Türkiye genelinde son yıllarda etkisini gösteren kuraklık Van’da da derinden hissedilirken özellikle bu kış mevsiminde kuraklık etkisini gösterdi. Geçmiş yıllarda metrelerce karın yağdığı Van bu mevsimde kara hasret kaldı. Kışın sert şekilde yaşandığı Van’da bu kış mevsiminde adeta bahar havası yaşanırken, kentte dün sabah saatlerinden itibaren kar etkili oldu. Van’da uzun süredir beklenen kar yağışıyla birlikte kent merkezi ile ilçe ve mahalleler beyaza büründü. Özlemle beklenen kar yağışıyla birlikte çok sayıda yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapanırken, Van Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

VAN GÜNE ÖZLEMLE BEKLEDİĞİ KARLA UYANDI!

Van şehir merkezinde etkili olan sağanak yağış, gece saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Sabah saatlerinde etkisini artıran kar yağışı kenti beyaza bürüdü. Etkili olan kar yağışı nedeniyle Başkale 48, Çaldıran 41, Çatak 32, Erciş 90, Gevaş 40, Gürpınar 109, Muradiye 32, Tuşba 35 ve Bahçesaray ise 1 olmak üzere toplam 429 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

VAN’DA ETKİLİ OLAN KAR YAĞIŞI HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ!

Van’da kar yağışı uçak seferlerini de olumsuz etkiledi. Ankara ve Antalya'ya planlanan uçak seferleri olumsuz hava şartları nedeniyle rötarlı gerçekleşti. Bölge genelinde havanın çok bulutlu ve kapalı, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı olması beklendiğini açıklayan Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise yağışların akşam saatlerine kadar Hakkari ili, Bitlis ilinin doğusu ile Van’ın kuzey ve güney kesimlerinde kuvvetli kar şeklinde olması tahmin edildiği, gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer pus ve sis hadisesi konusunda uyarılarını yineledi. Vatandaşlar ise son zamanlarda yağışların çok az olduğunu belirterek, yazın kuraklığın yaşanmaması için kar yağışının zirai açıdan önemli olduğunu ifade etti. Vatandaş ayrıca, yağışların suyu çekilen Van Gölü'ne de iyi olacağını kaydetti.

KENTTE ÇOK SAYIDA YERLEŞİM YERİNİN YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Van’ın Başkale ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle kent beyaza bürünürken, 48 yerleşim yerinin yolu ise ulaşıma kapandı. Türkiye genelinde yaşanan olumsuz hava, Doğu Anadolu Bölgesi’nde de etkisini göstermeye başladı. Başkale ilçesinde etkili olan kar yağışı sonrası kent merkezi beyaza bürünürken, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreye ulaşan kar kalınlığı nedeniyle 48 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi ve Başkale Belediyesi karla mücadele ekipleri kapanan mahalle ve mezra yollarını ulaşıma açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdü. İlçe merkezinde ise belediye ekipleri biriken karı kamyonlarla taşırken, buzlanmaya karşı da yol tuzlama çalışmaları da yapıldı.

KURUBAŞ VE GÜZELDERE GEÇİTLERİNDE KAR YAĞIŞI VE SİS ETKİLİ OLDU

Van-Hakkari kara yolu üzerindeki 2 bin 225 rakımlı Kurubaş Geçidi ile 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi'nde kar yağışı ve sisten dolayı sürücüler zor anlar yaşadı. Şehir merkezinde dün akşamdan bu yana belli aralıklarla devam eden karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde yerini kar yağışı ve sise bıraktı. Van-Hakkari kara yolu üzerinde bulunan 2 bin 225 rakımlı Kurubaş Geçidi ile aynı güzergahtaki 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi'nde kar yağışı ve tipiden dolayı sürücülere zor anlar yaşadı. Zincirsiz yola çıkan ağır tonajlı araçlar yolda kaldı. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, sürücülerin sıkıntı yaşamaması için geceden bu yana kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

VAN’DA KARTPOSTALLIK KAR GÖRÜNTÜLERİ

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Yıl sonu enflasyon beklentilerimiz hala tahminlerimizin üzerinde Merkez Bankası Başkanı Karahan: Yıl sonu enflasyon beklentilerimiz hala tahminlerimizin üzerinde

Van'da ertesi akşamdan bu yana etkili olan kar yağışı geriye kartpostallık görüntüler bıraktı. Doğu Anadolu Bölgesi'nin büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı Van'da da hayatı durma noktasına getirdi. Kar yağışı ile birlikte tüm şehir beyaza büründü, yüzlerce mahalle yolu ulaşıma kapandı. Vanlılar bir buçuk haftanın ardından güne kar yağışı ile uyandı. Karla birlikte gelen zorlukların yanı sıra kış aylarının güzel görüntüleri ortaya çıktı. Parklarda ve bahçelerde doyumsuz kış manzaraları oluştu. İpekyolu Atatürk Sanat Galerisi bahçesinde enstrüman çalan sanatçıların heykelleri ile parklardaki karlı ağaçlar kartpostallık görüntü bıraktı.

VAN’DA KAR YAĞIŞI KAZALARI BERABERİNDE GETİRDİ

Van’ın Edremit ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yol beraberinde kazaları getirdi. Van’da etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. 429 yerleşim yeri yolunun ulaşıma kapandığı kentte uçak seferleri ise rötarlı yapılıyor. Kar yağışından dolayı Van-Gevaş kara yolunda seyreden iki tır, kar yağışından dolayı kayganlaşan yolda kontrolden çıktı. Ayrı noktalarda refüje çarparak durabilen tırlarda maddi hasar meydana geldi.

BAHÇESARAY'DA KAR ETKİLİ OLDU

Van'ın Bahçesaray ilçesinde dün başlayan ve belli aralıklarla etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Doğu Anadolu Bölgesi'ni etki altına alan kar yağı, yüksek kesimlerde trafiği ve hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Kentte dün akşam saatlerinde buyana belli aralıklarla etkili olan kar yağışı, özellikle Bahçesaray'da hayatı olumsuz etkiledi. Kar kalınlığının yüksek kesimlerde 60 santimetreye ulaştı. Kışın çetin geçtiği Bahçesaray'a bağlı Çatbayır Mahallesi'nde karla birlikte güzel manzaralar ortaya çıktı. Mahalle sakinleri sabahın erken saatlerde toprak damlı evlerinin üzerindeki karları küreklerle temizlemeye başladı.

Kar yağışıyla beraber ilçenin Arvas Mahallesi'nde de hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Mahalle sakinleri hayvanlarını beslemek için ahırlarının önünde biriken kar yığınlarını temizleyip tünel açarak kar üzerinde beslemeye çalışıyor. Kar yağışı ile birlikte kapanan yolların yeniden ulaşıma açılması için Van Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü karla mücadele ekipleri çalışma başlattı. Kar kalınlığı Van merkezde 15, kırsal mahallelerde 20 ila 60, yüksek kesimlerde Çaldıran ilçesinde 98 ve Van-Bahçesaray karayolu üzerinde bulunan ve Türkiye'nin en yüksek geçidi olan 3 bin rakımlı Karabet Geçidi'nde ise yaklaşık 2 metre 95 santimetreye ulaştı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER/İHA