Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde yaşayabilen ve nesli koruma altında olan endemik tür olan İnci Kefali balığı için 15 Nisan–15 Temmuz tarihleri arasında uygulanan av yasağı dönemi başlıyor. Van Gölü Havzası’nın önemli değerlerinden olan İnci Kefali, tuzlu ve sodalı Van Gölü’ne adapte olsa da köken olarak tatlı su balığı olduğu için üremek için tatlı suya ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle üreme döneme olan Nisan ve Temmuz ayları arasında Van Gölü’ne dökülen akarsulara göç ediyor. İnci kefalleri bu zaman içinde üremek için zorlu göç yolculuğunu gerçekleştirmek için gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp, göle dökülen akarsulara akın ediyor. Bölgenin turizmine katkı sağlayan bu zorlu göç yolculuk süresince balıkçılar İnci Kefali avlamıyor.

AA-20230531-31291928-31291917-VANDA_AKARSULARIN_DEBISI_DUSTU_INCI_KEFALLERININ_GOCU_ZORLASTI

VAN BALIĞINI 3 AY AVLAMAK YASAK

Uçak bileti tavan ücretine büyük zam yapıldı! İşte yeni rakam Uçak bileti tavan ücretine büyük zam yapıldı! İşte yeni rakam

Binlerce kişinin ekmek kapısı olan İnci Kefalleri için balıkçılar son kez ağlarını çekerken, İnci Kefalinin bu yıl da korunması için hazırlıklar tamamlandı. Av yasağına uyulması için pek çok kişi ve STK paylaşım yapıp bu konuya dikkat çekerken, bir paylaşım da Vangölü Aktivistleri Derneği’nden geldi. Vangölü Aktivistleri Derneği’nden yapılan açıklamada, “Van Gölü Havzası'nın doğal, kültürel ve ekonomi alanında önemli bir yer tutan Van Gölü Balığı neslini devam ettirmek için tatlı sulara göçü başladı. (15 Nisan-15 Temmuz) Göç zamanında (yumurtlama döneminde) balığımızı; avlamıyoruz, satmıyoruz, tüketmiyoruz!” denildi.

AA-20230530-31281155-31281152-VAN_GOLUNUN_INCILERINI_KACAK_AVLAYANLARA_390_BIN_LIRA_CEZA_VERILDI

İNCİ KEFALİ, ÜREME DÖNEMİ OLAN 15 NİSAN-15 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA TATLI SULARA GÖÇ EDECEK

Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin neslinin korunması için uygulanan 90 günlük av yasağının başlamasıyla balıkçılar teknelerini kıyıya çekti. Göle kıyısı bulunan yerleşim yerlerinde binlerce insanın geçim kaynağı olan inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakıyor. Bu süreçte balıkların avlanılmasının ve satılmasının önlenmesi amacıyla uygulanan 90 günlük av yasağı dönemi başladı.

İNCİ KEFALİ BALIĞININ KORUNMASI İÇİN ÇAĞRILAR DEVAM EDİYOR

Yasak öncesinde göle bıraktıkları ağları toplayarak sezonu tamamlayan balıkçılar, teknelerini kıyıya demirledi. Van Gölü'nde 15 yıldır balıkçılık yapan Önder Güler, yasak döneminin başlamasıyla tekneleri kıyıya çekerek 3 aylık sürecin bitmesini beklemeye başladıklarını söyledi. Bu süreçte teknelerin ve ağların bakımını yaptıklarını belirten Güler, "Yasak bittikten sonra 'vira bismillah' diyerek avcılığa başlıyoruz. Yasağın uygulandığı dönemde avcılığın yapılmasına karşıyız. Balıkların üremesi ve gölde balık bolluğunun yaşanması bizim için daha iyi. Bu nedenle yasağa herkesin uymasını istiyoruz. Kaçak avcılık yapanlara sesleniyorum, bu dönemde balıkları avlamayalım, satmayalım. Bunu yaparsak gölde balık bollaşır ve daha çok gelir elde ederiz. Hepimiz buradan ekmek yiyoruz. Buna sahip çıkmalıyız." diye konuştu.

“VAN BALIĞINA SAHİP ÇIKACAĞIZ VE KAÇAK AVLANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Balıkçı Atilla Dağdelen ise tekneleri kıyıya çekip bakımını yaptıklarını ifade ederek, "Uygulanan av yasağına uymazsak gelecek yıllarda verim alamayız. 15 Temmuz'a kadar yasağın bitmesini bekleyeceğiz. Bu süreçte balığa sahip çıkacağız ve kaçak avlanmasına izin vermeyeceğiz. Herkesin de bu yasağa uymasını bekliyoruz." dedi. Motor ustası Bestami Başkara da "Kıyıya çekilen teknelerin bakımını yapıyoruz. Eksikleri varsa tamamlayıp yeni sezona hazırlıyoruz. İnci kefali ilimizin değeri, bu nedenle korumamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - AA