ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından 2018 yılında İskele Mahallesinde yapımına başlanan ‘Van Merkez Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ 2021 yılının Haziran ayında tamamlandı ve açıldı. Van Gölü’nü kirlilikten kurtarmak için açılan tesis özelleştirilirken, tesis arıtma noktasında önemli bir sorunu ortadan kaldırdı. Kirliliği azaltan tesis buna rağmen bölgede daha büyük bir koku yayılmasına sebep olurken bölgedeki koku son iki yılda adeta katlanamaz bir hal aldı. Arıtma tesisinden çıkan berbat koku YYÜ Yolu üzerine kadar yayılırken, özellikle bölge halkı bu kötü kokudan hastalanmaya hatta evini taşımaya başladı. Kötü kokudan dolayı tesise yakın ev ve arsa fiyatları da düşerken, konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren vatandaşlar tesisin hayat şartlarını tamamen olumsuz etkilediğini dile getirdi.  

VATANDAŞ ARITMA TESİSİ CİVARINDA OTURAMAZ HALE GELDİ

Van Merkez Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin iki yıldır gündemden düşmeyen kokusu yayılmaya devam ediyor. Yaz aylarında çok büyük bir alana yayılan ve civardaki vatandaşların duramaz hale geldiği koku ile ilgili tüm girişim ve çağrılara rağmen çözüme ulaşılmadı. Geçtiğimiz yıl da büyük bir şikayet konusu olan, resmi isimlerin ziyaretler yapıp girişim yaptığı alanda koku bitmedi. Arıtma Tesisi civarındaki büyük bir alana yayılan koku sıcakların iyice arttığı şu günderde tam bir sorun hale gelirken uzun süredir çözüm bekleyen vatandaşlar artık bölgede oturamaz hale geldi.

THY yılın rekorunu kırdı! THY yılın rekorunu kırdı!

KOKU ARŞ-I ÂLÂYI ALDI AMA ÇÖZÜM YOK

Serai Emirbilek adlı vatandaş, arıtma tesisinden çıkan kokunun kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirerek, “Arıtma buraya kurulacağında koku olmayacağını söylediler. Biz de mahalle sakinleri olarak kabul ettik. Maalesef dedikleri gibi olmadı. Bu tesis açıldığından bu yana her gün etrafa koku yayıyor. Ne gündüz ne de gece camları açabiliyoruz. Biz bu kokudan çok rahatsızız. Bu koku hep var. Hava da sıcak olmaya başladı. Bu sıcak havada bile camları açamıyoruz. Koku camları açmadan eve giriyor, bir de cam açsak nasıl olur? Biz hepimiz bu durumdan çok rahatsız oluyoruz. Biz kokudan dışarıya adım atamıyoruz. İki tane torunum var. Bu ikisi her gün hastadır. Ben de karaciğerimden rahatsızım. Bu kokudan en çok ben etkileniyorum. Kötü kokudan nefes alamıyorum. Bütün mahalle bu durumdan şikâyetçi” dedi.

VATANDAŞ ÇAREYİ TAŞINMAKTA BULDU!

Emirbilek, evi satmak istediklerini fakat kokudan dolayı kimsenin almadığını aktararak şunları söyledi: “Biz çok defa müracaat ettik ama hiçbir çözüm bulunmadı. Dün akşam camı açtım hava sıcak diye. Koku yayılınca tekrar camı kapattım. Yazın bu koku bizi mahvediyor. Berbat bir koku. Bizim yetkililerden tek isteğimiz bu koku giderilsin. Bu kokuyu daha fazla almak istemiyoruz. Burada birkaç aile kokudan dolayı evini taşıdı. Bizim gücümüz yetse bu evi satar başka yere giderdik. Evi de kimse almaz. Kokuyu alanlar burada nasıl yaşadığımıza şaşırıyorlar. Sadece burada da değil koku. Kalecik, İstasyon, Kampüs yoluna kadar yayılmış koku. Her yere yayılmış. Biz istiyoruz ki buna bir çözüm bulunsun. Hepimiz hasta olduk. Bu kokuya dayanamıyoruz.”

CAM KAPATMAK DA ÇARE OLMUYOR, HALK SÜREKLİ KOKUYA MARUZ KALIYOR!

Bölgede yaşayan sakinlerden Helin Emirbilek adlı vatandaş, kokunun dayanılmaz bir hal aldığının altını çizerek şunları aktardı: “Koku bizi çok kötü etkiliyor. Kokudan dolayı sürekli hastayız. İnsanlar camlarını açamıyor, evlerinden çıkamıyor. Misafirler geldiği gibi gidiyorlar. Kokudan dolayı kimse burada durmak istemiyor. Yaz gelince koku daha çok artıyor. Evin içerisinde camları, kapıları da kapatsak koku yine içeri giriyor. Arsa fiyatları burada düştü. Taşınmayı düşünüyoruz. Yetkililerden talebimiz bu duruma bir an önce bir çare bulmalarıdır. Çünkü bu koku dayanılmaz bir hal aldı.”

KÖTÜ KOKU, EV VE ARSA FİYATLARINI DA ETKİLEDİ!

Nazdar Karul adlı vatandaş, bu yayılan kötü kokudan dolayı sürekli hasta olduğunu belirterek, “Ben birçok defa ameliyat oldum. Yeni doktordan geldim. Hep nu kokudan hastalanıyoruz. Pencereleri de kapatıyoruz olmuyor. Ne kadar hastaneye gitsem enfeksiyon kaptığımı söylüyorlar. Çok koku var. Camlar sürekli kapalı oluyor. Ben yaşlıyım, hastayım, bu kokuya dayanamıyorum” diye aktardı.

“BÖYLE GİDERSE TAŞINMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ KALMAYACAK”

Adem Kapıcı adlı vatandaş, böyle giderse taşınacaklarını belirterek, “Özellikle geceleri koku berbat bir hal alıyor. Camlarımızı açamıyoruz. Yaz geldiğinden beri koku daha çok oluyor. İnsan kokudan içeride duramıyor. Birkaç defa müracaat ettik ama bir çözüm bulunmadı. Bir çözüm bulunması için hepimizin hastalıktan ölmesi mi lazım? Tüm bölge halkı kokudan rahatsız. Biz yetkilileri arıtma tesisinin önüne davet ediyoruz. Onlar da gelsin ve bu kokuyu alsın, ne çektiğimizi bilsinler. Arıtma tesisi açıldığından beri bu koku da var. Koku sağlığımızı etkiliyor, hayat şartlarımızı olumsuz etkiliyor. Böyle giderse taşınmaktan başka çaremiz kalmayacak. Arsalarımız da para etmiyor. Evi satsak da para etmiyor” dedi.

“NEFES ALAMIYORUZ”

Gürcü Emirbilek adlı vatandaş, kokudan dolayı her gün hasta olduklarını vurgulayarak, “Kokudan camlarımızı, kapılarımızı açamıyoruz. Nefes alamıyoruz. Biz istiyoruz ki bu arıtmaya bir çare bulsunlar. Çocuklarımız hasta oluyor. Biz hasta oluyoruz. Yazın koku acayip kötü bir hal alıyor. Gece özellikle aşırı kötü bir koku oluyor. Biz bir çare bulmalarını istiyoruz. Biz bu kokudan çok rahatsız oluyoruz. Ben yaşlıyım, hastayım. Her gün doktora gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER