Hayvancılığın önemli kentlerinden bir olan Van’da besiciler Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklarını görücüye çıkarken kurbanlık alanlar içinde uyarılar sürüyor. Van il sağlık müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kurban Bayramında kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesin dikkat çekti.

Yapılan açıklamada, kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi dikkat çeken Sağlık Müdürlüğü, “İslam dininin önemli vecibelerinden birisi olan kurban ibadetini insana ve çevreye zararı olmadan eda etmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kurban Bayramlarında özellikle dikkat edilmesi gereken kist hidatik hastalığı; insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır. Hastalık insanlara etçil hayvanlar özellikle de köpekler tarafından bulaştırılmaktadır. Hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle, pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi ve derin çukurlara gömülmesi, bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir.” İfadelerine yer verildi.

Bakan Fahrettin Koca'dan randevu alıp gitmeyenlere kötü haber! Bakan Fahrettin Koca'dan randevu alıp gitmeyenlere kötü haber!

KURBAN BAYRAMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

     - Kurban Bayramında kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi,

    - Kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi,

    - Kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması,

    - Kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkların gelişi güzel ortalığa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi

   - Kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin çıplak elle hayvanların kan ve çıkartıları ile dokularına temas etmemesi,

   - Önlük giymek ve eldiven kullanmak gibi gerekli korunma önlemlerini almaları oldukça önemlidir.

Kırmızı etin ağırlıklı olarak tüketildiği kurban bayramında dengeli beslenmeye de dikkat çeken Açıklamada, “Ayrıca kesim sonrasında parçalama işlemi ile birlikte ette mevcut ya da çevreden bulaşabilecek mikroorganizma sayısında artış olacağından, etin mümkün olduğu kadar büyük parçalara ayrılması ve derhal soğutulması gerekir. Hemen tüketilmeyecek etler soğukta bekletilmeli, derin dondurucuya alınmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Sakatat ile etlerin aynı ortamda bulundurulmaması ya da muhafaza edilmemesi gerekir. Bazı zoonotik hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı düşünüldüğünde, etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Kırmızı etin ağırlıklı olarak tüketildiği kurban bayramında dengeli beslenmek ve bol sıvı alımına dikkat etmek önem arz etmektedir.” Denildi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - BARIŞ DÖNMEZ