ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ÖMER AYKAÇ

Van’ın ekonomisine katkı sağlayan ve yoğun şekilde kente gelen İranlı turistlerle ilgili son zamanlarda bazı iddialar ortaya atılıyor. İranlı turistlerin uygun olmayan hal ve hareketlerde bulundukları iddiası kentin gündemini meşgul etmeye devam ederken, yaşanan sorunların ortadan kalkması için turizmci Murat Beyaz’dan bir öneri geldi. Beyaz, yerli ve yabancı turistlerin sorun yaşamaması ve yaşatmaması, Van İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Turizm Şube Müdürlüğü’nün, Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde ‘turizm zabıta ekibinin kurulması gerektiğini dile getirdi.

Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’ndan kente turist geçişi sürüyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, bu yılın ilk 7 ayında 816 bin 489 kişi Kapıköy Sınır Kapısı’ndan Van’a geçiş yaptı. Kapıköy Sınır Kapısı’ndan Van’a geçiş yapan kişilerin çoğunluğunu İranlı turistler oluşturuyor. Kente gelen İranlı turistler, günlerce kentte konaklayarak ve alışveriş yaparak kent ekonomisine katkı sağlıyor. Yoğun şekilde kente gelen İranlılarla ilgili son zamanlarda ortaya atılan iddialar da artmaya başladı. İranlı turistlerin Van’da hoş olmayan davranışlarda bulundukları iddiası özellikle son zamanlarda kentin gündeminden düşmüyor.

Okul bahçesindeki serada 300 bin sebze fidesi üretildi Okul bahçesindeki serada 300 bin sebze fidesi üretildi

TURİZMCİ BEYAZ’DAN İRANLILAR VE KENT İLE İLGİLİ ÖNEMLİ UYARILAR

Kentte bu anlamda fikir ayrılıkları yaşanılırken, yaşanan sorunların ortadan kalkması için turizmci Murat Beyaz’dan ‘turizm polisi’ ile ‘turizm zabıtası’ önerisinde bulundu. Beyaz, yerli ve yabancı turistlerin güven ve huzur ortamında vakit geçirebilmeleri, ihtiyaç durumunda yerinde rehberlik hizmetlerinden faydalanmalarını sağlamak amacıyla Van İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Turizm Şube Müdürlüğü’nün, Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde ‘turizm zabıta ekibinin kurulması gerektiğini dile getirdi.

İRANLI TURİSTLER YOĞUN ŞEKİLDE VAN’A GELMEYE DEVAM EDİYOR…

İranlı turistlerin kente sağladığı katkıyı dile getiren Beyaz, “İranlılar sadece Van esnafının faydalandığı bir kıymet olarak değerlendirilse de buna geniş pencereden bakılması gerekiyor. İranlı veya herhangi bir turist Van’a geldiği andan itibaren hayatımıza ekonomik olarak dokunmaya başlıyor. Bu da şehirdeki istihdama katkı sağlıyor. Şehirdeki refah seviyesinin yükselmesine vesile oluyor. Sadece İranlı değil kente gelen herkes bizim hayatımıza maddi anlamda ciddi dokunuşlar yapıyor. Bunun en büyük kalemini de İranlılar oluşturuyor” dedi.

VAN İÇİN TURİZM ZABITASI VE TURİZM POLİSİ LAZIM

Van için ‘turizm polisi’ ile ‘turizm zabıtası’ önerisinde bulunan Beyaz, “Turizm kocaman bir endüstri haline geldi. Dünyada kentler turistin refahını arttırmak için birbirinden farklı uygulamalara gidiyorlar. Bizler de maalesef körü körüne ilerliyoruz. Turizm polisi ve turizm zabıtasının yoğun bir şekilde turist alan kentlerde mutlaka olması gerekiyor. Bir turistin başına bir şey geldiğinde resmi olarak hangi birimin ilgileneceği çok karmaşıktır. Turizm polisi olduğunda ve özellikle turistin yoğun olduğu caddelerde, mekanlarda hem turist kendini güvende hissedecek hem de halk kendini çok daha güvende hissedecek. İşleyiş çok daha rahat olacaktır. Bunun birçok örneği var.”

BEYAZ: VAN’DA ŞİMDİYE KADAR TURİZM POLİSİ İLE TURİZM ZABITASININ OLMAMASI EKSİKLİKTİR

Beyaz, Van’da hâlâ bu iki birimin olmamasını eleştirerek şunları aktardı: “Van’da şimdiye kadar turizm polisi ile turizm zabıtasının olmaması tabii ki bir eksikliktir. Van son zamanlarda en çok turizm ile öne planda. Eğer ki biz bu turizm kenti havasını ve iddiasını sürdürmek istiyorsak bu tür yapıları oluşturmamız gerekiyor. Geceleri yoğun olan eğlence mekanları, yeme-içme mekanları olduğu bölgelerde turizm polisinin görev yapması, turizm zabıtalarının belli başlı noktalarda görev yapması istenmeyen nahoş olayların önüne geçer. Anlaşmazlıklar elbette olacaktır. Bunların çözümü için de bu iki birimin olması işleri daha kolay hale getirecektir. Bu birimlerin kentin imajına olumlu etkisi olacaktır. Bundan sonra üzerinde çalışılması gereken bir konu olarak önümüzde duruyor.”

 

POLİS VE ZABITA BİRİMLERİNİN KURULMASI TURİZME KATKI SUNACAK

“Özellikle turizm kentlerinde, Ege ve Akdeniz’de turizm polisi ve zabıtası var. Aynı zamanda bunlar enformasyon görevi de üstleniyorlar. Bir turist adres bulamadığında turizm polisi veya zabıtası gördüğünde ona derdini anlatabilecek. Temel hedef dil bilme de olmalı. Bu tür birimlerin hem Emniyet bünyesinde hem de belediye bünyesinde turizm polisi ve turizm zabıtasının oluşturulması şehrimizi de turizm şehri haline getirir. Resmi olarak da Van’ın turizm kenti olduğu kesinleşir” diye konuştu.

TURİZM POLİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Turistlerin mal ve can güvenliğini en üst seviyede sağlamamak. Turistlerin ulaşım, alışveriş ve eğlence alanlarında denetim arttırmak. Kendilerine rehberlik hizmeti vermek. İngilizce, Rusça, Almanca gibi Yabancı dillerden en az bir tanesini iyi düzeyde bilmek. Yabancı kültürler hakkında bilgi sahibi olmak. Ulaşım aracı olarak kullanılacak olan araçlara yatkın olmak. Huzur ve asayişi sağlayabilmek.

TURİZM ZABITASININ GÖREVLERİ NELERDİR?

Turistlere; iletişim, gastronomi, halkla ilişkiler, kent tarihi, turizm ekonomisi, genel mesleki etik, turist rehberliği, rekreasyon gibi konularda bilgilendirmeler yapmak.

Editör: Necmettin Dursun