Kilisenin tarihi, rivayetlere göre 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Saint Bartholomeus'un mezarı üzerine inşa edildiği düşünülen yapının, mevcut haliyle 13. yüzyıl sonu ile 14. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin ediliyor. 1457 tarihli el yazması bir kitaba göre, yapıların dekorasyonu Başpapaz Kirakos tarafından gerçekleştirilmiş.

Osmanlı döneminde, 1651 yılında Hakkari Beyi Hüsrev Şerif yönetiminde önemli bir onarım geçiren kilise, 1966 depreminde ciddi hasar görmüş. Günümüze ulaşan bölümlerin ise 17. ve 18. yüzyıllara ait olduğu düşünülüyor.

Turist5

Doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı kilise, anıtsal batı cephesi ve zengin taş işçiliğiyle göz kamaştırıyor. Giriş portalindeki kabartmalarda, dini figürler ve sahneler betimlenmiş. Kare planlı jamatun ve merkezi kubbeli, haç planlı ana mekan, yapının mimari özelliklerini oluşturuyor.

40 yıllık kombi ustaları bu yöntemi deniyor! Faturanız yarı yarıya düşecek 40 yıllık kombi ustaları bu yöntemi deniyor! Faturanız yarı yarıya düşecek

Turist3

Düzgün kesme taş malzemeyle inşa edilen Saint Bartholomeus Kilisesi, Anadolu'nun çok kültürlü geçmişinin ve sanat tarihinin önemli bir tanığı olarak varlığını sürdürüyor. Bölge turizmine katkı sağlama potansiyeli taşıyan bu tarihi yapı, restore edilmeyi ve daha fazla ilgiyi bekliyor.

Turist4

Kaynak: kulturportali.gov.tr, tatilbudur.com Date: 15.10.2024

Editör: SEHRİVAN GAZETESİ