ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

2014 yılında Van’ın Büyükşehir olmasından sonra kurulan Van’ın Tuşba ilçesinde belediyecilik hizmetleri aralıksız sürüyor. Salih Akman’ın ilçenin ikinci belediye başkanı olarak görev yaptığı Tuşba’da merkezde olmasına rağmen en az yatırım alan ve merkezi olmayan ilçe dezavantajı ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Hem belediye bütçesini hem de ilgili bakanlıklardan aldığı destekleri ilçenin eksikliklerini kapatmak ve modern bir görünüme kavuşturmak için kullanmaya gayret eden Başkan Akman, “Geçmişi olmayan ilçe” diye tanımladığı ilçeyi diğer ilçeler ile rekabet edecek noktaya getirmeye çalışırken yıllık olarak paylaşılan çalışma ve projeler de Tuşba’nın yerel yönetimlerdeki farkını net bir şekilde ortaya koyuyor. Görev yaptığı 3 yılın tamamında da somut çalışma ve projeler ile açık ara en önemli ve hayati yatırımların yapıldığı ilçede başkanlık yapan Salih Akman, 2022 yılı kapsamında yapılan çalışmaları ve önemli başlıkları da 10 Ocak Gazeteciler Günü münasebetiyle gerçekleştirilen buluşmada paylaştı.

Güneşin kenti Tuşba’da projeler hız kesmeden hayata geçiriliyor. Göreve geldiği günden bu yana ilçede olmayan projeleri hayata geçiren Akman bu anlamda iyi bir ivme yakalarken, her yıl düzenli olarak gazetecilerle bir araya gelip yıl sonu değerlendirmesi yapmayı sürdürüyor. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kentteki gazetecilerle bir araya gelen Başkan Akman, 2022 yılında ilçede hayata geçirilen projeleri ve yıllık bütçeyi açıkladı. Tuşba’ya yıllardır uğramayan projeleri göreve geldikten sonra hayata geçiren, bu anlamda iyi bir ivme yakalayan Akman, bu yıl için tahmini bütçenin 324 milyon 168 bin 600 TL olduğunu açıkladı. Başkan Akman, “Milletimizin bize verdiği yetki, devletimizin emanet ettiği bütçe ile hizmet ediyoruz. Temel görevimiz, ehliyet ve liyakatten ayrılmadan şeffaf, hesap verilebilir katılımcı bir belediyecilik anlayışıyla herkese ve her kesime hizmet etmektedir. Bu hizmetlerin kontrollü ve sizler aracılığıyla milletimize yapıyor, inşallah bundan sonraki süreçlerde de sıkça bir araya geleceğiz” dedi.

GÜNEŞİN KENTİ TUŞBA’DA PROJELER HIZ KESMEDEN HAYATA GEÇİRİLİYOR…

Akman, “İlçemizin hizmet ve yeniliklere ihtiyacı var. Gelişen ve yenilenen Tuşba için daha da çok çalışmamız gerekiyor. Bu anlamda belediye yönetimi olarak personellerimizle birlikte elimizi taşın altına koyup hep daha iyisini yapma gayretindeyiz. Doğunun parlayan yıldızı, güneşin kenti Tuşba’mızda hayata geçirdiğimiz insan odaklı projelerle her geçen gün hizmet defterimize yeni bir sayfa daha eklemekteyiz” diye aktardı. 2020 ve 2021 bütçesinden söz eden Akman şunları söyledi: “2020 yılı belediye bütçesi 78 milyon 43 bin 758 TL. Bu yatırımlarla 2020 yılında belediyemizin öz kaynaklarından 48 milyon 641 bin 654 TL kullanılmıştır. Bu da 2020 yılı yatırım bütçemizin yüzde 62’sine tekabül etmektedir. 2021 yılı belediyemizin bütçesi 101 milyon 119 bin 27 TL. Bu yatırımlarla 2021 yılında belediyemizin 66 milyon 404 bin 782 TL kullanılmıştır. Bu da 2021 yılı yatırım bütçemizin yüzde 65’ine tekabül etmektedir.”

AKMAN: BELEDİYEMİZİN TOPLAM BÜTÇESİ 229 MİLYON 840 BİN 878 TL

Akman, 2023 yılı bütçesini aktararak, “Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar belediyemizin toplam bütçesi 229 milyon 840 bin 878 TL’dir. Bu yatırımlarla 3 yılda belediyemizin öz kaynaklarından 141 milyon 46 bin 436 TL kullanılmıştır. Bugüne kadar yatırım bütçemizin yüzde 61’ine tekabül etmektedir. 2022 yılı bütçemiz 150 milyon 200 bin TL. 2023 yılı tahmini bütçemiz 324 milyon 168 bin 600 TL. Geçen yıl belediye kaynaklarımızdan 90 milyon yatırım yaptık” diye konuştu.

AKMAN TUŞBA’DA YEPYENİ PROJELERE İMZA ATTI!

Akman, tamamlanan projeleri ve yapımı tamamlanan anlatarak, “Tamamlanan projeler; hizmet binası, İskele 2. etap sahil bandı, İskele-Kampüs 1. ve 2. etap sahil yolu, çok amaçlı spor salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, tribünlü futbol sahası, makine İkmal garajı, toplum yaşam merkezi, Ayanıs kadınlar plajı, Şemsibey Mahallesi İbrahim Öngün Parkı, Beyüzümü Mahalle Parkı, 6 mahalleye 6 adet sentetik çim saha, meralarda, meralarda sandurma yapımı projemiz. Yapımı devam eden projeler; Tuşba Millet Bahçesi, Bedesten Semt Pazarı, Konut Projesi” ifadelerini kullandı.

TUŞBA YENİ BİR BİNAYA KAVUŞTU

Akman, “Tuşba Belediyesi’nin hizmet binası 2021 yılında bitirdik. Maliyeti 29 milyon oldu. Belediyenin öz kaynaklarından yaptık. Bugünkü maliyeti 180 milyon. Van'ın ilk Selçuklu mimarisi tarzındaki kamu binasıdır. 20 dönümlük peyzaj alanıyla Van'ın ilk kent meydanı olma özelliği taşımaktadır. 106 ofis, yemekhane, mescit ve toplantı salonları bulunmaktadır. Hizmet binasını 18 ay gibi kısa bir sürede tamamladık” diye aktardı.

“DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE İLK KEZ ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN MACERA PARKUR ALANLARI YAPILDI”

Akman, İskele 2’nci etap sahil bandından söz ederek şunları aktardı: “İskele 2. etap sahil bandımız. Göreve geldiğimiz gün yaklaşık yüzde 40’ı yapılmıştı. Yüzde 60’ı kalmıştı. İhale kurdan dolayı durdurulmuştu. Gereken girişimlerle biz ihaleyi feshettik ve ikinci bir ihaleye çıktık. Tamamını yaptık, bitirdik. Halkımızın hizmetine sunduk. İskele 2. etap sahil bandı 1050 metre kıyı uzunluğuna sahiptir. Yapımı 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Bin 380 metre sahil şeridine araç yolu ve otopark alanları yapıldı. Doğu Anadolu Bölgesinde ilk kez çocuk ve gençler için macera parkur alanları yapıldı.”

AKMAN: 50 YILDIR KANGREN HALİNE GELEN BİR SAHİL YOLUYDU

Akman, “İskele sahil yolu 50 yıldır kangren haline gelen bir sahil yoluydu. Bunu çok şükür yaptık. Halkımızın hizmetine sunduk. İskele Sahil Yolu yaklaşık 5,3 kilometre uzunluğundadır. Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük Millet Bahçesi olma özelliğine sahip olacak 'Tuşba Millet Bahçesi' projemizi çevrelemektedir” ifadelerini kullandı.

“TOPLAM 5 BİN 438 METREKARE KAPALI ALANA SAHİPTİR”

Akman, “Çok amaçlı spor salonumuzu Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapıyoruz. Çok Amaçlı Spor Salonumuz zemin ile birlikte 3 kattan oluşuyor. Salonumuzun taban alanı bin 880 metrekaredir. Toplam 5 bin 438 metrekare kapalı alana sahiptir. Projemiz tamamlandı. Makine İkmal ve Garaj Amirliği 32 bin metrekare alan üzerine kuruldu. İş makinesi, oto yıkama, yağ değişimi ve araç bakım işlemleri yapılmaktadır. Avrupa Birliği destekli Kalecik Mahallemizdeki Tuşba Toplum Yaşam Merkezi binasını Van Valiliğinden protokol ile devraldık. Belediyemizin çeşitli alanlardaki mesleki kursları bu merkezde verilmektedir” dedi.

TUŞBA, BELEDİYECİLİK HİZMETLERİNİN EN GÖRÜNÜR OLDUĞU İLÇELERİN BAŞINDA GELİYOR

Her yıl düzenli olarak yaptığı değerlendirmelerde ve programlarda yapılan çalışmaları anlatan Akman, bu anlamda Tuşba için ciddi bir mücadele verdiğini de vurgulamayı ihmal etmiyor. Sadece belediye bütçesi ile değil dolaylı olarak kazandırılan bütçelerle ilçeye önemli projeler kazandırdığını vurgulayan Akman, Van’ın en prestijli belediye hizmet binasını hayata geçirmesi, devasa millet bahçelerini tamamlaması, Van İskele sahil yolundaki çalışmaları ciddi bir seviyeye taşıması, yeni sahil yolu hattında çok önemli planlamalar yapması gibi önemli projelerle de gözle görülür çalışmalar olduğunu ifade ediyor. Kırsal anlamda da ciddi bir nüfusa hitap eden ilçede, ayrıca temel belediyecilik hizmetleri ve kırsaldaki vatandaşlara yatırım götürme noktasında da hatırı sayılır çalışmalar yaptığı görülüyor.

Editör: TE Bilisim