ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- NECMETTİN DURSUN

Enerjide tam bağımsızlık hamlelerini sürdüren Türkiye, enerjide çoklu arama dönemini başlatırken, önce Cudi ve Gabar dağlarında zengin petrol yatakları, Karadeniz’de çok büyük bir doğalgaz rezervi bulmuştu. Şimdi ise tüm enerji kaynaklarının aynı anda aranması stratejisine geçilirken, pilot il ise Van oldu. Son yıllarda güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının yeni adresi olan Van’da enerji yatırımları devam ediyor. Petrol ve doğalgazın yanı sıra perlit, ponza gibi diğer kaynakları için de özel çalışmaların yürütüldüğü bildirilirken, uygulamanın ilk örneği ise Van’da yapılacağı belirtildi.  Enerji ihtiyacının yerli ve milli kaynaklar ile karşılanması için başlatılan çalışmalar kapsamında Van'daki yeraltı kaynakları tespit edilerek üretime geçilmesi planlanıyor. 

PİLOT BÖLGE VAN

Metalik madenlerde, yenilenebilir enerji kaynaklarında, petrol ve gaz aramasında önemli projeler yürütülecek. Petrol ve doğal gazda çalışmaların Van'ın Muradiye ilçesine bağlı Beşparmak, Kürzot, Amik, Haraşik ve Bakraçlı köylerinde yoğunlaşması bekleniyor. Bu bölgede İngilizler 2004 yılında 13 ayrı noktada, yaklaşık 2 bin metre derinlikte petrol rezervi tespit etti ve petrol rezervinin en yoğun olduğu bölge olarak tespit edilen Bakraçlı köyü Kurttepe mevkiinde ilk sondaj kuyusu açıldı. O dönem yapılan incelemelerde bölgede yüzde 70 petrol çıkma ihtimalinin bulunduğu belirtildi.

PERLİT VE PONZA YATAKLARI İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

Yapılan çalışmaların ardından ise petrol miktarının az olduğu, kaya yapısının kırılgan olduğu ve petrolün daha derinlere aktığı gerekçesiyle çalışmalar sonlandırıldı. Uzmanlar günümüzde daha yeni teknik araçlar ve gelişmiş imkanlarla daha derinde arama yapılabileceğini belirtiyor. Bölge petrolün yanı sıra perlit ve ponza yataklarına da ev sahipliği yapıyor. Bölgede 154 milyon 625 bin metreküp ponza rezervi ve 1 milyon 400 bin ton perlit rezervi bulunuyor. Van güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve jeotermal enerji kaynağı yatırımlarına uygunluğu ile de ön plana çıkıyor. Bununla birlikte, Van'ın yıllık 1700-1750 kilovat saat güneş enerjisi, 528,72 gigavat saat hidroelektrik ve 70,88 megavat rüzgâr enerjisi kurul güç potansiyeli bulunuyor.

BAKAN BAYRAKTAR, VAN’DA İLK PETROL SONDAJ MÜJDESİNİ VERMİŞTİ

Van ziyaretlerinde konuşan getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kentte ayrı bir parantez açmıştı. Türkiye'nin enerjide tabi kaynaklarını ekonomiye kazandırmaları gerektiğini söyleyen Bayraktar, "Yeni dönem için Van'da sizlerle paylaşmak istediğim husus, bu ildeki yer altı kaynaklarını arama ve inşallah bulduktan sonra üretime geçmeyle alakalı hedeflerimiz var. Hem metalik madenlerde hem de petrol ve gaz aramasında önemli projeler önümüzde. Bunlardan ilkini inşallah 2023 bitmeden hayata geçireceğiz. İlk petrol sondajımızı Van'da yapacağız. İnşallah olumlu netice alırız. Bu haber hem sizi hem de bütün milletimizi fevkalade memnun edecek diye düşünüyorum. Bunun yanında birinci öncelikli görevimiz sizlere elektriği, doğalgazı, akaryakıtı kesintisiz şekilde ulaştırmak.”  Şeklinde konuşmuştu.

BAYRAKTAR, VAN'IN ENERJİ POTANSİYELİNE DE VURGU YAPMIŞTI!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla yola çıktıklarını dile getiren Bayraktar, “Türkiye Yüzyılı'nın enerjinin de yüzyılı olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 21 yılda, AK Parti iktidarlarında enerjide nereden nereye geldiğimizi sizlerle konuşmak istiyoruz. Özellikle hepimizi ilgilendiren Türkiye'nin elektrikte, doğalgazda, petrolde, nükleerde yapmaya çalıştığı, enerjide ulaşmaya çalıştığı noktada Van'ın hakikaten çok önemli bir yeri var. Çünkü Türkiye'de Van, güneş enerjisi açısından potansiyeli en yüksek illerimizden bir tanesi. Bu potansiyeli bugüne kadar ortaya çıkarmak için projeler geliştirdik, bundan sonra önümüzdeki 5 yıl içinde bu projeleri artırarak devam edeceğiz. Gelecek dönemlerde enerji üretimlerinde ve güneş enerjisi santrallerinde çok önemli projeleri Van'da hayata geçireceğiz” ifadelerini kullanmıştı.  

İYİ Parti'de kurultay günü! Meral Akşener'den veda konuşması İYİ Parti'de kurultay günü! Meral Akşener'den veda konuşması

Editör: Necmettin Dursun