenler tarafından verilecek 100 bin imza ile cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilebilecek. Yarış beklendiği üzere Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek.

İşte kendi logosuyla seçimlere katılma kararı alan partiler ve ittifak pazarlıkları...

ADALET BİRLİK PARTİSİ

Genel Başkan İrfan Uzun, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde Cumhurbaşkanı adayı olmak için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu.

ADALET PARTİSİ

Dr. Vecdet ÖZ'ün başkanı olduğu Adalet Partisi, Zafer Partisi, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ile birlikte ATA İttifakı içinde.

AK PARTİ

AK Parti, MHP, BBP ve HÜDAPAR'dan oluşan Cumhur İttifakının ortak adayı Recep Tayyip Erdoğan.

ANAVATAN PARTİSİ

Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi seçimle ilgili "İnşallah olumlu bir şekilde teklif gelirse Cumhur İttifakı'yla görüşeceğiz" demiş, altılı masanın tribüne oynadığını ve devlet yönetecek seviyede olmadığını da belirtmişti. Çelebi başka bir açıklamasında da "Resmen Cumhur İttifakı'nda değiliz ama inşallah katılacağız. Özal iktidarındaki Türkiye'nin ufku açılmıştır. Özal o dönemde iş adamlarını yurt dışına götürerek oradaki gelişmeleri Türkiye'ye transfer etmişti." demişti.

Muhtarlık seçimi kavgası: 12 Kişi Yaralandı! Muhtarlık seçimi kavgası: 12 Kişi Yaralandı!

BTP: ERDOĞAN'IN KARŞISINDA TUVALET TERLİĞİ OLSA ONU DESTEKLERİZ

Bu güne kadar herhangi bir ittifaka kabul edilmeyen Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş "İkinci tura kalırsa, sosyal medyada diyorlar ya 'tuvalet terliği olsa ona basarım' diye... Erdoğan'ın karşısına kim varsa onu destekleriz..." açıklamasıyla büyük tepki çekmişti.

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, cumhurbaşkanı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BBP'nin de adayı olduğunu hatırlatarak, Cumhur İttifakı'nın milletvekili seçimlerinden de daha güçlü çıkacağını ifade etti.

Destici yaptığı son açıklamada "Büyük Birlik Partisi, 81 ilde seçime girmek için bütün hazırlıklarını sürdürüyor. Gerçekçi olmamız gerekirse bu seçimde oy hedefimiz yüzde 4-5." dedi.

BÜYÜK TÜRKİYE PARTİSİ

Eski Başbakan Tansu Çiller tarafından kurulan ve kurucu genel başkanlığına Hüseyin Durmaz’ın getirildiği Büyük Türkiye Partisi de seçime katılacak. Geçen yılki büyük kurultayda Durmaz'ın görevi Çiller'e devredeceği iddia edilmişti.

CHP

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan Altılı Masa, 6 Mart’ta gerçekleşen toplantının ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak aday seçildiğini açıklamıştı.

ALTILI MASAYA DIŞARIDAN DESTEK

HDP, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP)
Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP)
Toplumsal Özgürlük Partisi'nden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı ortak aday çıkarmayacak "Tarihi sorumluluk" diye açıkladıkları Erdoğan'ı devirmek için Kılıçdaroğlu'na destek verecek.

DEVA PARTİSİ

6'lı masanın üyesi DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin milletvekili genel seçimine kendi adıyla ve logosuyla gireceğini açıkladı.

DEMOKRATİK SOL PARTİ (DSP)

Demokratik Sol Parti (DSP) Parti Meclisi 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere parti olarak katılma kararı aldı. Başkanlık Kurulu siyasi partilerin temsilcileriyle görüşmeler yapma ve ittifaklara katılma hususlarında Genel Başkan Önder Aksakal'a tam yetki verdi.

DEMOKRAT PARTİ

Gültekin Uysal'ın başkanı olduğu 6'lı masanın üyesi Demokrat Parti CHP Lideri kılıçdaroğlu'nu destekleyecek. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenleri Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin kararını açıkladı. İttifak aday çıkarmayacak.

GELECEK PARTİSİ 

Ahmet Davutoğlu'nun Genel Başkanı olduğu 6'lı masanın üyesi Gelecek Partisi CHP Lideri kılıçdaroğlu'nu destekleyecek.

TEK LİSTE, TEK LOGO TEKLİFİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin tek tek seçime girmesi halinde yüzde 2 ila 4 arasında oy alacaklarını belirterek "Birlikte girersek yüzde 7-8 oy alabildiğimiz takdirde 15-20 belki de 25 milletvekiliyle temsil edilebileceğiz. " ifadesini kullandı.

GENÇ PARTİ

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak 28. dönem milletvekilliği seçimine katılacak olan Genç Parti Kılıçdaroğlu'nun destek istediği partiler arasında. 

Genç Parti kurucu Genel Başkanı firari işadamı Cem Uzan'ın YSK tarafından adaylığı reddedildi.

GÜÇ BİRLİĞİ PARTİSİ 

Güç Birliği Partisi Genel Başkanı Ali Karnap daha önce yaptığı açıklamda "6’lı parti ittifakı ve iktidar açık bir ihanet işbirlikçileri ile birlikte ortak bir hedefe, ortak bir dış idare ile birlikte hareket etmektedir" ifadelerini kullanmıştı.

HAK-PAR

Seçime katılmaya hak kazanan 36 partiden biri olan HAK-PAR’ın Genel Başkanı Düzgün Kaplan, “36 partiden sadece HAK-PAR Kürt halkının haklarını savunuyor. Ne HDP ne Cumhur ne de Millet ittifakına katılmayacağız” dedi.

HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Genel Sekreteri Sait Kıran, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu 2023 seçimlerinde destekleyeceğini duyurdu.

HDP'NİN ADAYI KILIÇDAROĞLU

Emek ve Özgürlük İttifakı adına açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı deklare ediyoruz" dedi. Açıkça isim vermese de seçimlerde CHP liderini dekleyecekler.

HÜDAPAR

Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı.

İYİ PARTİ

İYİ Parti TBMM Grubu Kılıçdaroğlu'nu aday göstermek için karar aldı. 6’lı masada ilk günden bu yana Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığını istemeyen İYİ Parti son toplantıdan sonra masadan ayrılsa da ikna edildi ve geri döndü. Bu hareketi son anketlere göre 4 puanlık bir düşüş getirdi. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvuru yapan ve 100 bin imza toplamak için harekete geçen Memleket Partisi lideri Muharrem İnce Altılı Masa'dan iki partiye açık çağrıda bulunanarak, "CHP ve İYİ Parti ile ittifak yapalım" şeklinde konuştu.

İTTİFAKLARLA GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Millet Partisi Genel Başkanı Avukat Cuma Nacar ittifaklarla igili "Altılı Masa ve Cumhur İttifakı'nın yaptıklarını doğru bulmayıp yeni bir yola girdik. Görüşmelerimiz hala devam ediyor. Cumhur İttifakı'nın ve Altılı Masa'nın Türkiye menfaatine hareket etmediğini düşünüyoruz." demişti.

MHP

MHP Meclis Grubu, Cumhurbaşkanı seçimi kanunun 8. maddesi çerçevesinde Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı adayı gösterme kararı aldı.

MİLLİ YOL PARTİSİ 

Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, 14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararı aldıklarını açıkladı. Yıllarca Büyük Birlik Partisi’nde (BBP), Cumhur İttifakı içerisinde siyaset yapan Remzi Çayır öncülüğünde 2021 yılında kurulan Milli Yol Partisi, bu zamana dek herhangi bir ittifak içerisinde yer almadı. Seçim sürecinde Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi, Doğru Parti gibi çok sayıda siyasi parti ile ittifak görüşmeleri gerçekleştiren Milli Yol'un bu temasları siyasi iş birliğine dönüşmedi.

6'lı masanın bir üyesi olan Saadet Partisi "Mücahit" dediği Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı için diğer ittifak üyeleriyle birlikte Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, bugünkü emek ve özgürlük ittifakı toplantısına katılacaklarına dair iddiayı reddederken toplantıdan çıkacak kararı değerlendireceklerini, çağrılarındaki maddelerle örtüşen bir karar halinde ‘daha geniş bir seçim ittifakı için çabalayacaklarını’ kaydetti. SOL Parti'nin Emek ve özgürlük ittifakı'na katılacağı da reddedildi.

TÜRKIYE DEĞIŞIM PARTİSİ: TÜM PARTİLERE KAPIMIZ AÇIK

Siyasette her an her şeyin olabileceğine dikkat çeken Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, seçim öncesinde özellikle 8 Nisan ile 19 Nisan tarihleri arasına dikkat çekerek, “Siyasette ittifak tartışmaları yapıldıkça hep aynı şeyi söyledim. Seçim takvimindeki son gün ve son saatleri bekleyin dedim. Bugün yine aynısını söylüyorum. Diyeceksiniz ki Sarıgül, seçim yaklaştı, son gün son saat mi kaldı artık. Evet, bunu diyebilirsiniz. Bakın, şu tarihlere dikkat edin. Partiler, 6 Nisan saat 18.00’e kadar, girdikleri ittifaktan vazgeçebilecekler. 8 Nisan’da ittifaklar kesinleşmiş olacak. 19 Nisan’da da milletvekili listeleri kesinleşecek. Yani 8 Nisan ve 19 Nisan tarihlerini aklınızda tutun. Bu tarihlerde çok önemli siyasi gelişmeleri ülkemizde göreceğiz. Siyasette 24 saat bile uzun zamandır ve siyaset her an umulmadık olaylarla doludur” ifadelerini kullandı. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve milletvekili Erkan Baş,Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Altılı Masa'nın ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olarak belirlemesinin ardından Kılıçdaroğlu’nu ilk tebrik eden siyasi liderlerden biri oldu. Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde yer alan TİP'in bazı illerde HDP adıyla bazı illerde ise TİP adıyla gireceği konuşuluyor.

SOSYALIST GÜÇ BİRLİĞİ İTTİFAKI

Sosyalist Güç Birliği; SOL Parti (SOL), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Devrim Hareketi (DH) partilerinden oluşuyor.

TÜRKIYE KOMÜNİST HAREKETİ 

Türkiye Komünist Hareketi cumhurbaşkanlığı seçiminde aday göstermeyecek. Partiden yapılan açıklamada "Yurttaşların bıktıkları AKP iktidarından kurtulmak için Millet İttifakını ne çare olarak göreceğiz ne de çare olarak göstereceğiz. Hiçbir partinin ya da ittifakın yancısı ve destekçisi değiliz, olmayacağız." denildi.

TÜRKIYE KOMÜNİST PARTİSİ: BİR OY ERDOĞAN GİTSİN DİYE, BIR OY TKP'YE

Türkiye Komünist Partisi (TKP), milletvekili seçimlerine Sosyalist Güç Birliği ittifakıyla birlikte kendi ad ve adaylarıyla gireceklerini, partilerinin 81 ilde ve bütün seçim çevrelerinde aday göstereceğini açıkladı. TKP, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini bildirdi.

VATAN PARTİSİ: İKİNCİ TURDA BİZ OLACAĞIZ

100 bin imza süreci için çalışan Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek "Cumhurbaşkanlığı için 100 bin imza toplamak üzere adaylığımı koymuş bulunuyorum. Seçim ikinci tura kaldığı zaman, Doğu Perinçek ikinci tura kalır. İkinci turda biz olacağız" dedi.

YENİDEN REFAH PARTİSİ

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan Cumhur İttifakı'ndan gelen daveti kabul etmediklerini ve seçime tek başına gireceklerini açıkladı. Erbakan açıklamalarının ardından Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gelerek 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde cumhurbaşkanı adayı olabilmek için başvuruda bulundu.

"OLUR DERLERSE TEKRAR GÖRÜŞÜRÜZ"

Erbakan dün yaptığı açıklamada: “Eğer 30 maddelik mutabakatı kabul ediyoruz derlerse tekrar görüşürüz, AK Parti ile ittifak bir kez daha konuşulur. Bu durumda adaylıktan çekilmek gerekir.” dedi.

YENİLİK PARTİSİ KENDİ LOGOSUYLA GİRECEK

Daha önce Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ittifak tekliflerini reddeden Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz: “Cumhurbaşkanı adayı olmayacağım. İş olsun diye seçime girilmez. Kazanamayacağımız bir yarışta olmak istemiyoruz.” dedi. Yılmaz ayrıca "Benim başkanlığında seçime en güçlü şekilde Türkiye'nin 81 ilinde seçime girecek." dedi.

YENİ TÜRKİYE PARTİSİ

Yeni Türkiye Partisi (YTP) Genel Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz "Milletimize hayırlı olur inşallah. Seçimlere katılma yeterliliğine sahip olan Yeni Türkiye Partisine yeni katılım ve halkımızın da daha ileri bir teveccühünü bekliyoruz.” dedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda kayıtlı bilgilere göre, YTP’nin şu anda 59 bin 524 üyesi bulunuyor.

YEŞİL SOL PARTİ

HDP Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yer alan tüm siyasi partilerin ortak milletvekili listesiyle, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) çatısı altında seçime girmesi görüşü benimsedi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partilerinin kapatılma ihtimali binde 1 bile olsa işi riske atmayacaklarını belirterek, “Yeşil Sol Parti’yle seçime gireceğiz” dedi.

ZAFER PARTİSİ

Ümit Özdağ'ın başkanı olduğu Zafer Partisi, Adalet Partisi, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi ile birlikte ATA İttifakı içinde. ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin imza kampanyasını memleketi Iğdır'dan başlattı.

Editör: TE Bilisim