Döviz kurunun serbest kalması otomobil piyasasına zam olarak yansımaya başladı. Otomobil devleri fiyat güncellemesi yaparken issan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen fiyat güncellemesi yaparken Türkiye pazarına geçtiğimiz nisan ayında Model Y ile giriş yapan Tesla, Tesla Model Y satışa sunulduktan kısa süre sonra üçüncü zam Döviz kurlarındaki artış nedeniyle Renault ise araçlarına dokuz günde ikinci zammı yaptı.

VOLKSWAGEN

Polo 1.0 80 PS Manuel Impression

Başlangıç fiyatı- 668,700 TL

Fiyatlar güncelleniyor.

FIAT

EGEA HATCHBACK Street 1.4 Fire 95 HP Manuel Benzinli

Başlangıç fiyatı- 602.900 TL

Fiyatlar güncelleniyor.

Renault Clio:

Başlangıç fiyatı- 609.000 TL

Fiyatlar güncelleniyor.

Dacia Duster

YENİ JOGGER Essential Turbo 110 bg 7 koltuklu

Başlangıç fiyatı- 772.000

Fiyatlar güncelleniyor.

HYUNDAİ

Hyundai i20  100 PS 1.4 MPI 6 İleri Düz MT Jump (Benzinli)

Başlangıç fiyatı: 609.000 TL

Fiyatlar güncelleniyor.

OPEL

CORSA 1.2 75 HP BENZİN MT5 ELEGANCE

Başlangıç fiyatı: 641.900 TL

Fiyatlar güncelleniyor.

PEUGEOT

208 ACTIVE PRIME 1.2 PureTech 75hp MT5

Başlangıç fiyatı:  744.000 TL

Fiyatlar güncelleniyor.

TOYOTA

Corolla 1.5 Vision

Başlangı. fiyatı: 812.400

Fiyatlar güncelleniyor.

Tesla Model Y, haziran ayında üçüncü zam ile gündeme geldi Model Y’yi üç farklı seçenek ile birlikte ülkemizde sunan Tesla, artan kurun da etkisiyle araç fiyatlarına yaklaşık 40 ila 50 bin TL civarında zam yaptı. Fiyatların artmasının yanı sıra şirketin yeni araç teslimatlarını ise 2024 yılında yapacağı belirtiliyor.

TESLA’DA ZAM YAPTI

Artan fiyatlarla birlikte Model Y Performance’nin yeni fiyatı 1 milyon 954 bin 646 TL olarak belirlenmiş durumda. Model Y Long Range için istenen 1 milyon 853 bin 721 TL olurken, standart Model Y’nin fiyatı ise 1 milyon 775 bin 876 TL’ye çıkmış durumda.

3 farklı versiyonuyla Türkiye pazarında sunulan model Tesla’nın internet sitesinden çevrim içi olarak sipariş edilebiliyor. Ön sipariş bedeli 10 bin TL olarak belirlenen otomobilin kalan fiyatı ise teslimde gerçekleşecek. Teslimatlar ise İstanbul Akasya ve Kanyon AVM’de yapılacak. Tesla’ya ait ilk servis ise Merter’de açılıyor.

RENAULT ARAÇLARA DOKUZ GÜNDE İKİNCİ ZAM

Seçim sonrası kurdaki rekor artışlar, otomobil fiyatlarında zam fırtınasına neden oldu. Her gün farklı bir otomobil grubuna zam geliyor. Renault marka araçlara haziran başında kur zammı gelmişti. Kurdaki yükseliş sert bir şekilde devam edince bugün yeni bir zam daha geldi. Haziran başında yüzde 5’lik bir artışa gidilen Renault araçlara şimdi de yüzde 12’lik bir zam geldi.

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci’nin aktardığına göre araçlara gelen zam miktarları şöyle:

Tailant: 80 bin TL (ÖTV barem hariç)

Clio: 79 bin 500 TL (ÖTV barem hariç)

Captur: 120 bin TL

Megane Sedan: 110 bin 500 TL

Austral: 245 bin TL

Van’da iki ilçede TYP kura çekimleri yapıldı! Van’da iki ilçede TYP kura çekimleri yapıldı!

Koleos: 173 bin TL

Zoe: 120 bin TL

Dacia; Sandero 82 bin TL

Jogger 94 bin TL

Duster 98 bin TL

OTOMOBİLDE “TESLİMAT” TELAŞI

Nasıl Bir Ekonomi'den Aysel Yücel / Selenay Yağcı'nın özel haberine göre, son dönemin en gözde yatırım araçlarından biri olan ve üst üste satış rekorları kırılan otomobil piyasası da zamlardan nasibi aldı.

Geçen hafta fiyatlarını güncelleyen sektörde kurdaki hareketlilikle dün yeni bir zam dalgası daha yaşandı. Ford ve MG gibi bazı markalar, fiyatlarını güncelledi. Cardata’nın verilerine göre Ford ortalama yüzde 7,6 fiyat artışına giderken MG ise fiyatları yüzde 3,2 oranında artırdı. Diğer otomotiv markalarının da kurdaki artışa paralel bugün ve cuma günü fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.

Otomotiv veri ve analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, hem sıfır araç bayilerinin hem de ikinci el araç satışı yapan galerilerin kurdaki hareket nedeniyle pozisyon almakta zorlandığını söyledi. Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, özellikle aracını önceden sipariş etmiş ve teslimat süresi yaklaşan alıcıların fiyatlar daha da artmadan satış sürecini tamamlama telaşına düştüğünü kaydetti. Gülan, bünyelerindeki markaların cuma akşamına kadar fiyatları güncelleyeceğini öngördüklerini vurguladı.

İKİNCİ EL PİYASASI HAREKETLENDİ

Kurdaki artış, ikinci otomobil piyasasını da hareketlendirdi. VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Hem zam gelmeden alma refleksi, hem de ikinci el otomotivin her zaman döviz ve altına göre bile daha çok ilgi görmesi nedeniyle talep yüksek” dedi. Sıfır kilometre araçlara yapılan zamların kısa sürede ikinci elde de fiyatları yukarı çekmesi bekleniyor. Bazı uzmanlar ikinci elde fiyatların bu ay minimum yüzde 8 artacağını öngörüyor. İkinci el araç fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 80’e yakın artmıştı.

OTOMOBİLE HEM ZAM HEM SIRA PARASI GELDİ

Vatandaşın sıfır otomobil çilesi bitmiyor. Piyasada 'araç yok' algısı yaratan bayiler şimdi de müşteriden 'sıra parası' istiyor. 5 ay sonra gelecek araç için kimi bayi 50 bin TL, kimi 100 bin TL 'sıra parası' alıyor.

Otomotiv sektöründe sıfır araç fırsatçılığı dur durak bilmiyor. Pandemide çip krizini bahane ederek fiyat artıran ardından da 'piyasada araç yok' algısı oluşturan fırsatçı bayiler, tüm yaptırımlara rağmen arkadan dolaşmanın yolunu buluyor.

Kur artışı sonrası zamlanan araçların fiyatına bir de piyasada 20-30 bin TL olan aksesuarları 200 bin lira olarak ekleyen bayilerin son oyunu ise araç sırası oldu.

MODELE GÖRE DEĞİŞİYOR

Bayiye sıfır araç almak için giden müşterilerine kendilerinin oluşturduğu sırada bekleyenler listesini gösteriyorlar. Fırsatçılar, sıraya girip listeye adını yazdırmak isteyen alıcılardan da 50 bin ila 200 bin TL arasında 'sıra parası' istiyor.

Üstelik, bu ücret otomobil fiyatına dahil değil! Sistem şöyle işliyor: Bir müşteri araç almak için bayiye gittiğinde bayi bir liste gösteriyor. "Bu listeye artık yeni müşteri yazamıyoruz. Bir sonraki listemiz de dolmak üzere. Eğer listeye adınızı yazdırmak istiyorsanız 50 bin TL alıyoruz. Sırada 50 kişi var. Ancak 10 araç gelirse listedeki ilk 10 kişiye vereceğiz. Sonra gelenleri de size vereceğiz. Eğer listede öne çıkmak istiyorsanız 100 bin TL ödeyin sizi listede öne çekelim" diyorlar.

Bayinin listeye almak için müşterilerinden talep ettiği ücret aracın modeline göre değişiklik gösteriyor. Listeye girebilmek için para vermeyi kabul eden alıcıdan 50 ila 100 bin TL arasında para alan bayi, alıcıyı en az bir ay bekletiyor. Bu süre zarfında peşin aldığı parayı ise dolar ya da altına yatırarak kazanıyor.

KAYNAK: Shift Delete - Haber 7 - Diken 

Editör: Necmettin Dursun