İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken Çin'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Filistin meselesinin Ortadoğu sorununun temelini oluşturduğunu belirten Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi "Sorunun temelinde Filistinliler için adaletin sağlanmaması yatmaktadır" dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Filistin meselesi, Ortadoğu'daki en temel sorundur ve bu sorunun temelinde Filistinliler için adaletin sağlanmaması yatmaktadır" açıklamasında bulundu.

Uçak bileti tavan ücretine büyük zam yapıldı! İşte yeni rakam Uçak bileti tavan ücretine büyük zam yapıldı! İşte yeni rakam

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Cang Cün de, çatışmanın başlamasının ardından BM Güvenlik Konseyinin 8 Ekim'de düzenlediği acil oturumda, Çin tarafının, "İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalardan kaygı duyduğunu ve durum daha kötüye gitmesi ihtimalinden endişeli olduğunu" dile getirmişti.

Çin'in sivillere yönelik her türlü şiddeti ve saldırıyı kınadığını ifade eden Cang, "Tüm taraflar, uluslararası insani hukuka bağlı kalarak sivillere ve sivil tesisleri tahrip etmeye yönelik saldırılardan kaçınmalıdır" demişti. Cang, Filistin ile İsrail arasındaki tekrar eden çatışmaların sebebinin Orta Doğu barış sürecinin doğrultusundan çıkması, iki devletli çözüm temelinin aşındırılması ve ilgili BM kararlarının etkin şekilde uygulanmaması olduğunu vurgulamıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı da aynı gün yayımladığı yazılı açıklamada, taraflara, "ateşkes ve sivillerin korunması" çağrısı yapmıştı. Çin'in Filistin ile İsrail arasında gerilimin ve şiddetin artmasından "derin endişe duyduğu" belirtilen açıklamada, "Tüm ilgili tarafları sükunet ve itidalle hareket etmeye, sivillerin korunması için çatışmalara derhal son vererek durumu daha kötüye götürmekten kaçınmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: HABERLER.COM